POLITIK

Katonák próbálják visszatartani a migránsokat Olaszországban

A belügyminisztérium katonákat küldött a migránsok kedvelt szigetére Lampedusára. Feladatként a helyi menekültügyi központ ellenőrzését kapták, elsősorban annak megakadályozását, hogy a migránsok elhagyják a tábort.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A 192 emberre tervezett regisztrációs központban továbbra is ezerkétszázan vannak. A migránsok elszállítására használt Aurelia karanténhajó kedden sem tudott partot érni a tenger erős hullámzása miatt. A koronavírus teszteken pozitívnak bizonyult migránsokat a hot spot elkülönített részén helyezték el. Lampedusa polgármestere úgy vélte, a szicíliai kormányzó Nello Musumeci korábbi rendelkezése a migránstáborok bezárásáról eszközként szolgál a kormány „felébresztésére”. Salvatore Martello kifejtette, hogy a migráció problémáját nem a polgármestereknek és tartományi elnököknek, hanem az államnak kell megoldani.

„Ez egy nagyon nehéz időszak, melyet a központi kormány döntéshiánya teremtett. Amikor nincsenek szabályok, nincsen iránymutatás, természetes, hogy mindenki önállóan igyekszik cselekedni. Ténynek számít, hogy a kormánynak nincsen politikai stratégiája, ami a migrációt illeti, de nem rendelkezik stratégiával a befogadást és a jelenlegi vészhelyzetet tekintve sem” – jelentette ki Salvatore Martello „megdöbbentőnek” nevezve a kormány tétlenségét.

Lampedusa első embere hozzátette, hogy a migráció és a járványhelyzet miatt a szigetnek gazdasági válsággal is szembe kell néznie. Elmondta, hogy a Dél-Olaszországban még turistaszezonnak számító szeptemberre nagyon kevés a foglalás.

„Ki fogja kártéríténi a lampedusaiakat azért, amit elszenvednek a kormány igazolatlan hiányzása miatt?” – kérdezte Salvatore Martello.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó rendelkezése szerint kedden megkezdődött a szigetek migrációs központjainak ellenőrzése. Elsőként Catania, Ragusa és Lampedusa hot sportjában mérték fel a bevándorlók létszámát, elhelyezési körülményeit és a járványintézkedések tiszteletben tartását.

„A hot spotokban méltatlan körülmények uralkodnak” – összegezte az első tapasztalatokat Ruggero Razza szicíliai egészségügyi tanácsos, aki azonnali intézkedéseket szorgalmazott a kormánytól. Nello Musumeci megerősítette, hogy ha a kormány a következő napokban nem lép, lezáratja a migránstáborokat, valamint feljelenti a kormányt.

Szolidaritását fejezte ki a szicíliai elnöknek Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke hangoztatva, hogy Musumeci nem tesz mást, mint védi az olasz határokat.

A migránsinvázióra és egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva Nello Musumeci, Szicília kormányzója már korábban úgy döntött, felszámolja a regisztrációs központokat és a migránstáborokat, a migránsokat pedig elszállíttatja a szigetről.

„Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk”- fogalmazott.

A határozott döntés azt követően született, hogy a római kormány kötelezően elrendelte az Aurelia karanténhajó kikötését a szicíliai Augustában. Annak ellenére, hogy a város polgármestere, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Cettina Di Pietro nemet mondott a migránsok partra szállására a helyi lakosok egészségének védelmére hivatkozva. A lakosság és polgármesterek követelését figyelmen kívül hagyva a belügyminisztérium és a helyi prefektúra mégis elrendelte a kikötést.

Az Aureliáról 167 tunéziai bevándorló szállt le szombaton, akiket szicíliai táborok között osztottak szét. A karanténhajó ezt követően ismét elindult Lampedusa szigete felé, hogy újabb migránscsoportot szállítson Szicíliába.
Nello Musumeci a bejelentésével nyíltan szembeszegült a római kormánnyal, amely két hónapja Szicíliába helyezi át a Lampedusára érkezőket.

Cettina Di Pietro, a szicíliai Augusta polgármestere is bejelentette, hogy a város lakosainak egészsége védelmében „az Aurelia hajón tartózkodó személyek közül senki nem szállhat partra Augustában, sem a legénység, sem a migránsok közül”. Hozzátette, bejelentése „erős döntésnek” tűnik, de felelősségének tartja, hogy maximális egészségvédelmet nyújtson az Augustában élőknek.

„Egészségügyi vészhelyzetben élünk, nem tehetünk kivételt senkivel”

- tette hozzá. Megjegyezte, hogy Augusta az utóbbi években sohasem vonta ki magát a migránsok befogadásának felelőssége alól, „de ez nem azt jelenti, hogy a város mindig feláldozható”. Kijelentette, a kormány a várost „nem teheti Olaszország külvárosává”.

„Augustát védem, ahogyan kollégám Trapaniban tette. Bennünket polgármestereket magunkra hagytak a vészhelyzetben (...), a tartomány és a kormány sem segít, csak egyik helyről a másikra tolja a problémát” – mondta a városvezető.

Év eleje óta több mint 17 ezer bevándorló ment Olaszországba, míg tavaly ugyanezen időszakban 5 ezernél kevesebb. Többségük májustól érkezett, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol jelenleg is nagyjából ezren tartózkodnak a kétszáz személyes regisztrációs központban.

Nello Musumeci hozzátette, a kormányerők a bevándorlás „jelenségét minden korábbinál jobban alábecsülik, és nem értik meg, mennyire növeli ez a feszültséget”.

„Azt akarják, hogy a szicíliaiak rasszisták legyenek, miközben ők a világ legbefogadóbb népe? Ha akarja, Róma megtámadhatja rendelkezésemet.

Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk- fogalmazott.

A Szicíliától délre eső kisebb sziget Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello a múlt héten nyílt levélben kért segítséget Rómától, hangsúlyozva, hogy a karanténhajók ellenére a sziget ismét ”megtelt„, több mint ezer migráns tolong a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban.

Matteo Salvini, az ellenzékbe vonult Liga párt vezetője pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel. A politikus bejelentette, hogy a Liga készen áll feljelentést tenni Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt. Hasonló kezdeményezést jelentett be Ugo Cappellacci, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője is, Szardínia volt kormányzója.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?