Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.08.17.

Megérkezett az ENSZ-főtitkár Ukrajnába

Kiút a válságból?

Szerző Ripost

Megérkezett szerda délután António Guterres, az ENSZ főtitkára a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városba, ahol csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a világszervezet szóvivőjének a Twitteren nyilvánosságra hozott közleménye alapján.

A hírportál szerint Guterres várhatóan Zelenszkijjel négyszemközti megbeszélést is folytat, amelyen megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, valamint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésének politikai megoldási lehetőségét. Az ENSZ javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Kijevből látogasson el a zaporizzsjai atomerőműbe, Oroszország szerint viszont bármely misszió, amely az ukrán fővároson keresztül akar odajutni, veszélynek teszi ki magát – írta a Jevropejszka Pravda.

Időközben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalatnál válsághelyzeti központot hoztak létre a kormány és a minisztériumok képviselőiből, hogy a zaporizzsjai atomerőműben történő esetleges veszélyhelyzet esetén megtegyék a szükséges lépéseket. Erről Herman Haluscsenko energetikai miniszter tájékoztatott zaporizzsjai látogatása során az Ukrinform hírügynökség szerint.

„Létrehoztunk egy válságközpontot az Enerhoatom bázisán. Megvannak a megfelelő eljárások a működésére. Ebben a központban minisztériumok, osztályok, intézmények széles köre vesz részt, ott zajlik a teljes koordináció. A hét minden napján, 24 órában működik, és mi is online nyomon tudjuk követni az atomerőmű körüli helyzetet” – mondta Haluscsenko.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is Zaporizzsjába látogatott szerdán, hogy ellenőrizze a radiokémiai, biológiai és nukleáris ellenőrzésért felelős összes szolgálat munkáját. Hangsúlyozta, hogy amíg a nukleáris létesítmény orosz csapatok ellenőrzése alatt áll, a környező területeket veszély fenyegeti.

„Hadd emlékeztessek mindenkit, hogy ez Európa legnagyobb atomerőműve. Itt minden incidens veszélye megsokszorozódik” – figyelmeztetett a belügyminiszter. Hozzátette, hogy „Oroszország terrorista állam, és minden felelősség az erőműben történtekért, minden ott megvalósuló forgatókönyvért az Oroszországi Föderációt terheli”.

Az ukrán tengeri kikötőket igazgató állami vállalat a Facebookon arról adott hírt, hogy a szerdai nap folyamán öt hajó érkezik a fekete-tengeri Csornomorszk kikötőjébe, hogy exportra szánt ukrán gabonát rakodjon fel. Olekszij Vosztrikov, a vállalat vezetője kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb mennyiség a „gabonafolyosó” megnyitása óta. Tartanunk kell ezt az ütemet ahhoz, hogy elérjük a több mint hárommillió tonnás havi átrakodási mennyiséget – mondta, hozzátéve, hogy ez havonta mintegy száz hajó berakodását jelenti.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának képviselője egy tévéműsorban jelezte, hogy információik szerint hamarosan erőteljesen kiéleződik a helyzet valamennyi ukrán frontvonalon. „Visszavonulásról és arról, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről, egyelőre nem állnak készen a tárgyalni, Ukrajna viszont felszabadítja az ellenség által elfoglalt összes területét. A közeljövőben minden fronton nagyon éles események lesznek. Nem csak bizonyos dátumokhoz való kötődésről van szó – mostanában sok szó esik Ukrajna függetlenségének napjáról (augusztus 24.) –, bár  természetesen ezt a tényezőt is figyelembe kell venni” – fejtegette. Felidézte, hogy a hírszerzés korábban már beszámolt arról, hogy augusztus és szeptember rendkívül fontos hónap lesz a harci cselekmények további alakulása szempontjából az egész fronton.  

Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az ukrán külügyminisztérium felszólította a Deutsche Welle (DW) német műsorszolgáltatót, hogy figyeljen az orosz nyelvű kiadása által terjesztett „manipulációkra”.

„Nem értjük, hogy a német műsorszolgáltató orosz szolgálata miért játszik össze az orosz propagandával” – fogalmazott a szóvivő. Nyikolenko több példát is megemlített erre az orosz DW anyagaiból, amelyek olyan állításokat tartalmaztak, mint „Ukrajna terrorista állam”, „az ukrán védők egy hibája nukleáris katasztrófát idézhet elő a zaporizzsjai atomerőműben”, valamint „az oroszok Nyugatra való beutazásának megtiltása nem segít legyőzni Putyint”. Megjegyezte, hogy a Deutsche Welle közszolgálati médium, amelyet a német adófizetők finanszíroznak.

 

 

António Guterres felszólította Észak-Koreát, hogy szabaduljon meg atomfegyvereitől

Észak-Korea teljes, átlátható és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítését sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken Szöulban, Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel tartott egyeztetése során.

Kétnapos dél-koreai látogatása során Guterres méltatta az ázsiai országot, és leszögezte: a világ példát vehetne Szöul békefenntartásra irányuló erőfeszítéseiről.

Emellett elismerősen szólt az emberi jogok dél-koreai helyzetéről is, valamint üdvözölte Szöul klímaváltozás elleni küzdelmét.
Észak-Koreára kitérve leszögezte: a kommunista állam teljes atommentesítése fontos mérföldkő a régió békéje és stabilitása felé vezető úton.

A nap folyamán Guterres találkozott Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszterrel is, akivel a Koreai-félsziget biztonsági kérdéseiről és az éghajlatváltozásról egyeztetett.

Több ukrán várost is meglátogat az ENSZ-főtitkár, a szóvivő szerint moszkvai látogatást még nem tervez a tisztviselő. 

Pénteken Guterres a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe utazik tovább. Dujarric emlékeztetett, hogy Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására.

Az ENSZ-szóvivő szerint a megbeszélések egyik fő napirendi pontja a terményexport újraindítását célzó megállapodások végrehajtása lesz, de megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű és az olenivkai börtönre mért rakétacsapás miatt kialakult helyzetet is.

Dujarric hozzátette, hogy mielőtt visszatérne New Yorkba, Guterres Isztambulba is ellátogat, ahol megtekinti az ukrán gabonaszállítmányok ellenőrzését szolgáló koordinációs központot. Újságírói kérdésre felelve Dujarric közölte: moszkvai látogatást Guterres egyelőre nem tervez.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

"Bebizonyítottad, hogy nulla vagy, mint pasi" – brutális alázást kapott a TV2 sztárja

mandiner.hu

Zelenszkij embere kitálalt: az elnök a legkisebb kritikától kivan, reszket, felhívja az anyját, direkt manipulálja az embereket, hogy mindenki az ukránokra figyeljen

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

mindmegette.hu

Húsvéti sonkakörkép: itt a döbbenetes bolti árlista

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Liu Shaolin Sándor megforgatta a magyarok szívében a kést

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?