OTTHONKA

Szerző VEL

2 hónapja

Ezeket a hibákat ne kövesd el a palántáiddal

Március közepén már szinte minden növény palántáit el lehet kezdeni nevelni. Bár a legtöbb nem okoz különösebb fejtörést, vannak olyan alapvető hibák, ami miatt kárba veszhet az egész munkád. Mutatjuk a leggyakoribb buktatókat!

Szerző VEL

Rengeteg zöldség van, amit érdemes magvetés helyett palántaként kiültetni, hiszen így sokkal tovább terem, több termést tudsz betakarítani. Piacokon, üzletekben is lehet palántákat venni, de ha nagyobb mennyiséget szeretnél, anyagilag sokkal jobban megéri magadnak megtermeszteni őket. Bár a legnépszerűbb zöldségek palántázása nem bonyolult, vannak olyan alapvető problémák, amikbe minden kezdő palántanevelő belefut. Ha ezeket elköveted, nem lesznek életerősek a növények, kevés lesz a termés, és még az is előfordulhat, hogy kipusztulnak a palántáid, mielőtt kiültethetnéd őket a kertbe. Mutatjuk, melyek azok a hibák, amikre figyelni kell palántázáskor.

Kezdőként rengeteg hibába belefuthatunk. Fotó: Pixabay.com

Nem fertőtleníted a cserepeket

Mielőtt elvetnéd a magokat, a legfontosabb lépés, hogy alaposan mosd el az ültetőedényeket, méghozzá fertőtlenítőszerrel – ez lehet hipós vagy ecetes víz. Ugyanis a tavalyi palánták után nem tanácsos mosás nélkül felhasználni őket, mert ez esetben a gombás betegségek, például a palántadőlés megtámadhatják a fiatal növényeidet. 

Rossz helyet választasz nekik

Bár a csírázáshoz melegre van szükségük a magoknak, amikor már kibújtak a magoncok, kifejezetten árthat, ha a 20-25 fokos szobában tartod őket. Ilyenkor megnyúlnak, gyengébbek lesznek, és hamarabb meg is betegedhetnek. Ha már kibújtak a növények, bőven elég nekik 10-15 Celsius fok. 

Túl sok vizet kapnak

Természetes, hogy az ember gondoskodni akar a fejlődő palántáiról, de ilyenkor a kezdők hajlamosak túlzásba vinni az öntözést. Csak a reggeli órákban kapjanak vizet, szellőztesd sokat a helyiséget, ahol tartod őket, mert a pára miatt könnyebben elkaphatják a gombabetegségeket. Emellett fontos, hogy ne felülről öntözd őket, mert míg nem bújnak ki a magok, lemosódhatnak annyira, hogy nem fognak kicsírázni. A felülről öntözésnél nehéz belőni a vízmennyiséget, így előfordulhat, hogy túl sokat adsz nekik. Érdemes inkább tálcán tartani a cserepeket, és a tálcát feltölteni vízzel; így csak annyi víz kerül a cserepekbe, amennyire a növénynek szüksége van.

Nem ritkítod meg őket

Az apró magos növényeket nem lehet eleve cserépbe vetni, csak tálcába, de ilyenkor létfontosságú, hogy amikor már kibújt 2-3 valódi levelük, akkor pikírozd, vagyis ültesd át őket cserepekbe. Ha ez elmarad, az egymással versengő palánták megnyúlnak, túl sűrűn lesznek, és hamarabb kapnak el gombabetegségeket; ráadásul egy idő után teljesen leáll majd a növekedés. 

Elmarad az edzés

Bár a kiültetés még messze van,  néhány héttel előtte már érdemes gondolni arra, hogy szoktatni a növényeket a kinti körülményekhez: vagyis két-három héttel a kiültetés előtt időnként vidd ki a palántákat a kertbe, lehetőleg oda, ahova majd ülteted, és hagyd kint őket. Eleinte egy-két órára, majd fokozatosan növeld az időtartamot. Így, mire a kiültetésre kerül a sor, nem kapnak sokkot a növénykék a hirtelen megváltozott körülményektől, és szebben fognak fejlődni, bőségesebb termést hoznak.

 

Szerző VEL

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sosem találná ki, ki az a focista, aki az összes európai trófeát megnyerte

borsonline.hu

Nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot

hirtv.hu

Óriási károkat okoznak a kanadai erdőtüzek

ripost.hu

„Lassan csak az emlékeimből élek” - gyógyíthatatlan betegséggel küzd a magyar legenda

vg.hu

Az orosz–ukrán háború 469. napja – friss hírek

origo.hu

Előkerült Curtis, így magyarázkodott az eltűnéséről

travelo.hu

Nyaralás külföldön? íme a legdrágább és legolcsóbb európai városok!

ripost.hu

Szoboszlai és magyar társa ugyanahhoz a sztárcsapathoz kerülhet

life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

ripost.hu

Baba Vanga újabb félelmetes jövendölése került elő: nagyhatalmi háborúk és globális feszültség jöhet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Hova ültesd a bazsalikomot, hogy bőségesen teremjen?

OTTHONKA

Ezzel a bodzával jobb, ha vigyázol, mutatjuk mit ne szedj le

OTTHONKA

Kétszer annyi ideig marad friss az eper a hűtőben, ha beveted ezt a trükköt

OTTHONKA

Ezt a trükköt ismerned kell, és nem betegszik meg a muskátli levele

OTTHONKA

Eladó egy impozáns lakás az Andrássy úton, az egyik Freund Vilmos palotában!

OTTHONKA

Így vethetsz véget a levéltetű-inváziónak, TikTokról érkezik a megoldás

OTTHONKA

Ettől a trükktől lesz sokáig szép a margaréta

OTTHONKA

Akkumulátoros fűnyíró vásárlása: a legfontosabb tényezők, amiket szem előtt kell tartanod (x)