Létrehozva: 2023.03.20.

Ezeket a hibákat ne kövesd el a palántáiddal

Március közepén már szinte minden növény palántáit el lehet kezdeni nevelni. Bár a legtöbb nem okoz különösebb fejtörést, vannak olyan alapvető hibák, ami miatt kárba veszhet az egész munkád. Mutatjuk a leggyakoribb buktatókat!

Szerző VEL

Rengeteg zöldség van, amit érdemes magvetés helyett palántaként kiültetni, hiszen így sokkal tovább terem, több termést tudsz betakarítani. Piacokon, üzletekben is lehet palántákat venni, de ha nagyobb mennyiséget szeretnél, anyagilag sokkal jobban megéri magadnak megtermeszteni őket. Bár a legnépszerűbb zöldségek palántázása nem bonyolult, vannak olyan alapvető problémák, amikbe minden kezdő palántanevelő belefut. Ha ezeket elköveted, nem lesznek életerősek a növények, kevés lesz a termés, és még az is előfordulhat, hogy kipusztulnak a palántáid, mielőtt kiültethetnéd őket a kertbe. Mutatjuk, melyek azok a hibák, amikre figyelni kell palántázáskor.

Kezdőként rengeteg hibába belefuthatunk. Fotó: Pixabay.com

Nem fertőtleníted a cserepeket

Mielőtt elvetnéd a magokat, a legfontosabb lépés, hogy alaposan mosd el az ültetőedényeket, méghozzá fertőtlenítőszerrel – ez lehet hipós vagy ecetes víz. Ugyanis a tavalyi palánták után nem tanácsos mosás nélkül felhasználni őket, mert ez esetben a gombás betegségek, például a palántadőlés megtámadhatják a fiatal növényeidet. 

Rossz helyet választasz nekik

Bár a csírázáshoz melegre van szükségük a magoknak, amikor már kibújtak a magoncok, kifejezetten árthat, ha a 20-25 fokos szobában tartod őket. Ilyenkor megnyúlnak, gyengébbek lesznek, és hamarabb meg is betegedhetnek. Ha már kibújtak a növények, bőven elég nekik 10-15 Celsius fok. 

Túl sok vizet kapnak

Természetes, hogy az ember gondoskodni akar a fejlődő palántáiról, de ilyenkor a kezdők hajlamosak túlzásba vinni az öntözést. Csak a reggeli órákban kapjanak vizet, szellőztesd sokat a helyiséget, ahol tartod őket, mert a pára miatt könnyebben elkaphatják a gombabetegségeket. Emellett fontos, hogy ne felülről öntözd őket, mert míg nem bújnak ki a magok, lemosódhatnak annyira, hogy nem fognak kicsírázni. A felülről öntözésnél nehéz belőni a vízmennyiséget, így előfordulhat, hogy túl sokat adsz nekik. Érdemes inkább tálcán tartani a cserepeket, és a tálcát feltölteni vízzel; így csak annyi víz kerül a cserepekbe, amennyire a növénynek szüksége van.

Nem ritkítod meg őket

Az apró magos növényeket nem lehet eleve cserépbe vetni, csak tálcába, de ilyenkor létfontosságú, hogy amikor már kibújt 2-3 valódi levelük, akkor pikírozd, vagyis ültesd át őket cserepekbe. Ha ez elmarad, az egymással versengő palánták megnyúlnak, túl sűrűn lesznek, és hamarabb kapnak el gombabetegségeket; ráadásul egy idő után teljesen leáll majd a növekedés. 

Elmarad az edzés

Bár a kiültetés még messze van,  néhány héttel előtte már érdemes gondolni arra, hogy szoktatni a növényeket a kinti körülményekhez: vagyis két-három héttel a kiültetés előtt időnként vidd ki a palántákat a kertbe, lehetőleg oda, ahova majd ülteted, és hagyd kint őket. Eleinte egy-két órára, majd fokozatosan növeld az időtartamot. Így, mire a kiültetésre kerül a sor, nem kapnak sokkot a növénykék a hirtelen megváltozott körülményektől, és szebben fognak fejlődni, bőségesebb termést hoznak.

 

Szerző VEL

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Súlyos figyelmeztetés érkezett: összeomolhat az elektromos autók ellátási lánca

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat