Létrehozva: 2023.03.08.

Megduplázza a termésedet ez a primitív, de rafinált ültetési módszer

Két legyet is üthetsz egy csapásra ezzel a trükkel, hiszen kevesebb öntözővízre lesz szükséged, és a kerti hulladékot is eltüntetheted. Emellett az sem mellékes, hogy gyönyörűen fognak fejlődni a növényeid...

Bőséges termésre számíthatsz ezzel az ősi módszerrel, méghozzá úgy, hogy szinte semmibe nem kerül. A hügelkultur egyfajta magaságyás, amihez nincs szükséged drága faanyagra, se raklapra: mindössze némi hulladék kerti fából, zöld- és barna anyagokból (levágott fű és avar például), és némi föld felhasználásával már meg is építheted. A hügel szó dombot jelent, a hügelkultur pedig egy olyan technika, amivel nem csupán a növényeidnek biztosíthatsz ideális feltételeket, de megszabadulhatsz vele a kerti hulladék faágaktól – amiket, ha nem szeretnéd eltüzelni, igencsak borsos áron tudnád elszállíttatni. Ez az ágyás tulajdonképpen egy mesterségesen épített domb, amiben a rétegzés miatt ideálisak a feltételek az anyagok lebomlására, vagyis az évek során tökéletes komposztot, és ezáltal jó termőföldet biztosít a növényeidnek – igencsak hosszú ideig. Akár körbe is kerítheted, mint egy hagyományos magaságyást, de készíthetsz a hulladék anyagokból csinos dombot is. Bár alapvetően ősszel tanácsos elkészíteni, most is érdemes; hiszen, mire kiülteted a növényeidet, a tápanyagok bomlása már megkezdődik, így rengeteg táplálékot kaphatnak. Mutatjuk lépésről lépésre, mit kell tenned!

A hügelkultur a legtöbb zöldség számára tökéletes feltételeket biztosít. Fotó: Pixabay.com

1. Találd meg a helyét

Jelöld ki a domb helyét aszerint, hogy milyen növényeket szeretnél nevelni rajta: ha fénykedvelő zöldségeket termesztesz majd rajta, akkor napos, ha árnyékkedvelőket, akkor félárnyékos helyre kerüljön. 

2. Nem mindegy a méret

Minél szélesebb a domb, annál nehezebben éred el a közepén lévő növényeket, így a tervezésnél ezt is figyelembe kell venned – no, meg azt is, hogy jól körbejárható legyen. Inkább keskeny formát tervezz, hogy könnyű legyen rajta a termesztés.

3. Készítsd elő a terepet

Ha már megvan, hogy hol lesz a hügelkultur a kertedben, tisztítsd meg a területet: húzd el onnan az esetleges kerti hulladékot, alaposan gazold ki a helyet.

4. Elő az ásót!

Nem muszáj kiásni a helyét, de könnyebb dolgod lesz, ha megteszed, hiszen így alacsonyabb, vagyis könnyebben kezelhető lesz a dombod. 20-30 centi mélyen, a leendő domb teljes hosszában és szélességében szedd ki a földet; de ne vidd messze, mert később szükséged lesz rá.

HăĽgelkultur,Gardening,Bed,Completed,With,Topsoils,On,Top
Csinos domb lesz belőle a kertben, ami nyáron rogyásig lesz zöldséggel. Fotó: NayaDadara / Shutterstock

5. Jöhetnek a faanyagok

Ennek a magaságyásnak a fa adja az alapját, hiszen a lassú lebomlás miatt folyamatosan termelődnek a tápanyagok a talajban, és a másik előnye, hogy a korhadó fa vízmegtartó képessége igen magas, vagyis a hügelkulturban termesztett növényeket sokkal ritkábban kell majd locsolni, mint a többi helyen lévőket. Szedd össze a hulladék fákat; fontos, hogy csak természetes fa legyen, semmi olyasmit ne tegyél bele, ami már kezelve volt például lazúrral! Az ideális, ha nagy rönkök kerülnek legalulra, de tökéletes lesz az ágyás akkor is, ha csak ágfákat tudsz összeszedni. Az csak jó, ha a fák már valamelyest rothadásnak indultak, nedvesek. Lehetőleg diót, cédrust és cseresznyét ne tegyél az ágyásba! A legvastagabb ágfákat, farönköket tedd alulra.

6. Töltsd fel a rétegeket

Ha már alaposan megpakoltad fával a dombágyás alját, jöhetnek a nitrogénképző anyagok: érett komposzt, zöldhulladék, avar, konyhai hulladék, faforgács vagy ágdarálék. Minden réteget alaposan locsolj be vízzel. Addig halmozd egymásra a vékonyabb ágakat, zöldhulladékot, míg el nem érte a domb a kellő magasságot. Figyelem: a domb a komposztálódás miatt idővel alacsonyabb lesz, ezzel mindenképp számolj!

HăĽgelkultur,Gardening,Step,5,Build,The,Mound,With,Compost,And
A jó rétegezés alapozza meg a későbbi terméshozamot. Fotó: NayaDadara / Shutterstock

7. Az utolsó simítások

Ha már megvannak a rétegek, legutoljára tegyél a hügelkultur tetejére egy vékony réteg komposztot és termőföldet. Akár azonnal is vethetsz bele magokat, de tehetsz bele palántákat is, ha eljön az ideje. Fontos, hogy a gyökérzöldségek számára nem ideálisak a feltételek, hiszen az ágak miatt deformálódhatnak a gyökerek, de többek között a paradicsom, a padlizsán és a paprika is szépen fejlődik benne. Hosszú ideig folyamatos tápanyagellátást biztosít ez a magaságyás a növényeknek, de érdemes arra is figyelni, hogy minden évben más tápanyagigényű növényt ültess bele.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!