Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.11.

Alvás a hőségben? Ezekkel a trükkökkel minden oké lesz!

Kinek ne lenne ismerős az a kellemetlen érzés, mikor a tomboló nyári hőségben bizony nehezen megy az éjszakai elalvás? Pedig a kánikula ideje alatt is van lehetőség arra, hogy „megágyazzunk” egy pihentető alvásnak.

A nyári hőségben sokaknak jóval nagyobb megpróbáltatást jelent álomba ringatni magunkat, mint egy átlagos estén. A szervezetünk ilyenkor komoly kihívás elé van állítva a magas hőmérséklet és az ilyenkor jellemző durva páratartalom miatt. Vannak azonban olyan apró praktikák, amelyeket betartva bizony tehetünk azért, hogy a kánikula idején is pihentető alvásban legyen részünk. Ez minimális odafigyelést igényel, de érdemes már napközben elkezdeni a szervezetünk felkészítését a pihentető alvásra a hőségben.

alvás
A nyári hőségben is tehetünk azért, hogy az alvás pihentető és kellemes legyen  Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

Víz, víz és víz...

Nem csak a könnyebb elalvás érdekében, hanem egyébként is ajánlott a hőség idején a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlás – ezt a szakemberek úton, útfélen hangoztatják is egy-egy hőhullám alkalmával. Kevesen gondolnák, de a megfelelő napközbeni folyadékbevitel bizony hozzásegíthet a könnyebb elalváshoz is, mivel a hidratáltság segíti a szervezetet a testhőmérséklet szabályozásában, továbbá az alvás minőségét is jelentős mértékben javítja! Persze ez főleg abban az esetben igaz, ha napközben figyelünk az egyenletes folyadékbevitelre és nem lefekvés előtt iszunk hirtelen sok vizet (és nem cukros üdítőt vagy alkoholt)!

Sötétítés

A nagy nyári melegben gondot okozhat, hogy miként biztosítsuk a szakemberek által az éjszakai alváshoz ajánlott 19-23°Celzius fokos hőmérsékletet. Ha van odahaza klímaberendezés, akkor ez viszonylag egyszerű feladat, ám ha nincs, akkor erre is már napközben fel kell készítenünk a hálószobát, méghozzá sötétítéssel. Ha nappal, mielőtt elmegyünk otthonról behúzzuk a sötétítőt, vagy leengedjük a redőnyöket és becsukjuk az ablakot, azzal jó pár Celsius fokot „kizárhatunk” a hálóból. Este pedig, amikor már enyhébb a hőmérséklet, érdemes szellőztetni és nyitott ablaknál tölteni az éjszakát.

Étkezés

Szintén általános szabály, de hatványozott szerepe van kánikula idején, hogy ne együnk olyan ételeket és ne igyunk olyan italokat, amelyek megterhelhetik a szervezetet. Egy kiadós vacsora után sokszor még télen is nehezebben szenderülünk álomba, hát még a nyári hőségben! A dietetikusok óva intenek a cukros, olajos vagy szénhidrádban gazdag vacsoráktól, míg az italok tekintetében érdemes kerülni a koffeint és az alkoholt is. Az alkoholról sokan hiszik, hogy segíthet az elalvásban, de ez nagy tévedés, mivel fokozza a vérkeringést, ami pedig a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet.

Melegen ajánlott a zuhany

Nagyban megkönnyítheti a nyári éjszakákat, ha közvetlenül lefekvés előtt állunk be a zuhany alá. Sokan azonban ott rontják el ezt a lépést, hogy hideg vízben zuhanyoznak, ami ugyan adott pillanatban rendkívül kellemes és hűsítő érzés, de hosszú távon már kevésbé hasznos. Érdemes elalvás előtt meleg vízben zuhanyozni, mert a hőérzetünk miatt így a zuhany alól kilépve hűvösnek érzékeljük majd a lakást, ami aztán a gyorsabb álomba szenderülésben is hasznunkra lehet.

„Ki mint veti ágyát...”

Nem mindegy az sem, hogy mibe fekszünk bele! A nyári forróság idején a könnyedebb, természetes anyagból készült ágyneműk is sokat segíthetnek a pihentető éjszakák megvalósításában. Ehhez a legideálisabb, ha lenből, pamutból vagy bambuszból készült ágyneműt használunk és érdemes a hálóruhát is eszerint megválasztani – ha egyáltalán kell ilyenkor hálóruha...

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek