tóth gabi
Szeretnél egészségesen táplálkozni? Akkor aligha tudod elkerülni az élelmiszerek címkéjének tanulmányozását. De vajon milyen adatokra figyelj mindig?
Az egészséges táplálkozás, különösen, ha a szíved egészségét tartod szem előtt, nem csak annyi, hogy kevés cukrot eszel, és sok zöldséget. A csomagolt ételek sem feltétlenül rosszak, de van jó néhány olyan paraméterük, amit figyelembe kell venned, mielőtt megvásárolnád őket. Vajon mire figyelj? Megmutatjuk!
Nátriumból. amennyire csak lehet, kevés legyen az ételben. A magas nátriumtartalmú, vagyis sós ételek ugyanis vízvisszatartásra késztetik a szervezetet, ez pedig emelheti a vérnyomást, és megviselheti a szívet. Vagyis, ha szem előtt tartod a szíved egészségét, lehetőleg tartsd a nátriumbevitelt napi 2300 milligramm alatt. A nátrium egyébként olyan helyeken is felbukkanhat, ahol nem számítasz rá, például a kenyérben, a sajtban, a salátaöntetekben vagy az ásványvízben. Épp ezért, mindig nézd meg a címkén, mennyi nátrium is van az adott élelmiszerben.
Az a jó, ha ez az arányszám minél kisebb, a cél 10 gramm szénhidrát, 1 gramm rost. Így kevesebbet viszel be a rostszegény egyszerű szénhidrátokból, és többet a teljes kiőrlésű gabonákból.
A zsiradék nem tilos, csak nem mindegy, milyen a minősége. Ha egy élelmiszerben sok a zsiradék, de kevés a telített zsírsav, és sok a szív számára egészséges telítetlen zsírsav, akkor nincs vele gond.
Ha ez a három mutató rendben van, akkor már csak arra kell figyelned, hogy a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszereket válaszd, például a zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, hüvelyeseket, halat, sovány húst, tejtermékeket. Nem a kalória számít elsősorban, hanem az, hogy minőségi, tápanyagokban gazdag élelmiszert fogyassz.