Létrehozva: 2020.10.18.

9 étel, ami nem tesz jót a vérnyomásnak

Az élelmiszerek ízéért felelős sót a gyártók sokszor eltúlozzák, hogy még kívánatosabbá tegyék az adott terméket, csakhogy mindez veszélyes lehet a szervezetre. Úgy emeli meg a vérnyomást, hogy nem is vesszük észre. Már csak akkor kapcsolunk, amikor jönnek az intenzív tünetek.

Paradicsomos ízesítők

Két evőkanálnyi ketchupben 300 mg nátrium van (a naponta legfeljebb ajánlott mennyiség 2300 mg). Ha ehhez még hozzávesszük a hamburger és a sült krumpli sótartalmát, akkor máris teljesítettük a napi maximumot. Inkább főzzünk magunknak a paradicsomszószt kevés sóval, ha pedig étteremben eszünk, válasszunk valamilyen más ízesítőt.

Mogyoró- és magvajak

Egyetlen adag 130-160 mg nátriumot tartalmaz. A legjobb, ha figyelünk a címkére, és olyan magvajat vásárolunk, amelyben nincs sem hozzáadott só, sem pedig cukor.

Gabonapelyhek

Ezeknek a reggeli ételeknek a cukortartalma is magas, de a sótartalmuk sem elhanyagolható. Válasszuk helyettük inkább a teljesen natúr zabpelyhet.

Túrókrémek

A bolti túrókrémek helyett vásároljunk inkább natúr túrót, és ízesítsük magunk. De a joghurt is jó megoldás, ha extra kalciumra, vagy egy kis finomságra vágyunk.

Sportitalok

Az elektrolitok pótlására kitalált sportitalokban rengeteg a nátrium. A hobbisportolók túlnyomó többségének viszont bőven elegendő, ha vizet iszik, így ezek fogyasztását nyugodtan el is felejthetjük.

Zsírszegény ételek

A zsírszegény, fogyókúrás ételek javítására gyakran használnak cukrot vagy sót. Épp ezért érdemes ezeknek az ételeknek inkább a zsíros változatára szavazni, különösen, ha tejtermékekről van szó.

Konzervek

Az valószínűleg nem titok, hogy a konzerv készételekben rengeteg a só, de a konzerv zöldségek sem jobbak: ahhoz, hogy hosszú időre frissek maradjanak, nagyon sok sóra van szükség. Ha tehetjük, válasszuk inkább a fagyasztott zöldségeket.

Felvágottak

A só a felvágottak leggyakoribb tartósító- és ízesítő szere. Egyetlen szelet gépsonka vagy szalámi akár 200 mg nátriumot is tartalmazhat! Ha szendvicset készítünk, használjuk fel inkább az előző napi sült hús maradékát.

Salátaöntetek

Az üveges, kész öntetek ízét a leggyakrabban sóval turbózzák fel. Jobban járunk, ha két rész olívaolajat összekeverünk egy rész ecettel, egy kevés összenyomott fokhagymával vagy zöldfűszerekkel, és ezt kanalazzuk a salátára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

magyarnemzet.hu

Hazahozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet