Létrehozva: 2023.06.17.

Indul a vakáció: 11 tipp és infó, hogy zökkenőmentes legyen

Véget ért a tanítási időszak, kezdődik a 11 hetes nyári szünet. Összegyűjtöttünk 11 tippet, illetve információt, ami segíthet a szülőknek a vakáció ideje alatt.

Legyen szó akár strandolásról, kirándulásról, kerékpározásról, szállásfoglalásról vagy egy egyszerű fagyizásról, mindig van, amire érdemes odafigyelni. Összegyűjtöttük néhány hasznos információt a vakáció idejére, hogy mindenkinek kellemesen teljen a nyári szünet.

vakáció
Íme néhány hasznos információ a vakáció idejére! Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

1. Indul a nyári főszezon a tömegközlekedésben

A négy héten át tartó előszezon után június 17-én, szombaton életbe lép a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A magyar tengerhez utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd. Emellett új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is. Erről részletesebben itt lehet tájékozódni.

2. Egyszerűbb lesz a közlekedés az országbérleteseknek

Július 1-jétől újabb változások lépnek életbe, melyekre a Balatonhoz utazóknak is érdemes odafigyelni. Ekkortól megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával július 1-jétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Erről itt írtunk részletesen.

3. A vakáció ideje alatt is elérhetők a MÁV szezonális jegyei

Idén nyáron is elérhetők a vasúttársaság népszerű Dunakanyar és Bakony napijegyek, valamint a Balaton24 és Balaton72 jegyek is. Ezekről részletesen itt írtunk korábban. Aki pedig az Európa Kulturális Fővárosa programjaira utazna Veszprémbe, az itt tájékozódhat a MÁV kedvezményes jegyeiről.

Európai Egészségbiztosítási Kártya, EEK, egészségbiztosítás, kártya
Ezek az Európai Egészségbiztosítási Kártya előnyei. Fotó: Ascannio / Shutterstock

4. Mindig kössünk biztosítást és váltsuk ki az EEK-kártyát ha nyaralni megyünk

Sokan csak a külföldön alapellátást biztosító Európai Egészségbiztosítási Kártyát viszik magukkal, ami ugyan hasznos, de sok esetben kevés. Mivel a kártya nem jelent teljes költségtérítést a külföldi balesetek és betegségek anyagi következményeit illetően, így mindenképpen kössünk utasbiztosítást, ha nyaralni készülünk. A EEK előnyeiről itt lehet bővebben tájékozódni.

5. Aki szállást keres, erre figyeljen az online oldalakon

Sok olyan weboldal létezik, ahol szállást kereshetünk és foglalhatunk magunknak, mondjuk egy nyaralásra. A szálláskereső oldalak első ránézésre ugyanúgy néznek ki, és ugyanúgy is működnek. A különbség köztük apró, de azért van valamennyi, méghozzá az információ nyújtásában. Leteszteltünk néhányat és erre jutottunk.

6. Ilyen árakra kell számítani Horvátországban, áremelést hozott az euró

A legnépszerűbb úti cél idén is a horvát tengerpart, ahol a fogyasztóvédő szervezetek szerint a kunát januárban felváltó euró áremelést hozott. Azt, hogy mennyit, ide kattintva derül ki. Aki pedig az idei autópálya díjakra kíváncsi, kattintson ide.

7. Pénzt vagy bankkártyát vigyünk a nyaralásra?

Attól függ, hogy készpénzt vagy bankkártyát érdemesebb-e vinni a külföldi nyaralásra, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni. A kisebb, olcsóbb, eldugottabb helyeken igénybe vehető szolgáltatásokra ugyanis célszerűbb készpénzt vinni. A legtöbb külföldi nagyvárosban viszont bőven elég egy bankkártya, de parkolásra, buszjegyre vagy kávéra azonban nem árt némi készpénzt magunkkal vinni. Erről részletesebben itt lehet olvasni.

Summer,Vacation,Accessories,By,The,Swimming,Pool
Ennyiért lehet idén strandolni. Fotó: Yalcin Sonat

8. Ennyiért lehet strandolni idén

A legtöbb strand és fürdő kinyitott már, és hamarosan a maradék is megnyitja a szabadtéri medencéit. Van, ahová pár száz forintért be lehet menni, de olyan is, ahol több ezer forint egy felnőtt jegy ára. A teljes lista itt található.

9. Aki a Balatonra készül, ilyen árakra számítson

A balatoni strandbelépő árak a tavalyi évhez képest 20-30%-kal drágultak, de van olyan strand is, ahová 1000 forint alatti a felnőtt belépő ára. Emellett a Balaton szinte összes településén vannak szabadstrandok, sőt, Balatonföldváron a Nyugati Strand az idei évtől szintén szabadstrand lesz. Ezek listája -ahogy a fizetősöké is- ide kattintva érhető el. Aki pedig a büfék idei áraira kíváncsi, kattintson ide.

10. Akinek van SZÉP-kártyája idén nyáron sok helyen elköltheti a rajta lévő pénzt

Idén januártól megszűntek a SZÉP-kártya-alszámlák is, amik még a vártnál is gördülékenyebbé tette a juttatás felhasználását. Azóta kártyakibocsátótól függetlenül mindenki egyetlen alszámláról költheti el a cafeteriáját, méghozzá a szálláshely-zsebből. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak utazásra vagy szállásra lenne költhető a kártyákon lévő összeg: a vendéglátás és a szabadidő zseb teljes felhasználási körét átvette a szálláshely zseb. Azt pedig, hogy mit lehet SZÉP-kártyával fizetni, itt gyűjtöttük össze.

11. A kerékpárral közlekedők is sok újításnak örülhetnek idén nyáron

Többek között elkészült a Balatoni bringakör, így most már biztonságosan tekerhető körbe a magyar tenger. Erről részletesen itt írtunk. Emellett a biciklivel hosszabb útra, nyaralni, túrázni készülők számára van egy jó hírünk: egyre több járműre lehet felvinni a kerékpárokat, és nem csak a fővárosban! Ennek köszönhetően a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre idén is eljuttatható a kerékpár. Arról pedig, hogy mely járatokon, hogyan szállítható a kétkerekű ide kattintva lehet tájékozódni.

A 11 hasznos tipp, illetve információ mellett fontos arról is szót ejteni, hogy strandolás közben mindig érdemes figyelni a parton lévő viharjelző rendszert (villogó fényjelzővel ellátott jelzőoszlopok), főleg május 1. és szeptember 30. között. Ha I. fokú viharjelzés van érvényben, akkor csak a kijelölt strandok bójákkal határolt területén belül, illetve a parttól maximum 500 méter távolságra szabad fürödni és a vízibiciklivel is a part közelében kell maradni. Onnan lehet tudni, hogy I. fokú viharjelzés van érvényben, hogy jelzőoszlop sárgás fénye percenként 45-ször villan fel. II. fokú viharjelzés esetén tilos a vízben tartózkodni! Eben az esetben a sárga fény már 90-szer villan fel percenként. Ha ilyet látunk strandolás közben, azonnal menjünk ki a vízből, még akkor is, ha egyébként nem sok látható jele van a közelgő veszélynek! A viharjelzésekről részletesebben itt lehet olvasni.

illusztracio
Nem szabad, hogy a fagyipultot közvetlenül érje a napfény Fotó: Czinege Melinda

Fagyizás közben erre érdemes figyelni

Az ideális fagylaltárusító helyen

  • a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt;
  • a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
  • az adagolópult és környezete tiszta, rendezett;
  • a fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik;
  • a fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta;
  • a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé;
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták;
  • folyóvizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak;
  • a leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacson, törlőruhán víztelenítik.

Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyihűtő, amiben a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé. Arról pedig, hogy miből készül a jó fagyi, itt lehet olvasni.

16 éves kortól vállalhatnak munkát a diákok

Sok helyen várják a munkavállaló tanulókat, de mint mindennek, a diákmunkának is megvannak a maga törvényi előírásai. Ezzel nem csak a cégeknek, de maguknak a diákoknak is érdemes tisztában lenniük. A diákok munkavégzéséhez elengedhetetlen az adókártya, a TAJ kártya, a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az érvényes diákigazolvány megléte. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ezen kívül arra is felhívja a figyelmet, hogy a munka törvénykönyve szerinti az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Munkaviszonyt írásba foglalt munkaszerződéssel lehet létesíteni, melynek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka