Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.12.

Ezer éve esszük és még mindig nagy sláger: miből készül a jó fagylalt?

Párszáz forinttól több ezer forintig terjed a fagylaltok ára, nyáron igazán sok fogy belőlük. De milyen fagylaltot vegyünk, ha igazán jót akarunk és mire figyeljünk közben?

Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. A kínaiak után szabadon Nagy Sándor tisztjei is ettek szűz havat gyümölcslével és borral keverve, szigorúan csak csata előtt - olvasható a Nébih termékteszt oldalán, a Szupermentán. Kávéházban a világon elsőként Párizsban árultak fagylaltot, méghozzá a Procope-ban. Ez a fagyasztott limonádé volt az első citromfagyi. Maga a fagylalt szó egyébként 1775-ből származik, előtte hideg nyalat, fagyalt és fagyos néven emlegették az emberek, a cukrászokat pedig tsemege tsinálónak hívták. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt. Az 1900-as évek elején pedig már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

fagylalt, fagyi
 Milyen fagylaltot vegyünk, ha igazán jót akarunk? Fotó: Pixabay

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?

A fagyi nem jégkrém, és a jégkrém sem fagylalt. Az első és nagyon markáns különbség köztük az, hogy a fagylalt a fogyasztás helyszínén készül, és csak a cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet így hívni. Ezzel szemben a jégkrém előre csomagolt, amit homogénezéssel készítenek és fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, árusítanak.

Miből készül egy jó minőségű fagylalt?

Alapvetően kétfajta fagylalt létezik: a tej és a víz alapú. A tej alapú tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból készül. A víz alapú fagylalt (olcsóbb, nagyobb adagokat adnak belőle) pedig nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték, a gyümölcs helyett pedig gyümölcsaroma kerül bele. A jó minőségű fagyi tehát tej alapú és természetes adalékanyagokból készül.

Mire figyeljünk fagylaltvásárlásnál?

Az ideális fagylaltárusító helyen

  • a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt;
  • a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
  • az adagolópult és környezete tiszta, rendezett;
  • a fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik;
  • a fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta;
  • a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé;
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták;
  • folyóvizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak;
  • a leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacson, törlőruhán víztelenítik.

Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyihűtő, amiben a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé.

fagyi, fagylalt
 A jó fagyi tejalapú és természetes összetevőkből áll.  Fotó: Máté Krisztián

Mire figyeljünk jégkrémvásárláskor?

A deformálódott, jégkristályos darabok már egyszer valószínűleg felolvadtak és újrafagyasztottak. Az ilyen termékeket kerüljük. Fontos továbbá, hogy sérült csomagolású jégkrémet ne vegyünk meg. A vásárlás során ne csak a termék árát nézzük meg, hanem az összetételét is. Abban az esetben, ha a jégkrém nevében az "ízű" szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt - hívja fel a figyelmet a Nébih. Ez alól a szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek