Létrehozva: 2023.06.14.

Erre figyelj, ha diákként vállalsz munkát idén nyáron!

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium felhívást tett közzé a nyári munkavállalással kapcsolatban. Ebből kiderül, minimum mennyi fizetés jár egy diáknak és, hogy mire érdemes figyelnie munkavállaláskor.

Sok helyen várják a munkavállaló tanulókat, de mint mindennek, a diákmunkának is megvannak a maga törvényi előírásai. Ezzel nem csak a cégeknek, de maguknak a diákoknak is érdemes tisztában lenniük. Mire kell figyelni mielőtt elkezd valaki dolgozni és mennyi fizetés jár a diákoknak? Most kiderül!

diák,diákmunka,cukrászda, nyári munka
Erre érdemes figyelnie a diákoknak munkavállaláskor. Fotó: Penovác Károly / Veszprém Megyei Napló

Ezek a diákmunka vállalás általános szabályai 

A diákok munkavégzéséhez elengedhetetlen az adókártya, a TAJ kártya, a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az érvényes diákigazolvány megléte. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ezen kívül arra is felhívja a figyelmet, hogy a munka törvénykönyve szerinti az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Munkaviszonyt írásba foglalt munkaszerződéssel lehet létesíteni, melynek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört is. 18 év alatt a szülő írásos hozzájárulása is szükséges a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez. A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig kell jelenteni az adóhatóság felé. A fiatalok éjszakai munkát nem végezhetnek, rendkívüli munkaidő sem rendelhető el nekik, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében pedig csak 6. Emellett a munkavégzés nem veszélyeztetheti a diákok egészségét, testi épségét, illetve az egészséges fejlődését.

Egyéb szabályok, amikkel nem árt tisztában lenni

Alapszabály még, hogy az egyenlő bánásmód -egyenlő munkáért egyenlő bér- elvének a diákoknál is érvényesülnie kell, vagyis nem kereshetnek kevesebbet, mint egy normál munkavállaló. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint nyolcórás munkaidő esetén a diákokat idén minimum bruttó 232.000 forint illeti meg, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében pedig legalább 296.400 forint.

Milyen foglalkoztatási formában dolgozhatnak a diákok?

A diákok legnagyobb része iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, de mint bárki, ők is dolgozhatnak például munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatásban, vagy háztartási alkalmazottként. Mindegyik esetben mások a szabályok és az adóteher is eltérő. A diákmunka után ugyanis adózni kell, kivéve a 25 év alattiakat. Azt sem árt tudni, hogy egyszerűsített foglalkoztatásnál a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetében legfeljebb öt egymást követő napra, ugyanakkor egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra létesíthető jogviszony.

diák,diákmunka, nyári munka, pizzázó
Erre érdemes figyelnie a diákoknak munkavállaláskor. Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

25 év alatt idén sem kell adót fizetni

Aki még nem múlt el 25 éves, annak január 1-től a bruttó bére megegyezhet a kézhez kapott nettó fizetésével. A 25 év alattiak ugyanis szja-mentességet élveznek. Ennek van egy összeghatára: az a diák, aki havi bruttó 499.952 forintnál kevesebbet keres, annak nem kell szja-t fizetnie. Az szja-mentességet a 25. születésnap hónapjában lehet utoljára igénybe venni.

Ennyit kell adózni a különböző foglalkoztatási formákban

Iskolaszövetkezetben végzett munka esetén a 25 év feletti diákoknak a fizetéséből 15% szja-t vonnak le. Munkaviszonyban és megbízási szerződés esetén 15% szja-t és 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot. Háztartási munka (pl. korrepetálás, gyermekfelügyelet) és mezőgazdasági munka esetén nem kell adót fizetni 25 év felett sem. Az így megszerzett jövedelem után a munkáltatóak- legyen az akár a szomszéd család- viszont bejelentési kötelezettsége van a NAV felé.

Mennyit lehet idén diákként keresni?

2023. január 1-től a minimálbér bruttó 232.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 296.400 Ft-ra nőtt. Mivel a diákok órabére is ehhez igazodik, így idén minimum ekkora fizetés illeti meg a diákként dolgozókat:

Bruttó bérHavibérHetibérNapibérÓrabér
Minimálbér232.000 Ft53.340 Ft10.670 Ft1334 Ft
Bérminimum296.000 Ft68.140 Ft13.630 Ft1704 Ft

Ehhez képest a diákok átlagos órabére 1200–2500 forint között mozog a Mind-Diák Szövetkezet felmérése szerint, így a friss foglalkoztatási ajánlatok alapján idén havi 200.000 ezer forint körül lehet keresni diákmunkával, de jelentősek lehetnek a különbségek országrésztől és munkakörtől függően.

Az idén is meghirdette a kormány a tíz éve sikerrel zajló a Nyári diákmunka programot, ezen a nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését – jelentette be pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A programba ezúttal is a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások vehetik igénybe.

 

origo.hu

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a verőcei halálos hajóbalesetről - videó

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

borsonline.hu

Külföldre menekült a forgatás után a Házasság első látásra sztárja: "Le kellett ezt zárjam magamban és itthon nem ment"

metropol.hu

Jöhet a nyugdíj, Dárdai Pál azonnal elhagyja Berlint

magyarnemzet.hu

Nem igaz, hogy már csak egy embert keres a rendőrség a verőcei tragédia után

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

mindmegette.hu

Olcsó, laktató recept hó végére: dödölle pirított hagymával

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

INSIDER

Szuperhősök mérték össze az erejüket a S.E.R.E.G. főhősével

INSIDER

"Már sosem tudjuk tőle megkérdezni, mi bántotta" – vonat elé lépett a 14 éves Eszter