
Kőkeményre száradt birsalmasajt: ne dobd ki, mutatjuk, mire jó
A kamra mélyén lapul még egy kis birsalmasajt? Nem kizárt, hogy tavalyi és kőkeményre száradt. Ettől függetlenül ne dobd ki! Mutatjuk a tippeket, mire használhatod.
A birsalmasajt egészséges, finom, tele van vitaminokkal. Ha kőkeményre száradt, akkor sem érdemes kidobni, számos módon felhasználhatod. Mutatjuk a tippeket.

Kőkeményre szárad birsalmasajt felhasználása
Tölteléknek süteménybe
Ha lereszeled a megkeményedett sajtot, akkor aprósüteményekhez, omlós pitékhez lekvár helyett tölteléknek használhatod. A hő hatására megpuhul és isteni finom lesz.
Húsételekhez
A birsalmasajt alapvetően is nagyon jól passzol a sós ételekhez, húsokhoz. Ha kiszárad, vágd fel vékony szeletekre vagy apró kockákra, és szuper lesz a sertés vagy marhasült mellé.
Borkorcsolya és sajtok mellé
Hiába kőkemény a birsalmasajt, sajtok mellé mégis isteni finom marad. Vékony szeletekre vágd fel, és kínáld erős sajtokhoz.
Szószként
Vágd fel apróra, kis vizet, bort vagy gyümölcslevet adj hozzá, és alacsony lángon old fel. Ízesítsd fűszerekkel, (gyömbér) készíts belőle chutney-t.
Aszalt gyümölcsként
Nagyon apróra vágva, mazsola helyett is használhatod. Müzlibe, joghurtba tökéletes gyümölcsös ízt ad.
+ tipp:
Alapvetően a birsalmasajt felmelegítése, folyadék hozzáadásával segít fogyaszthatóvá tenni és az ízeket kihozni belőle.
Jó ha tudod:
Mit tartalmaz a birsalmasajt?
- gazdag vitaminokban (A-, B-, C., E-vitamin, foszfor, vas, kalcium)
- pektinben gazdag-kiváló zselésítő, ami a tartósságot biztosítja
- antioxidáns tartalma véd a szabad gyökök ellen







