
Így készítsd el a nokedlit, hogy tényleg tökéletes legyen
Az egyszerű étel is lehet igazi mestermű a konyhában. A nokedli megfelelő állaga és könnyedsége a titok, amit mindenki megtanulhat.
Van az úgy, hogy az ember csak egy egyszerű nokedlit szeretne a pörköltje mellé – aztán valahogy mégsem lesz olyan, mint a nagymamáé. A nokedli túl kemény, túl lágy, szétfő vagy összetapad. Pedig a tökéletes köret nem ördöngösség: csupán néhány apró trükk, türelem és odafigyelés kell hozzá.

Nokedli trükkök: apró részletek, amiktől tökéletes lesz
Az alap: liszt, tojás, víz – de nem mindegy, hogyan
A nokedli tésztája három összetevőből áll, mégis végtelenül sokféle lehet. A jó alaphoz friss tojás, közepes sikértartalmú liszt (a sima BL55 tökéletes) és hideg víz kell. A mennyiségek aránya nagyjából 10 dkg lisztre 1 tojás és 1–1,5 evőkanál víz, de ez a liszt típusától is függ.
A titok a keverésben rejlik: a tésztát nem kell dagasztani, viszont nem is szabad túldolgozni. Fakanállal vagy lapáttal gyors, határozott mozdulatokkal keverd, amíg a massza egynemű, kissé ragacsos lesz. Ha túl sűrű, nem jön majd át a szaggatón; ha túl híg, szétfő. A cél a köztes, ruganyos állag.
Pihentesd egy kicsit – megéri
Sokan kihagyják, pedig a 10–15 perces pihentetés csodát tesz. Ez idő alatt a liszt megduzzad, a tészta állaga kiegyenlítődik, és főzés közben szebben tartja magát. Lefedve, szobahőmérsékleten hagyd pihenni, mielőtt forró vízbe szaggatod!
A víz, a só és a mozdulat
A főzővíz legyen bőven forró és enyhén sós – ne sajnáld belőle a helyet, mert a nokedli szeret úszni. A nokedliszaggatót kend meg egy kevés olajjal, hogy ne tapadjon, és gyors, ritmikus mozdulatokkal dolgozz, hogy a galuskák egyszerre, de ne egy kupacban kerüljenek a vízbe.
Amint feljönnek a felszínre, még 1-2 percig főzd, majd szűrővel szedd ki, és hideg vízzel öblítsd át, hogy ne ragadjanak össze. Egy kevés olajjal vagy olvasztott vajjal átforgatva már magában is isteni, de a szaftos pörkölt mellé ez a mozdulat aranyat ér.

Apró trükkök, nagy különbségek
Ha igazán puha, légies nokedlit szeretnél, keverhetsz a tésztába egy kis szódavizet is – ettől könnyebb, levegősebb lesz. A bátrabbak egy kanál tejföllel is próbálkozhatnak: ez kicsit gazdagabbá, krémesebbé teszi. A lényeg, hogy ne ragaszkodj mereven az arányokhoz – a liszt és a tojás mindig kicsit máshogy viselkedik, a kezed és a szemed a legjobb mérce.






