RETRO RÁDIÓ

Így készítsd el a nokedlit, hogy tényleg tökéletes legyen

Létrehozva2025. 11. 16. 11:00

Az egyszerű étel is lehet igazi mestermű a konyhában. A nokedli megfelelő állaga és könnyedsége a titok, amit mindenki megtanulhat.

Van az úgy, hogy az ember csak egy egyszerű nokedlit szeretne a pörköltje mellé – aztán valahogy mégsem lesz olyan, mint a nagymamáé. A nokedli túl kemény, túl lágy, szétfő vagy összetapad. Pedig a tökéletes köret nem ördöngösség: csupán néhány apró trükk, türelem és odafigyelés kell hozzá.

nokedli
Nokedli trükkök: apró részletek, amiktől tökéletes lesz

Nokedli trükkök: apró részletek, amiktől tökéletes lesz

Az alap: liszt, tojás, víz – de nem mindegy, hogyan

A nokedli tésztája három összetevőből áll, mégis végtelenül sokféle lehet. A jó alaphoz friss tojás, közepes sikértartalmú liszt (a sima BL55 tökéletes) és hideg víz kell. A mennyiségek aránya nagyjából 10 dkg lisztre 1 tojás és 1–1,5 evőkanál víz, de ez a liszt típusától is függ.

A titok a keverésben rejlik: a tésztát nem kell dagasztani, viszont nem is szabad túldolgozni. Fakanállal vagy lapáttal gyors, határozott mozdulatokkal keverd, amíg a massza egynemű, kissé ragacsos lesz. Ha túl sűrű, nem jön majd át a szaggatón; ha túl híg, szétfő. A cél a köztes, ruganyos állag.

Pihentesd egy kicsit – megéri

Sokan kihagyják, pedig a 10–15 perces pihentetés csodát tesz. Ez idő alatt a liszt megduzzad, a tészta állaga kiegyenlítődik, és főzés közben szebben tartja magát. Lefedve, szobahőmérsékleten hagyd pihenni, mielőtt forró vízbe szaggatod!

A víz, a só és a mozdulat

A főzővíz legyen bőven forró és enyhén sós – ne sajnáld belőle a helyet, mert a nokedli szeret úszni. A nokedliszaggatót kend meg egy kevés olajjal, hogy ne tapadjon, és gyors, ritmikus mozdulatokkal dolgozz, hogy a galuskák egyszerre, de ne egy kupacban kerüljenek a vízbe.

Amint feljönnek a felszínre, még 1-2 percig főzd, majd szűrővel szedd ki, és hideg vízzel öblítsd át, hogy ne ragadjanak össze. Egy kevés olajjal vagy olvasztott vajjal átforgatva már magában is isteni, de a szaftos pörkölt mellé ez a mozdulat aranyat ér.

nokedli
Nokedli trükkök: apró részletek, amiktől tökéletes lesz (Fotó: Ripost)

Apró trükkök, nagy különbségek

Ha igazán puha, légies nokedlit szeretnél, keverhetsz a tésztába egy kis szódavizet is – ettől könnyebb, levegősebb lesz. A bátrabbak egy kanál tejföllel is próbálkozhatnak: ez kicsit gazdagabbá, krémesebbé teszi. A lényeg, hogy ne ragaszkodj mereven az arányokhoz – a liszt és a tojás mindig kicsit máshogy viselkedik, a kezed és a szemed a legjobb mérce.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.