tóth gabi
A Közel-Kelet kedvenc körete, a kuszkusz Európában is egyre népszerűbb. Nem is érdemtelenül, hiszen nemcsak finom, és könnyen elkészíthető, hanem rendkívül egészséges is.
A berber eredetű kuszkusz tulajdonképpen egyfajta tészta, amely hántolatlan durumbúzából készül. Hagyományosan kézzel készítik, és hempergetik lisztbe a durumbúzából előállított apró golyócskákat, de ma már természetesen gépi változata is létezik az ételnek. Ezért lehetséges, hogy itthon is szinte minden szupermarketben kapható, ráadásul nem is drága.
A kuszkusz elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Egy bögre kuszkuszt mossunk át alaposan, többször is. Ezután egyszerűen le kell forrázni másfél-két bögre forrásban levő, enyhén sós vízzel, amelyet 10-15 perc alatt teljesen magába szív. Különféle fűszerekkel ízesíthetjük is: ilyenkor a fűszereket jó, ha már a forrázásra használt vízhez hozzáadjuk, hogy a kuszkusz a vízzel együtt felszívja őket az alatt a körülbelül 15 perc alatt, amíg pihentetjük.
A kuszkusz hagyományosan a köret szerepét tölti be, kiváló minden olyan ételhez, amelyhez rizst is fogyaszthatnánk. Húsokhoz, pörköltekhez is fogyaszthatjuk, sőt, akár egytálételekben is felhasználhatjuk. De ehetjük önmagában sok zöldséggel, vagy akár saláta alapanyagaként is. Mézzel és gyümölcsökkel összekeverve kiváló desszert lesz belőle, de ezen kívül akár a tejberizshez hasonló édesség alapanyagaként is megállja a helyét. Nagy előnye, hogy sokáig eltelít, mivel nagyon magas a rosttartalma. Így a diétába is könnyen beilleszthető, ám nem csak ezért érdemes rá lecserélni a hagyományos rizsköretet.
A kuszkusz szénhidráttartalma magas, ezen kívül glutént is tartalmaz. Azok számára viszont, akik nem élnek gluténérzékenységgel, mégis hasznos lehet a fogyasztása, hiszen rengeteg egészséges tápanyaggal gazdagítja a szervezetet. Szeléntartalma (egy csésze kuszkusszal az egy napra ajánlott teljes szelénmennyiséget magunkhoz vehetjük) jó hatással van a szívre és az érrendszerre, sőt, akár egyes daganatok megelőzését is segítheti. A sportolók számára fontos lehet, hogy a szelén az izomépítést is segíti. Magas rosttartalma az anyagcserére van jó hatással. Folsav-tartalma a vörösvértestek képződését támogatja, míg a benne levő kalcium a csontok és a fogak egészségét óvja. Növényi fehérjéi is hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz, fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étkezésnek is remek kiegészítője lehet.
A kuszkusz elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Egy bögre kuszkuszt mossunk át alaposan, többször is. Ezután egyszerűen le kell forrázni másfél-két bögre forrásban levő, enyhén sós vízzel, amelyet 10-15 perc alatt teljesen magába szív. Különféle fűszerekkel ízesíthetjük is: ilyenkor a fűszereket jó, ha már a forrázásra használt vízhez hozzáadjuk, hogy a kuszkusz a vízzel együtt felszívja őket az alatt a körülbelül 15 perc alatt, amíg pihentetjük.
A kuszkusz hagyományosan a köret szerepét tölti be, kiváló minden olyan ételhez, amelyhez rizst is fogyaszthatnánk. Húsokhoz, pörköltekhez is fogyaszthatjuk, sőt, akár egytálételekben is felhasználhatjuk. De ehetjük önmagában sok zöldséggel, vagy akár saláta alapanyagaként is. Mézzel és gyümölcsökkel összekeverve kiváló desszert lesz belőle, de ezen kívül akár a tejberizshez hasonló édesség alapanyagaként is megállja a helyét. Nagy előnye, hogy sokáig eltelít, mivel nagyon magas a rosttartalma. Így a diétába is könnyen beilleszthető, ám nem csak ezért érdemes rá lecserélni a hagyományos rizsköretet.
A kuszkusz szénhidráttartalma magas, ezen kívül glutént is tartalmaz. Azok számára viszont, akik nem élnek gluténérzékenységgel, mégis hasznos lehet a fogyasztása, hiszen rengeteg egészséges tápanyaggal gazdagítja a szervezetet. Szeléntartalma (egy csésze kuszkusszal az egy napra ajánlott teljes szelénmennyiséget magunkhoz vehetjük) jó hatással van a szívre és az érrendszerre, sőt, akár egyes daganatok megelőzését is segítheti. A sportolók számára fontos lehet, hogy a szelén az izomépítést is segíti. Magas rosttartalma az anyagcserére van jó hatással. Folsav-tartalma a vörösvértestek képződését támogatja, míg a benne levő kalcium a csontok és a fogak egészségét óvja. Növényi fehérjéi is hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz, fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étkezésnek is remek kiegészítője lehet.