4°C
7°C

Gabriella névnapja

RETRO RÁDIÓ

Megújult a krumplipüré: a séfek is így turbózzák fel

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 10. 31. 11:00
Frissítve2025. 10. 31. 12:53

Így lesz krémes és isteni a kedvenc köreted. A séfek több apró trükkel is felturbózzák az eredeti krumplipüré receptet. Mutatjuk ezeket a tippeket.

Igen egyszerű elkészíteni a krumplipürét, de ezt az ételt is lehet fokozni. Lehet krémesebb, vajas, franciás, habos és tejes is. Ha jó krumplipürét szeretnél, van néhány ötlet, amit a séfek bevetnek, de te is kipróbálhatod. Ők is felturbózzák az eredeti receptet, mutatjuk hogyan.

Krumplipüré Mashed,Potatoes,In,Bowls,,Spoon,And,Ingredients,On,Gray,Background,
Krumplipüré recept- Fotó: AtlasStudio / Shutterstock

Krumplipüré kicsit másként

Válassz megfelelő minőségi burgonyát!

A magas keményítőtartalmú krumplik a legjobbak a püréhez. Főzésnél jól szétesnek, könnyen magukba szívják a tejet és a vajat is. Ez adja a krémes textúráját a köretnek.

Főzés titka

Romsemary Gill séf szerint a meghámozott krumplit víz helyett tejben kell megfőzni. Így az magába szívja a tej zsírosságát, így egyedi ízt ad az elkészült ételnek.

Helyes főzés fontossága

Gordon Ramsay szerint a krumplit mindig hideg, sós vízben kell elkezdeni főzni, nem forróban. Így lesz a főtt krumpli egyenletesen megfőzve. Kívül nem főzöd túl, miközben belül kemény marad. Szerinte ez a technikai részlet nagyon fontos.

Darabokban főzd a krumplit

Ha gyorsan szeretnéd a köretet elkészíteni, akkor a krumplit darabokba egyforma méretben vágd fel. Így fog egyformán átfőni. Fontos az is, hogy ne főzd agyon, mert attól ragacsos lesz a végeredményed. 

Szűrés és szárítás

Alaposan szűrd le a krumplit, és hagyd gőzölni pár percig a lábosban. Így elpárolog a felesleges nedvesség, és a püré nem lesz vizes.

Pürésítés

Használj burgonyatörőt, vagy villát a krémes pürésítéshez. Hanyagold a botmixert ha lehet. A gépi eszközök tönkretehetik a burgonya állagát, nyúlós, ragacsos lehet. A krumpliprés extra selymességet kölcsönöz.

Így add hozzá a tejet, vajat és tejszínt 

Legfinomabb íz eléréséhez a vajat, a tejet és a tejszínt mindig melegen add hozzá a krumplihoz. A hidegen hozzáadott lágyítók ugyanis csomós pürét hoznak létre.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.