
Megújult a krumplipüré: a séfek is így turbózzák fel
Így lesz krémes és isteni a kedvenc köreted. A séfek több apró trükkel is felturbózzák az eredeti krumplipüré receptet. Mutatjuk ezeket a tippeket.
Igen egyszerű elkészíteni a krumplipürét, de ezt az ételt is lehet fokozni. Lehet krémesebb, vajas, franciás, habos és tejes is. Ha jó krumplipürét szeretnél, van néhány ötlet, amit a séfek bevetnek, de te is kipróbálhatod. Ők is felturbózzák az eredeti receptet, mutatjuk hogyan.

Krumplipüré kicsit másként
Válassz megfelelő minőségi burgonyát!
A magas keményítőtartalmú krumplik a legjobbak a püréhez. Főzésnél jól szétesnek, könnyen magukba szívják a tejet és a vajat is. Ez adja a krémes textúráját a köretnek.
Főzés titka
Romsemary Gill séf szerint a meghámozott krumplit víz helyett tejben kell megfőzni. Így az magába szívja a tej zsírosságát, így egyedi ízt ad az elkészült ételnek.
Helyes főzés fontossága
Gordon Ramsay szerint a krumplit mindig hideg, sós vízben kell elkezdeni főzni, nem forróban. Így lesz a főtt krumpli egyenletesen megfőzve. Kívül nem főzöd túl, miközben belül kemény marad. Szerinte ez a technikai részlet nagyon fontos.
Darabokban főzd a krumplit
Ha gyorsan szeretnéd a köretet elkészíteni, akkor a krumplit darabokba egyforma méretben vágd fel. Így fog egyformán átfőni. Fontos az is, hogy ne főzd agyon, mert attól ragacsos lesz a végeredményed.
Szűrés és szárítás
Alaposan szűrd le a krumplit, és hagyd gőzölni pár percig a lábosban. Így elpárolog a felesleges nedvesség, és a püré nem lesz vizes.
Pürésítés
Használj burgonyatörőt, vagy villát a krémes pürésítéshez. Hanyagold a botmixert ha lehet. A gépi eszközök tönkretehetik a burgonya állagát, nyúlós, ragacsos lehet. A krumpliprés extra selymességet kölcsönöz.
Így add hozzá a tejet, vajat és tejszínt
Legfinomabb íz eléréséhez a vajat, a tejet és a tejszínt mindig melegen add hozzá a krumplihoz. A hidegen hozzáadott lágyítók ugyanis csomós pürét hoznak létre.







