RETRO RÁDIÓ

A nagyik módszere verhetetlen: Íme, a paprikás csirke 5 titka

Létrehozva2025. 10. 11. 10:30

Igazi klasszikus a magyar konyhában, de nem is olyan egyszerű tökéletesre elkészíteni! Szerencsére ez a csirkepaprikás recept nem hagy cserben: mindent összegyűjtöttünk, amitől olyan lesz, ahogy a nagyi készítette.

Úgy az igazi, ha nokedli és uborkasaláta van hozzá, de a koviubival is jó párosítás. Ezt a magyar ételt mindenki szereti, és nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, hiszen ahány ház, annyi csirkepaprikás recept. Azonban vannak olyan alapok, melyeket nem lehet kihagyni, ahhoz, hogy tökéletes legyen a paprikás csirke. Összegyűjtöttük, mire figyelj, amikor elkészíted!

Ez a csirkepaprikás recept mindenki kedvence lesz.
Jó, ha kéznél van egy csirkepaprikás recept! Fotó: V.Dr /  Shutterstock

1. Legyen minőségi az alapanyag

Nem mindegy, milyen csirkéből készíted a paprikást: válassz friss, termelői egész csirkét, egy 1,5 kg-os példány elég lesz egy családnak. Használd fel minden részét, a far-hátat, a szárnyakat, combokat is. Ettől lesz igazán gazdag íze az ételnek.

2. A csirkepaprikás recept lelke a hagyma

Legalább a hús súlyának a 20%-át tegye ki a hagyma, amit nagyon apróra vágj, és jó sokáig párolj. Tegyél az alapba paradicsomot, zöldpaprikát is, ízlés szerint egy kis hegyes-erős is mehet bele. Párold krémes állagúra a zöldséges alapot.

3. Hagyj neki időt

Bár a csirke hamar megfő, ahhoz, hogy igazán finom legyen a csirkepaprikás, a szokásos 45-50 perc helyett párold lassú tűzön, fedő alatt másfél óráig. Így omlós lesz a hús, az ízvilág pedig tökéletes. Kevés vizet önts a csirkére, elég, ha csak a háromnegyedéig, mert főzés közben még levet fog ereszteni. Fedő alatt párold, időnként apránként pótold a vizet, ha szükséges, és néha forgasd meg a húsokat.

4. Passzírozd át a szaftot

Bár a hosszú, lassú főzés miatt bőséges szaftja lesz a csirkének, még finomabb lesz, ha leöntöd a húsról, és botmixerrel összeturmixolod, vagy átpasszírozod. 

5. Ne felejtsd el a tejfölt!

Minden csirkepaprikás recept alapja a minőségi, magas zsírtartalmú tejföl, amit akkor adj az ételhez, amikor már tökéletesen puhára főtt a husi. Keverd simára a liszttel, majd készítsd el hőkiegyenlítéssel a habarást, és lassan, folyamatos kevergetés mellett adagold a paprikás csirke alapjához, vagyis a szafthoz. Ezután öntsd rá a húsokra a szaftot, és már készen is van a tökéletes csirkepaprikás!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.