Nincs ennél a sütinél finomabb, ősszel kihagyhatatlan! Almás morzsasüti (crumble) receptjét hoztuk most el neked.
Ősszel kihagyhatatlan desszertek készülnek almával és fahéjjal. Készítsd el te is ezt az isteni almás morzsasütit, az egész család imádni fogja. Már a látványtól is összefut a nyál a szádban. Mutatjuk a receptet.
Almás morzsasüti ( crumble )Fotó: mindmegette.hu
Almás morzsasüti recept
Hozzávalók:
5 db alma
2 ek barnacukor
1 db narancs reszelt héja
0,5 db narancs leve
fahéj
vanília aroma
A morzsához:
15 dkg hideg vaj
15 dkg barnacukor
20 dkg liszt
3 db zabkeksz
marék mogyoró
1 tksütőpor
0,5 narancs leve
1 csipet só
A bournon krémhez:
1 dl víz
4 dkg cukor
1,5 dl tejszín
2 db tojás
0,2 dl bourbon
Így készítsd el:
Az almákat hámozd meg, kockázd fel és egy kivajazott, hőálló tálban terítsd el. Szórd meg a barna cukorral és a narancs lereszelt héjával, majd a fél narancs kifacsart levét is öntsd rá. Hintsd meg fahéjjal és vanília aromát csepegtess rá. Az így beízesített almákat a 220 C fokra előmelegített sütőbe tedd be 15 percre.
Közben készítsd el a morzsát is. A vajat tedd egy tálba. Add hozzá a lisztet és gyors mozdulatokkal morzsold össze. Ha egységes , morzsás állagot kaptál, mehet bele a cukor, a sütőpor, a narancs levének a másik fele és egy kevés fahéj.
Ha szeretnéd, hogy a morzsa igazán ropogós legyen, akkor ezt még turbózd fel egy kis bolti zabkeksszel. Ebből 2-3 db-ot egy marék mogyoró társaságában mozsárba törd össze- vagy késes robotgépben zúzd össze- és öntsd hozzá az almás süti tésztájához. Adj hozzá egy csipet sót és szépen forgasd össze az egészet.
Az almát vedd ki a sütőből, majd oszlasd el rajta az előkészített morzsát. Told vissza a sütőbe 180 C fokon további 20 percre.
Az öntethez a cukrot és a vizet öntsd bele egy nyeles edénybe és alacsony lángon forrald szirup sűrűségűre.
A tejszínhez keverd hozzá a tojássárgáját, jól keverd ki, majd a cukorszirupból egy keveset önts a tojásos tejszínes keverékhez, végül az egészet öntsd vissza a szirupba (hőkiegyenlítés).
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsd be, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne egy tejszínes, cukros rántotta legyen. Ha már kellően besűrűsödött, hagyd kihűlni, majd öntsd hozzá a bourbont.
Tálaláskor a crumble-re (morzsasüti) egy gombóc fagyit is tehetsz, és locsold meg a bourbonös öntettel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.