RETRO RÁDIÓ

Így tedd el a kovászos uborkát, egész télen roppanós marad

Létrehozva2025. 08. 09. 18:30

A nyár egyik nagy kedvence, legalább egyszer szinte mindenki készít egy üveggel. A kovászos uborka télire is eltehető, és ha jól csinálod, nemcsak az íze marad tökéletes, de az uborkák sem puhulnak meg még hónapok múlva sem.

A házi savanyúságok között talán ez a legnépszerűbb, és nem véletlen, hiszen finom, egészséges, és sültekhez, pörköltekhez tökéletesen passzol. De nemcsak nyáron lehet enni, a kovászos uborka télire is eltehető. Sokan tartanak attól, hogy a dunsztolás során megpuhul, vagy később elveszíti a roppanósságát, ahogy áll a kamrában, de ezzel a recepttel tökéletes marad egész télen. 

Pár órás munkával eltelhető a kovászos uborka télire.
Egyszerűen eltehető a kovászos uborka télire. Fotó: svetlanabalyn /  Shutterstock

Kovászos uborka télire

Hozzávalók: 

  • 2 kg apró uborka
  • 2,5 liter víz
  • 30 dkg kenyér
  • 2 ek só
  • 2 csokor friss kapor
A nyár ízét idézi majd a hideg hónapokban. Fotó:  Ripost

Elkészítés:

  • Egy vadiúj mosogatószivacs durva felével alaposan sikáld le folyó víz alatt az uborkákat, így minden szennyeződést el tudsz távolítani róluk. Vágd le mindkét végét, és kóstold meg, nem keserűek-e, majd két oldalról egy-egy vágást ejts rajtuk úgy, hogy csak szétnyíljon az uborka közepe, de ne essen szét. Így mindenhol át tudja járni majd a lé.
  • Fogj egy ötliteres befőttesüveget, tedd az aljára az egyik csokor alaposan megmosott kaprot, majd állítsd az üvegbe szorosan, több sorban az uborkákat. Ha megtelt, tedd a tetejére a másik csokor tiszta kaprot.
  • Forrald fel a vizet a sóval; literenként egy evőkanál só kell a kovászos uborkához. A vizet még forrón öntsd az uborkákra, és figyelj, hogy teljesen lepje el őket. Tedd a tetejére a kenyeret, majd állítsd az üveget egy mély tálba, és fedd le egy kistányérral.
  • Vidd az üveget meleg helyre, de ne állítsd a napra, mert attól megpuhulhat az uborka. 4-5 napig hagyd erjedni, közben időnként nézz rá, ha túl sok lé futott ki, pótold sós vízzel. A negyedik napon kóstold meg az uborkát, ha jó, akkor jöhet a befőzés.
  • Fogj néhány kisebb befőttesüveget, csírátlanítsd őket pl. forró vizes főzéssel vagy a sütőben, mikróban. Szűrd le a kovászos uborka levét, és tedd félre. Szedd ki az uborkákat a nagy üvegből, állítsd őket a kisebb befőttesüvegekbe. Forrald fel a leszűrt levet, és még forrón öntsd a kis üvegekbe.
  • Az alaposan lezárt üvegeket tedd egy mélyebb tepsibe, és önts alájuk annyi vizet, hogy a háromnegyedükig ellepje őket. Tedd 160 fokos sütőbe, és tíz percig melegítsd őket. Ha ennél tovább dunsztolod, megpuhulnak az uborkák.
  • Hagyd az üvegeket a tepsiben kihűlni, majd mehet is a kamrába a kovászos uborka télire.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.