
Így tedd el a kovászos uborkát, egész télen roppanós marad
A nyár egyik nagy kedvence, legalább egyszer szinte mindenki készít egy üveggel. A kovászos uborka télire is eltehető, és ha jól csinálod, nemcsak az íze marad tökéletes, de az uborkák sem puhulnak meg még hónapok múlva sem.
A házi savanyúságok között talán ez a legnépszerűbb, és nem véletlen, hiszen finom, egészséges, és sültekhez, pörköltekhez tökéletesen passzol. De nemcsak nyáron lehet enni, a kovászos uborka télire is eltehető. Sokan tartanak attól, hogy a dunsztolás során megpuhul, vagy később elveszíti a roppanósságát, ahogy áll a kamrában, de ezzel a recepttel tökéletes marad egész télen.

Kovászos uborka télire
Hozzávalók:
- 2 kg apró uborka
- 2,5 liter víz
- 30 dkg kenyér
- 2 ek só
- 2 csokor friss kapor

Elkészítés:
- Egy vadiúj mosogatószivacs durva felével alaposan sikáld le folyó víz alatt az uborkákat, így minden szennyeződést el tudsz távolítani róluk. Vágd le mindkét végét, és kóstold meg, nem keserűek-e, majd két oldalról egy-egy vágást ejts rajtuk úgy, hogy csak szétnyíljon az uborka közepe, de ne essen szét. Így mindenhol át tudja járni majd a lé.
- Fogj egy ötliteres befőttesüveget, tedd az aljára az egyik csokor alaposan megmosott kaprot, majd állítsd az üvegbe szorosan, több sorban az uborkákat. Ha megtelt, tedd a tetejére a másik csokor tiszta kaprot.
- Forrald fel a vizet a sóval; literenként egy evőkanál só kell a kovászos uborkához. A vizet még forrón öntsd az uborkákra, és figyelj, hogy teljesen lepje el őket. Tedd a tetejére a kenyeret, majd állítsd az üveget egy mély tálba, és fedd le egy kistányérral.
- Vidd az üveget meleg helyre, de ne állítsd a napra, mert attól megpuhulhat az uborka. 4-5 napig hagyd erjedni, közben időnként nézz rá, ha túl sok lé futott ki, pótold sós vízzel. A negyedik napon kóstold meg az uborkát, ha jó, akkor jöhet a befőzés.
- Fogj néhány kisebb befőttesüveget, csírátlanítsd őket pl. forró vizes főzéssel vagy a sütőben, mikróban. Szűrd le a kovászos uborka levét, és tedd félre. Szedd ki az uborkákat a nagy üvegből, állítsd őket a kisebb befőttesüvegekbe. Forrald fel a leszűrt levet, és még forrón öntsd a kis üvegekbe.
- Az alaposan lezárt üvegeket tedd egy mélyebb tepsibe, és önts alájuk annyi vizet, hogy a háromnegyedükig ellepje őket. Tedd 160 fokos sütőbe, és tíz percig melegítsd őket. Ha ennél tovább dunsztolod, megpuhulnak az uborkák.
- Hagyd az üvegeket a tepsiben kihűlni, majd mehet is a kamrába a kovászos uborka télire.






