
Így tedd el télire a fügét, fantasztikus ez a recept
Ha van ilyen bokrod a kertben, már biztosan megkezdődött a szüret. Ha sok gyümölcs termett, nemcsak lekvár, fügebefőtt is készülhet belőle! Isteni finom, édes, és télen nemcsak a sült húsok mellé, de nassolni valónak is jó lesz!
Egyre több magyar kiskertben van fügebokor, hiszen az enyhe telek miatt már nem fagy el, a gyümölcse pedig nemcsak páratlanul finom, de egészséges is. Viszont sokszor annyit terem, hogy már nem győzi az ember elajándékozni; ilyenkor jó, ha van egy fügebefőtt recept kéznél. Bizony, nemcsak lekvár lehet belőle! Befőttnek általában a zöld fügét szokták elkészíteni, amikor már biztosan nem fog beérni, de az érett szemekből is lehet befőtt. Mutatjuk, hogyan lehet a fügét eltenni télire!

Fügebefőtt recept
Hozzávalók:
- 1 kg érett füge
- 30 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 rúd fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A fügebefőtt elkészítéséhez olyan gyümölcsöket szedj le a bokorról, melyek már érettek, de még nem puhultak meg teljesen. Alaposan mosd meg őket, vágd le a szárukat, vágd ki a rossz részeket belőlük. A nagyobb darabokat vágd félbe.
- Egy lábosban forrald fel a vizet a cukorral, add hozzá a citrom kifacsart levét, a fahéjat, a vaníliás cukrot, de ízlés szerint még kerülhet bele szegfűszeg is. Közepes lángon kezdd el főzni a szirupot; ha már kezd sűrűsödni, tedd bele a fügéket is. Alacsony lángon főzd a szirupban a fügéket kb. 20 percig, de figyelj, hogy ne essenek szét!
- Tedd a főtt fügéket a sziruppal együtt csírátlanított befőttesüvegekbe. A lezárt üvegeket fordítsd öt percre a fejük tetejére, majd száraz dunsztban hagyd őket kihűlni.






