
Tedd a sütőbe a szilvát, zseniális ez a trükk
Már kezd érni ez a finom magyar gyümölcs, érdemes eltenni belőle télire is! A szilvalekvár sütőben is elkészíthető, és ennek a módszernek nemcsak az az előnye, hogy nem kell a fazék mellett állni órák hosszat, de a lekvár íze is különleges lesz a sütés miatt!
Idén mostohán bánt az időjárás a gyümölcsökkel, mindenki a szilvában bízik, hogy legalább abból bőségesen lehet majd szedni vagy venni. Télire lekvárként a legjobb eltenni, de a klasszikus recept helyett próbáld ki, milyen a szilvalekvár sütőben készítve! Nem kell több órán át kevergetned, míg elkészül, és a tepsiben is olyan sűrű lesz, hogy megáll benne a kanál. A módszert egyre több magyar háziasszony kedveli, és nemcsak azért, mert így rövidebb a szilvalekvár főzése, hanem azért is, mert a sütés hatására a szilva enyhén megkaramellizálódik, és ettől különlegesen finom lesz a végeredmény. Ez a szilvalekvár recept akkor is jól jön, ha kevés időd van befőzni.

Szilvalekvár sütőben
Hozzávalók:
- 3 kg friss szilva
- 15 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 1 csom vaníliás cukor (ízlés szerint)
- 1 ek 10%-os ecet
Elkészítés:
- Mosd meg a szilvákat, alaposan válogasd át őket, hiszen a lekvárba csak ép, egészséges szemeket szabad tenni, különben megromlik. Magozd ki a kiválasztott szilvákat.
- Fogj egy jó mély tepsit, és kend ki az oldalát egy ecset segítségével ecettel. Figyelj, hogy mindenhova jusson belőle. A kikent tepsibe pakold bele a magozott, felezett szilvákat, szórd meg őket a cukrokkal, a fahéjjal. Ne keverd meg! Az ecetes kikenés ugyanis azért kell, hogy ne ragadjon le a lekvár; ha megkavarod, akkor lejön az ecet, a gyümölcs oda fog égni. Az egész lekvárfőzés során felejtsd el a kevergetést!
- Melegítsd elő 150 fokra a sütőt, és takard le egy alufóliával a tepsit. Süsd így a szilvát két-három órán át, majd vedd le a az alufóliát. A szilvalekvár sütőben is szépen megsűrűsödik, de ki kell várni az időt: akár 3-4 óra is kellhet onnantól, hogy levetted az alufóliát.
- Ha már kellőképpen sűrű a lekvár, még forrón szedd csírátlanított befőttesüvegekbe. Zárd le az üvegeket, állítsd őket öt percre a fejük tetejére, majd tedd őket száraz dunsztba, és hagyd őket ott kihűlni, ez 1-2 nap is lehet.






