RETRO RÁDIÓ

Tedd a sütőbe a szilvát, zseniális ez a trükk

Létrehozva2025. 07. 28. 12:30

Már kezd érni ez a finom magyar gyümölcs, érdemes eltenni belőle télire is! A szilvalekvár sütőben is elkészíthető, és ennek a módszernek nemcsak az az előnye, hogy nem kell a fazék mellett állni órák hosszat, de a lekvár íze is különleges lesz a sütés miatt!

Idén mostohán bánt az időjárás a gyümölcsökkel, mindenki a szilvában bízik, hogy legalább abból bőségesen lehet majd szedni vagy venni. Télire lekvárként a legjobb eltenni, de a klasszikus recept helyett próbáld ki, milyen a szilvalekvár sütőben készítve! Nem kell több órán át kevergetned, míg elkészül, és a tepsiben is olyan sűrű lesz, hogy megáll benne a kanál. A módszert egyre több magyar háziasszony kedveli, és nemcsak azért, mert így rövidebb a szilvalekvár főzése, hanem azért is, mert a sütés hatására a szilva enyhén megkaramellizálódik, és ettől különlegesen finom lesz a végeredmény. Ez a szilvalekvár recept akkor is jól jön, ha kevés időd van befőzni. 

A szilvalekvár sütőben is tökéletes lesz.
A szilvalekvár sütőben is elkészíthető Fotó: Utku Demirsoy /  Shutterstock

 

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 3 kg friss szilva
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 1 csom vaníliás cukor (ízlés szerint)
  • 1 ek 10%-os ecet

Elkészítés:

  • Mosd meg a szilvákat, alaposan válogasd át őket, hiszen a lekvárba csak ép, egészséges szemeket szabad tenni, különben megromlik. Magozd ki a kiválasztott szilvákat.
  • Fogj egy jó mély tepsit, és kend ki az oldalát egy ecset segítségével ecettel. Figyelj, hogy mindenhova jusson belőle. A kikent tepsibe pakold bele a magozott, felezett szilvákat, szórd meg őket a cukrokkal, a fahéjjal. Ne keverd meg! Az ecetes kikenés ugyanis azért kell, hogy ne ragadjon le a lekvár; ha megkavarod, akkor lejön az ecet, a gyümölcs oda fog égni. Az egész lekvárfőzés során felejtsd el a kevergetést!
  • Melegítsd elő 150 fokra a sütőt, és takard le egy alufóliával a tepsit. Süsd így a szilvát két-három órán át, majd vedd le a az alufóliát. A szilvalekvár sütőben is szépen megsűrűsödik, de ki kell várni az időt: akár 3-4 óra is kellhet onnantól, hogy levetted az alufóliát.
  • Ha már kellőképpen sűrű a lekvár, még forrón szedd csírátlanított befőttesüvegekbe. Zárd le az üvegeket, állítsd őket öt percre a fejük tetejére, majd tedd őket száraz dunsztba, és hagyd őket ott kihűlni, ez 1-2 nap is lehet. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.