RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a dinnye héját, eszméletlen, mire jó

Létrehozva2025. 07. 24. 12:30

A nyár egyik kedvenc gyümölcse, az ember minden nap tudná enni. A dinnye héja általában a kukába kerül, pedig savanyúságot és édességet is lehet készíteni belőle.

A finom, mézédes dinnye nyáron nemcsak hidratál és hűsít, de táplál is, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A dinnye héja is értékes, hiszen magas rosttartalma segíti az emésztést, rengeteg benne a C-vitamin, és ha jól készíted el, isteni finom is. Mutatunk néhány ötletet, hogyan lehet feldolgozni.

A dinnye héja is egészséges, vétek kidobni!
Sokoldalúan felhasználható a dinnye héja. Fotó: Orange Smallfish / Shutterstock

1. Főzz belőle lekvárt

Egy nagyobb görögdinnye héja akár 3 kilót is nyomhat, ebből már 5 kis üveg lekvár is kijön. Minél előbb kezdd el a dinnyehéj feldolgozását, hogy ne kezdjen el fonnyadni. Első körben hámozd le róla krumplihámozóval a zöld részeket, majd a fehér húst kockázd fel, és szórj rá kilónként 20 deka cukrot. Pihentesd egy éjszakát, majd másnap fűszerezd ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliás cukorral. Öntsd fel egy kevés vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd az egészet főzd addig, míg a szirup sűrűsödni kezd; ez kb. egy-két óra. Botmixerrel zúzd össze a főtt dinnyehéjakat, majd a lekvárt szedd csírátlanított üvegekbe, zárd le őket, és hagyd száraz dunsztban kihűlni.

2. Savanyúságnak is jó a dinnye héja

Mivel a dinnye tökféle, és a héja egyáltalán nem édes, éppen olyan isteni savanyúságot lehet készíteni a héjból, mint az uborkából vagy a cukkiniból. Hámozd le a zöld részt, vágd le a gyümölcs piros maradékát a fehér dinnyehúsról, majd vágd vékony szeletekre, és tedd fel főni savanyúság alaplében: a vízbe kerüljön ecet, só, bors, és ízlés szerint mustármag. Főzd puhára a héjakat, majd a lével együtt szedd még forrón tiszta üvegekbe, majd hagyd kihűlni száraz dunsztban őket.

3. Készíts belőle cukorkát

A dinnye héja isteni finom kandírozva, nem kell attól tartanod, hogy nem fog elfogyni. Egy kiló dinnyehéjhoz két citrom levére és 13 dkg cukorra lesz szükséged. A külső héjat hámozd le, alaposan mosd át a fehér húst, majd vágd vékony, pár centi hosszú hasábokra. Ügyelj rá, hogy nagyjából egyformák legyenek. Áztasd a hasábokat sós vízben kb. négy órán át, ez idő alatt az ízek koncentrálódnak. Az áztatás után alaposan, több vízben öblítsd át a héjakat, majd főzz szirupot: egy rész citromléhez számolj két rész cukrot és három rész vizet. Szórd bele a héjakat, főzd őket a szirupban legalább fél órán át. Vedd ki a héjakat, forgasd meg őket kristálycukorban, majd egy tálcán vagy rácson hagyd őket a szabad levegőn megszáradni; ez akár két-három napig is tarthat. Száraz, csírátlanított és légmentesen zárható üvegben a kandírozott dinnyehéj hónapokig is eláll – de annyi ideje nem lesz, pillanatok alatt el fog fogyni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.