RETRO RÁDIÓ

Csak azért hiszed el, mert látod: így még nem végezte görögdinnye

Létrehozva2025. 08. 05. 14:00

Javában tombol a dinnyeszezon, mindenhol lehet kapni mézédes, hazai gyümölcsöt. A dinnyevel csak az a baj, hogy sok a héja, de nem kell, hogy a kukába kerüljön. EAkár izgalmas salátát is készíthetsz a héjból, sült húsokhoz parádés köret!

Értéktelennek gondoljuk, és legtöbbször a kukába, jobb esetben a komposztra dobjuk. Pedig a dinnyehéj nagyon sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle kandírozott édesség, lekvár és savanyúság is. De vékony csíkokra vágva a dinnye héja különleges, a koreai saláták ízvilágát idéző köret is lehet, elkészíteni pedig pofonegyszerű. Mutatjuk a receptet!

Isteni saláta készíthető a dinnyehéj falhasználásával.
A dinnyehéj is értékes, ne dobd ki! Fotó: Chayanin Wongpracha /  Shutterstock

Dinnyehéj sült húshoz

Hozzávalók:

  • 20 dkg vékony csíkokra vágott dinnyehéj
  • 2,5 dl víz
  • 2 tk méz
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szezámolaj
  • 2 ek ecet
  • 1 tk őrölt tarkabors

Elkészítés:

  • A dinnyehéjról hámozd le a zöld részeket, kapard le a piros, maradék gyümölcshúst, majd krumplihámozóval vágd vékony csíkokra.  
  • A dinnyehéj-csíkokat tedd egy mély tálba, majd öntsd fel a forrásban lévő vízzel. Hagyd állni egy órát a vízben.
  • Egy másik tálban készítsd el a szószt: a mézet, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát, a szezámolajat, az ecetet és a borsot keverd össze alaposan. 
  • Ha maradt víz a dinnyehéjon, öntsd le, majd a koreai saláta befejezéséhez öntsd az öntetet a dinnyehéj-csíkokra. Marináld 30 percen keresztül, majd tálalhatod is. Ebben a videóban meg tudod nézni, hogyan készül. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.