
Így kell eltenni az őszibarackot, hogy a tél közepén is üde és friss legyen az íze
Egyes fajták máris érnek, érdemes nekilátni a befőzésnek! Az őszibarack befőtt sokszor hiába sikerül jól, ahogy telnek a hónapok, a gyümölcs megpuhul, megbarnul, és konzervízű lesz. Minhárom problémára van megoldás!
Nincs is jobb, mint télen rájárni a kamrában eltett kincsekre. Az őszibarack befőtt az egyik legkedveltebb mind közül, de ha nem jól csinálod, nemcsak az állaga, de az íze is megváltozhat, mire jön a tél. Bár az őszibarack befőzése egyáltalán nem bonyolult, a gyümölcs még akkor is megpuhulhat és megbarnulhat, ha mindent jól csináltál. Nem árt ugyanis néhány apró trükköt beiktatni a munkafolyamatba, hogy még decemberben is friss, finom ízű legyen a barack az üvegben.

1. Ne spórolj a citrommal
Ahhoz, hogy megőrizze a barack a színét, szükséges a citrom vagy citromsav, és nemcsak az üvegbe, de az előkészületek során is. A megpucolt barackot áztasd citromos vagy citromsavval elkevert vízben, így a befőzés alatt sem fog megbarnulni. Az üvegekbe is tegyél egy-egy karika citromot (az üveg aljára), vagy egy-egy kávéskanál citromsavat, mielőtt lezárod őket.
2. A tökéletes őszibarack befőtt titka a jóféle gyümölcs
Nemcsak a minőségre, a gyümölcs állapotára is érdemes odafigyelni, amikor megveszed vagy leszüreteled a barackot. Bár az érett őszibarack a legfinomabb, ez már túlságosan puha ahhoz, hogy be tudd főzni. Időzíts jól, pár nappal az érés előtt szedd le a barackot, így az ízében sem kell kompromisszumot kötnöd, és kemény is marad az üvegben a gyümölcs.
3. Dunsztolj, de óvatosan!
Sokan úgy teszik el a barackot, hogy csak nyakon öntik forró cukorsziruppal, de ilyenkor nem árt egy késhegyni nátrium-benzoát is az üvegek tetejére. Tartósítószer nélkül csakis nedves dunsztolással érdemes konzerválni a gyümölcsöt, de nem mindegy, hogy mennyi ideig és milyen hőfokon dunsztolsz! Az őszibarack befőtt készítésekor ne fazekat, inkább a sütőt és egy mélyebb tepsit használj a nedves dunsztoláshoz, így könnyebben tudod szabályozni a víz hőmérsékletét. Tedd a lezárt, barackokkal teli üvegeket egy mély tepsibe, önts bele annyi vizet, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, majd 150 fokos, előmelegített sütőben dunsztold. Ha a víz gyöngyözni kezd, fél órát várj, majd kapcsold ki a sütőt. Várd meg, míg odabent teljesen kihűlnek a befőttek, ez akár másnapig is eltarthat. Utána mehet is az őszibarack befőtt a kamrába.






