RETRO RÁDIÓ

Tavaszi zöldborsóleves: íme hozzá a legjobb nagyi-trükk

Létrehozva2025. 05. 27. 11:00

Nincs finomabb a zsenge zöldborsónál! Főzeléknek is isteni, de tavaszi zöldborsóleves is készíthető belőle, ami a friss zöldségektől különlegesen finom, ettől a trükktől pedig sűrűbb, testesebb lesz.

Tavaszra ki vagyunk éhezve a friss zöldségek ízére, de szerencsére most már bőségesen lehet beszerezni belőlük. Itt a tavaszi zöldborsóleves ideje, ami vajas galuskával az igazi; de ahhoz, hogy olyan legyen, mint a nagyié, érdemes egy kis extra hozzávalót is beletenni! Ez pedig nem más, mint egy kevés reszelt krumpli, amitől sűrűbb, teltebb és finomabb lesz a leves. Mutatjuk a receptet!

Teltebb lesz a tavaszi zöldborsóleves egy kis reszelt krumplitól.
Kihagyhatatlan fogás a tavaszi zöldborsóleves / Fotó: Mindmegette

Tavaszi zöldborsóleves recept

Hozzávalók

  • 50 dkg friss, fejtett zöldborsó
  • 2 db idei sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb krumpli
  • só, bors
  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt

A galuskához:

  • 1 db tojás
  • 3 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  • A tavaszi zöldborsóleves elkészítéséhez egy kevés olaj és 1 evőkanál vaj keverékén karamellizáld meg az apró kockákra hagymát az egy teáskanálnyi cukorral, tedd rá a reszelt fokhagymát, majd add hozzá a karikákra vágott répát és petrezselymet. Add hozzá a reszelt burgonyát, majd az egészet pirítsd együtt pár percig. Szórd meg egy evőkanál liszttel, keverd el, és öntsd fel húsleves alaplével vagy vízzel. Add hozzá a zöldborsót, fűszerezd, majd fedő alatt, lassú tűzön főzd 15-20 percig.
  • Míg fő a borsóleves, készítsd el a galuskát. A liszthez add hozzá a vajat, üsd bele a tojást, tedd bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd alaposan dolgozd össze az egészet, míg homogén massza nem lesz. Amikor a leves már majdnem kész, szaggasd bele kanállal a galuskatésztát; pár perc, és már tálalhatod is!
@gasztrogengszter Zöldborsóleves vajas-petrezselymes galuskával Hozzávalók – a leveshez (4-6 adaghoz): 500 g friss vagy fagyasztott zöldborsó 1 közepes fej vöröshagyma (nagyon finomra vágva) 1 gerezd fokhagyma (reszelve) 1 sárgarépa 1 petrezselyemgyökér 1 kisebb krumpli (kb 160g, reszelve) 2 ek vaj 1 ek étolaj 1 csapott ek liszt 1 púpos tk cukor 1 tk só Frissen őrölt bors 1 mk őrölt szerecsendió 1,2 liter alaplé vagy víz (ha víz, akkor tegyél bele 1 tk házi vagy prémium levesport) A vajas galuskához: 1 tojás 1 púpos ek puha vaj 4-5 ek liszt 1 csipet só 1 púpos tk aprított petrezselyem (opcionális, szép színt és jó ízt ad) #leves #borsóleves #zöldborsóleves #étel #ebéd #ebédötlet #finom #gyorsrecept #könnyűrecept #gasztrogengszter ♬ eredeti hang – Gasztro Gengszter - Gasztro Gengszter

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.