
Sült szalonnás, lila hagymás, tejfölös krumplilángos: végre egy rendes étel!
Sokan a nagyinál ettek ilyet utoljára, gyerekként; pedig érdemes leporolni ezt a régi receptet, és feturbózni egy kicsit. A krumplilángos önmagában is finom, de ezzel a feltéttel egyenesen mennyei!
Nem kell keleszteni, dagasztani a tésztát, gyorsan elkészül, és páratlan az íze. A krumplilángos receptjét az egész országban ismerik, és nem véletlen igazi hagyományos, népi étel, hiszen mindössze három összetevőből, lisztből, főtt krumpliból és sóból készül. Maradékmentő receptnek is kiváló, hiszen ha az ebédről megmaradt a tört burgonya, akkor újjászülethet krumplilángos formájában. Köretnek is kiváló, de önmagában is tökéletes vacsora; főleg, ha egy kicsit felturbózod, és igazi, laktató, magyaros feltétet teszel rá. Vagy akár fel is tekerheted, mint a tortillát!

Krumplilángos szalonnával, lila hagymával és fokhagymás tejföllel
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 ek só
- 30 dkg bacon (vagy kolozsvári szalonna)
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A krumplit hámozd meg, vágd kockákra, és főzd meg annyi vízben, amennyi ellepi. Ha megpuhult, szűrd le, és törd össze krumplinyomóval vagy villával. Hagyd teljesen kihűlni.
- Add hozzá a tört krumplihoz a lisztet, a sót, majd alaposan gyúrd össze. Formázz lepényeket a tésztából.
- Pirítsd meg a szalonnát, vedd ki őket a serpenyőből, és a zsírjukban süsd ki a lepények mindkét oldalát.
- Kend meg a kész lepényt fokhagymás tejföllel, tedd rá a bacont és a karikákra vágott lila hagymát. Ízlés szerint szórhatsz rá zöldfűszereket, például bazsalikomleveleket.
- Tálalhatod lángosként, de feltekerve is mutatós fogás; az íze pedig mindkét esetben páratlan!
Ebben a videóban lépésről lépésre láthatod, hogyan készül!






