RETRO RÁDIÓ

Ahogy a nagyi csinálta: retró receptek, amiket mindenképp ki kell próbálnod!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 05. 05. 12:30

A gyermekkorod imádott ízei újra az asztalra kerülhetnek ezekkel a mindenki által jól ismert receptekkel.

Van valami varázslatos a nagymama főztjében – ahogy az illata belengi a konyhát, azonnal visszarepít minket a gondtalan gyerekkorba. Ne féljünk újra elővenni ezeket a régi, bevált recepteket - írja a Fanny magazin.

Te is kipróbálod?/  Forrás: Fanny magazin

Receptek a nagyi konyhájából

Mátrai borzaska

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg karaj
60 dkg burgonya
2 tojás
4 ek. liszt

bors
2 gerezd fokhagyma
33 dkg tejföl
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Tálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, 5-10 percig állni hagyjuk, majd kézzel jól kinyomkodjuk, és a keletkezett levet leöntjük.
2. A reszelt, kinyomkodott burgonyához hozzáadjuk a két feltört tojást és a lisztet. Alaposan összekeverjük, sűrű, enyhén folyós masszát kell kapnunk. Egy magas falú edényben vagy serpenyőben olajat hevítünk körülbelül 170-180 Celsius-fokra.
3. Míg az olaj hevül, a karajszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, ezután lisztbe forgatjuk, végül a burgonyás masszába mártjuk és rögtön a forró olajba helyezzük. Nagyjából 5-7 perc alatt pirosra sütjük, az elkészült húsokat papírtörlőre tesszük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
4. Egy keverőtálkába tejfölt kanalazunk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, enyhén sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőtálba helyezzük, mindegyik húsra kanalazunk a fokhagymás tejfölből, tetejére sajtot szórunk, és 200 fokos sütőben 5-8 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.
5. Az elkészült mátrai borzaskát melegen tálaljuk, rizibizivel, vagy salátával fogyasztjuk.

50 perc
1 adag 706 kcal

 Forrás: Fanny magazin


Pásztortarhonya

Hozzávalók (6 személyre):
2 vöröshagyma
5 nagyobb krumpli
1 szál száraz kolbász
50 dkg tarhonya
8 cl olaj

1 csipet bors
pirospaprika

Elkészítés:
1. A hagymát és a krumplit megpucoljuk, apróra vágjuk. A kolbászt tetszőleges vastagságú karikákra vágjuk.
2. A tarhonyát az előre felforrósított olajban megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát ezen az alapon megdinszteljük. Levesszük a tűzről. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint.
3. Ezután mehet bele a krumpli és kolbász, majd annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje az egészet, de ez a mennyiség legyen kétszer annyi, mint amennyi tarhonyát használtunk. Időközönként keverjük meg.
4. Amikor a víz kezd elforrni róla, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten pároljuk addig, amíg a tarhonya megpuhul. Nem kell, hogy teljesen száraz legyen, a krumpli és a tarhonya úgyis felszívja azt a kicsit, ami marad.

45 perc
1 adag 380 kcal

 Forrás: Fanny magazin

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók (4 személyre):
A gombóchoz:
50 dkg darált hús
1 tk. só
1 tojás
1 vöröshagyma
őrölt bors
12,5 dkg gyorsrizs

A mártáshoz:
2 paradicsompüré (140 grammos)
1,2 l víz
1 tk. só
2 ek. cukor

A rántáshoz:
2 ek. liszt
3 ek. olaj

A keményítős sűrítéshez:
2 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:
1. A darált húst megsózzuk, hozzáadjuk az egész tojást. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk az őrölt fekete borsot és ezt is a húshoz keverjük.
2. A gyorsrizst is hozzákeverjük. Fontos, hogy nem kell megfőzni! Összegyúrjuk, mint a fasírtot, és másfél órát állni hagyjuk.
3. Egy fazékba kimérjük az 1,2 l vizet, beleöntjük a sűrített paradicsomkonzerveket és simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, majd felforraljuk.
4. A húsból tojás nagyságú gombócokat formálunk és a forrásban lévő mártáshoz adjuk. Körülbelül 35-40 percig lassú tűzön főzzük, néha-néha megkeverjük. Adhatunk hozzá egy-két darab egész zöldpaprikát, amit az elkészült ételből kiemelünk. Ha megpuhultak a gombócok, a paradicsomszószt 2-3 kanál cukorral ízesíthetjük.
5. A simább íz érdekében rántást adhatunk hozzá, de kukoricakeményítővel is sűríthetjük. Ha túl sűrű lenne, ízlés szerint vízzel hígíthatjuk, amivel egy-két percig főzzük még.
6. Az elkészült húsgombóc mellé főtt krumplit kínálunk.

90 perc
1 adag 490 kcal

Forrás: Fanny magazin

Tejfölös krumplileves kolbásszal

Hozzávalók (4 személyre):
2 ek. olaj
1 vöröshagyma
50 dkg burgonya
30 dkg száraz, füstölt kolbász
5 dkg petrezselyem
5 dkg sárgarépa
2 babérlevél

bors
1,5 dl zsíros tejföl

Elkészítés:
1. Az olajat felhevítjük egy fazékban, beleszórjuk a kockákra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk, majd beletesszük a felkarikázott kolbászt és megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott petrezselyemgyökeret és répát, valamint a megtisztított, kockákra vágott krumplit. Fokhagymával, babérlevéllel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük körülbelül 1 liter vízzel.
3. Közepes lángon főzzük. Amikor a burgonya már kezd puhulni, belekeverjük a tejfölt, és összeforraljuk.

45 perc
1 adag 215 kcal

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.