
Ahogy a nagyi csinálta: retró receptek, amiket mindenképp ki kell próbálnod!
A gyermekkorod imádott ízei újra az asztalra kerülhetnek ezekkel a mindenki által jól ismert receptekkel.
Van valami varázslatos a nagymama főztjében – ahogy az illata belengi a konyhát, azonnal visszarepít minket a gondtalan gyerekkorba. Ne féljünk újra elővenni ezeket a régi, bevált recepteket - írja a Fanny magazin.

Receptek a nagyi konyhájából
Mátrai borzaska
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg karaj
60 dkg burgonya
2 tojás
4 ek. liszt
só
bors
2 gerezd fokhagyma
33 dkg tejföl
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Tálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, 5-10 percig állni hagyjuk, majd kézzel jól kinyomkodjuk, és a keletkezett levet leöntjük.
2. A reszelt, kinyomkodott burgonyához hozzáadjuk a két feltört tojást és a lisztet. Alaposan összekeverjük, sűrű, enyhén folyós masszát kell kapnunk. Egy magas falú edényben vagy serpenyőben olajat hevítünk körülbelül 170-180 Celsius-fokra.
3. Míg az olaj hevül, a karajszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, ezután lisztbe forgatjuk, végül a burgonyás masszába mártjuk és rögtön a forró olajba helyezzük. Nagyjából 5-7 perc alatt pirosra sütjük, az elkészült húsokat papírtörlőre tesszük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
4. Egy keverőtálkába tejfölt kanalazunk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, enyhén sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőtálba helyezzük, mindegyik húsra kanalazunk a fokhagymás tejfölből, tetejére sajtot szórunk, és 200 fokos sütőben 5-8 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.
5. Az elkészült mátrai borzaskát melegen tálaljuk, rizibizivel, vagy salátával fogyasztjuk.
50 perc
1 adag 706 kcal

Pásztortarhonya
Hozzávalók (6 személyre):
2 vöröshagyma
5 nagyobb krumpli
1 szál száraz kolbász
50 dkg tarhonya
8 cl olaj
só
1 csipet bors
pirospaprika
Elkészítés:
1. A hagymát és a krumplit megpucoljuk, apróra vágjuk. A kolbászt tetszőleges vastagságú karikákra vágjuk.
2. A tarhonyát az előre felforrósított olajban megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát ezen az alapon megdinszteljük. Levesszük a tűzről. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint.
3. Ezután mehet bele a krumpli és kolbász, majd annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje az egészet, de ez a mennyiség legyen kétszer annyi, mint amennyi tarhonyát használtunk. Időközönként keverjük meg.
4. Amikor a víz kezd elforrni róla, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten pároljuk addig, amíg a tarhonya megpuhul. Nem kell, hogy teljesen száraz legyen, a krumpli és a tarhonya úgyis felszívja azt a kicsit, ami marad.
45 perc
1 adag 380 kcal

Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók (4 személyre):
A gombóchoz:
50 dkg darált hús
1 tk. só
1 tojás
1 vöröshagyma
őrölt bors
12,5 dkg gyorsrizs
A mártáshoz:
2 paradicsompüré (140 grammos)
1,2 l víz
1 tk. só
2 ek. cukor
A rántáshoz:
2 ek. liszt
3 ek. olaj
A keményítős sűrítéshez:
2 ek. étkezési keményítő
Elkészítés:
1. A darált húst megsózzuk, hozzáadjuk az egész tojást. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk az őrölt fekete borsot és ezt is a húshoz keverjük.
2. A gyorsrizst is hozzákeverjük. Fontos, hogy nem kell megfőzni! Összegyúrjuk, mint a fasírtot, és másfél órát állni hagyjuk.
3. Egy fazékba kimérjük az 1,2 l vizet, beleöntjük a sűrített paradicsomkonzerveket és simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, majd felforraljuk.
4. A húsból tojás nagyságú gombócokat formálunk és a forrásban lévő mártáshoz adjuk. Körülbelül 35-40 percig lassú tűzön főzzük, néha-néha megkeverjük. Adhatunk hozzá egy-két darab egész zöldpaprikát, amit az elkészült ételből kiemelünk. Ha megpuhultak a gombócok, a paradicsomszószt 2-3 kanál cukorral ízesíthetjük.
5. A simább íz érdekében rántást adhatunk hozzá, de kukoricakeményítővel is sűríthetjük. Ha túl sűrű lenne, ízlés szerint vízzel hígíthatjuk, amivel egy-két percig főzzük még.
6. Az elkészült húsgombóc mellé főtt krumplit kínálunk.
90 perc
1 adag 490 kcal

Tejfölös krumplileves kolbásszal
Hozzávalók (4 személyre):
2 ek. olaj
1 vöröshagyma
50 dkg burgonya
30 dkg száraz, füstölt kolbász
5 dkg petrezselyem
5 dkg sárgarépa
2 babérlevél
só
bors
1,5 dl zsíros tejföl
Elkészítés:
1. Az olajat felhevítjük egy fazékban, beleszórjuk a kockákra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk, majd beletesszük a felkarikázott kolbászt és megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott petrezselyemgyökeret és répát, valamint a megtisztított, kockákra vágott krumplit. Fokhagymával, babérlevéllel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük körülbelül 1 liter vízzel.
3. Közepes lángon főzzük. Amikor a burgonya már kezd puhulni, belekeverjük a tejfölt, és összeforraljuk.
45 perc
1 adag 215 kcal







