Íme, a nagyi bevált receptje: Így tedd el télire a lecsót
Ezerrel érik a paprika, paradicsom, itt a befőzés ideje! A friss lecsóból sose elég, de télen is jó, ha van a kamrapolcon egypár üveggel. Mutatunk egy tuti receptet, amivel friss marad az íze üvegben is!
Akár a kertedben terem, akár termelői piacon veszed a paprikát, paradicsomot, érdemes lecsót eltenni, hiszen hideg téli hónapokban nagyon jól tudnak esni a nyári ízek. Ahhoz, hogy ne legyen „konzervízű” a lecsó, vagyis friss maradjon a paradicsom, paprika íze, érdemes kipróbálnod ezt a jól bevált receptet!
Hozzávalók:
4 kg lecsópaprika
2 kg paradicsom
só (ízlés szerint)
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a zöldségeket, vágd ki a felesleges és a rossz részeket. Vágd ki a paprika csumáját, a paradicsom héját húzd le. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy pár perce forró vízbe teszed őket, majd rögtön utána jéghidegbe, így egy pillanat alatt lejön a héj. Ezután karikázd fel a paprikát, darabold kockákra a paradicsomot.
Egy nagy fazékban tedd fel főni a paradicsomot, és amint forrni kezd, add hozzá a paprikát. Bár a friss fogyasztásra készített lecsónál pont fordítva szokás csinálni, befőzéskor érdemes előbb a paradicsomot feltenni a tűzre. Ahhoz, hogy friss ízű legyen a télire eltett lecsó, fontos, hogy ne főzd túl sokáig a hozzávalókat: ha hozzáadtad a paradicsomhoz a paprikát, és az ízlés szerinti sót, újraforrástól számítva éppen csak rottyants rajta egyet, máris tedd sterilizált üvegekbe.
Az üvegeket szorosan rázd le, majd fordítsd őket a fejükre 15 percre. Ezután szárazdunsztban hagyd kihűlni őket. Ha biztosra akarsz menni, tegyél az üvegekbe lezárás előtt 1-1 késhegynyi nátrium-benzoátot, de enélkül is sokáig eláll.