
5 titok, amitől tökéletes lesz a vasárnapi húsleves
A legtöbb családban még mindig ez a hétvégi asztal egyik fő fogása. És nem véletlen, hiszen a húsleves isteni finom, testnek-léleknek is jót tesz. Mutatjuk, hogyan lesz kifogástalan ez a hagyományos magyar étel.
A finom, omlós főtt hús, a tápláló, ízletes zöldségek és a fűszerezés harmóniája teszi olyan különlegessé ezt a hagyományos ételt. Bár mindenkinek van egy jól bevált húsleves receptje, amiből dolgozik, van néhány alap fogás, amitől nem érdemes eltérni, ha szeretnéd, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

1. Minőségi hús és zöldségek
A jó alapanyagok elengedhetetlenek, ha igazán finom húslevest szeretnél készíteni. A házi tyúk a legideálisabb, de ha ilyet nem tudsz beszerezni, válassz a boltban tanyasi csirkét, vagy látogasd meg a hozzád legközelebb lévő termelői hentesboltot, és ott vedd meg a tyúkot. A zöldségek legyenek frissek, roppanósak, petrezselyem- és zeller zöldből pedig használj frisset a szárított helyett.
2. Ne kapkodj a sózással
Amikor felteszed főni a vízben a csirkét, ne sózd meg rögtön, hanem várd meg, hogy elkezdjen forrni. Szedd le a habot, és csak utána sózd a levest; így még egyszer hab fog képződni. Ezt is szedd le, így tiszta lesz a húsleves.
3. A lassú főzés a jó húsleves titka
A lehabozás után fedd le a levest, és vedd vissza a tűzhelyen a hőt. A húsleves akkor lesz tökéletes, ha minél lassabban főzöd, így éppen csak gyöngyözzön a leve egy kicsit.
4. Minél többféle a zöldség, annál jobb
A húsleves ízét a minőségi csirke mellett a sokféle zöldség és a fűszerek teszik teljessé. Ha már fél órát főtt a csirke lassú tűzön, add hozzá a leveshez a zöldségeket: répát, petrezselymet, karalábét, zellergumót, hagymát, paprikát, fokhagymát és egy paradicsomot is dobhatsz bele. A fűszerezésnél használj friss hozzávalókat: tegyél a levesbe egy csokor friss petrezselyemzöldet, egy csokor zeller zöldet, lestyánt, egy csipet tárkonyt, borsot és reszelt szerecsendiót is.
5. Szánj időt a főzésre
A jó húsleves titka még a hosszú főzési idő. Bár a csirkehús és a zöldségek megpuhulnak másfél óra alatt, hagyd még a levest a tűzhelyen, összesen legalább 4-5 órát főzd minimális lángon. Ha elkészült, szedd ki egy hőálló tálba a zöldségeket és a húst, majd vegyél ki a léből egy kisebb lábasba, és ebben főzd meg a tésztát. Egy nagy fazékban keverd össze a zöldségekkel és a hússal, és már tálalhatod is a levest!






