Isteni ételeket készíthetsz tavasszal! Itt a spenót szezon, te se hagyd ki, hiszen nagyon egészséges és isteni finom is. Ha meguntad a főzeléket, akkor most mutatunk neked három receptet, ha elkészíted, egészen biztos, hogy nem bánod meg.
Spenót a tavasz nagy kedvence/ Fotó: Elena Veselova / Shutterstock
Spenót: újragondolva
1. Spenótos-ricottás lasagne
Fotó: mindmegette.hu / Győri-Dani Balázs
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
25 dkg spenót
3 dl főzőtejszín
só
25 dkg ricotta
10 dkg vaj
4 ek liszt
6 dl tej
bors
őrölt szerecsendió
30 dkg lasagne tészta
40 dkg reszelt sajt
Így készítsd el:
Felforrósított olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott fokhagymát. Add hozzá a kiolvasztott vagy megtisztított friss spenótot. 10-15 percig párold, majd add hozzá a tejszínt, sózd meg és húzd le a tűzről, amikor már langyos, add hozzá a ricottát.
Közben egy másik lábasban olvassz fel vajat, majd szórd bele a lisztet, és kevergetés mellett fehéredésig pirítsd, majd öntsd hozzá a hideg tejet, ízesítsd sóval, borssal , szerecsendióval, és habverővel kevergetve forrald, amíg besűrűsödik.
Egy hőálló tálban egy vékony réteg spenótot kenj, és egy réteg tésztát pakolj rá. Majd ismét mehet rá a spenót és erre tedd rá a besamel mártást, a reszelt sajtot ,majd ismét a tésztát. Addig rétegezd, hogy a tetejére a reszelt sajt kerüljön. 180 C fokra előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt süsd meg.
Jó étvágyat!
2. Sajtos-spenótos gombóc
Fotó: mindmegette.hu
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott spenót
45 dkg fehér kenyér
6 dkg parmezán
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
12 dkg vaj
2 dl tej
só, bors, szerecsendió
2 db tojás
Így készítsd el:
Enged ki a spenótot (ha fagyasztottat vettél). A sütőt melegítsd elő 100 fokra.
A kenyér héját vékonyan vágd le, a belét éles késsel hosszában 1 cm vastagon vágd fel. Szeletenként 1 cm vastag csíkokra, ezeket pedig kockákra.
A tepsiben oszlasd el őket, és a meleg sütőben szárítsd 15 percig, majd hagyd kihűlni.
A sajtot reszeld le. A spenótot vágd fel finomra. A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázd, majd 2 dkg felhevített vajon párold meg.
Add hozzá a spenótot, és párold tovább együtt. Öntsd fel tejjel, forrósítsd, sózd, borsozd, és reszelt szerecsendióval fűszerezd.
30 dkg kenyérkockát nagy tálba szórd bele, és öntsd le a spenótos tejjel. Fakanállal keverd hozzá a tojásokat, kézzel gyúrj bele 3 dkg sajtot, majd hagyd állni a masszát nagyjából 10 percig.
Forralj fel egy fazékba vizet. Közben a spenótos masszából vizes kézzel kerekítsd 12 db gombócot. A vizet ne felejtsd el megsózni. Engedd bele a gombócokat, és közepes lángon főzd meg. Újra forrástól számított 12-15 perc alatt.
A maradék vajat serpenyőben olvaszd fel. A gombócokat emeld ki a vízből, és tiszta konyharuhán csepegtesd le. A maradék reszelt sajttal megszórva, az olvasztott vajjal fogyaszthatod is.
Jó étvágyat!
3. Spenóttal és sajttal töltött csirkemell
Fotó: mindmegette.hu
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
só, bors
20 dkg spenót
4 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
pirospaprika
10 dkg reszelt sajt
olaj
Így készítsd el:
Mosd meg a csirkemellfiléket, töröld szárazra, és fél centiként vagdosd be. Sózd és borsozd meg, majd tedd félre.
Forró serpenyőben fonnyaszd meg a spenótot. A vajat forrósítsd fel, és kissé pirítsd meg rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Add hozzá a spenótot, és pár percig kevergetve párold.
A fokhagymás-spenótos keveréket a sajtszeletekkel együtt oszlasd el a csirkemellekbe vágott zsebekbe. Ezután szórd meg a húsokat 1-1 csipet pirospaprikával.
Kenj meg kevés olajjal egy darab alufóliát, rendezd el rajta a csirkemelleket, majd csomagold be őket. Tedd tepsibe, és 200 C fokos sütőben 30 percig süsd. Végül csomagold ki a húsokat, és néhány perc alatt pirítsd aranyszínűre.