
Így lesz igazán szaftos és omlós a fasírt
A hagyományos magyar konyha egyik kedvence a fasírt. Főzelékek mellé, esetleg salátával és kenyérrel is fogyaszthatod. A fasírt jó bevált receptjét is elkészítheted, de néha jó megfontolni néhány jó ötletet.
Hazánkban nagyon nagy népszerűségnek örvend a fasírt, és egyszerű elkészíteni is. Vagy mégsem? Hiszen bosszantó, amikor szétesik, vagy nem lesz elég szaftos. Akkor igazán isteni a fasírt, ha kívülről aranybarna, ropogós, belül pedig omlós és szaftos. Mutatjuk a trükköket, hogyan lesz tökéletes ez az étel tálaláskor.

Mitől lesz igazán szaftos a fasírt?
- Nagyon fontos a jó minőségű hús, amit természetesen a legjobb beszerezni egy jó hentestől. De sokat számítanak a fűszerek, a hagyma, a fokhagyma, bors, pirospaprika, a majoránna, a kömény és a tejbe áztatott zsemle vagy kenyér is.
- Eredetileg sertés lapockából vagy combból készül. Ezek kicsit zsírosabb részei az állatnak. De keverhetsz kétfajta hús is: sertést és marhát fele-fele arányban.
- Ahhoz, hogy könnyen összeálljon és laza, puha legyen a fasírt, vízben vagy tejben áztatott zsemle vagy kenyér mindenképpen kerüljön bele. Bár ezt sokan nem veszik komolyan, de azért fontos, hogy jó minőségű legyen a pékárú.
- Ott is hibát lehet elkövetni, hogy amikor tojás kerül bele- ami nagyon fontos kötőanyag- akkor nem jó arányba kerül bele a fasírtba. Ideális esetben 500 gramm húshoz 1 db tojást kell használni.
- Tuti tipp, hogy ne legyen száraz a fasírt: keverj 2 evőkanál mustárt a húshoz, így az íze is mennyei lesz.
- Esetleg tegyél egy darabka vajat a fasírtgolyók közepébe, így ízletesebb és szaftosabb is lesz az étel.
Formázhatod is a fasírtot!
Készíts nagyjából egyforma méretű golyókat, ez azért fontos, mert így ugyanannyi idő kell ahhoz, hogy megsüljenek. Ha szeretnéd, egy kicsit össze is nyomkodhatod őket, ha nem ragaszkodsz a golyó formához, így hamarabb át is sülnek.
Így süsd ki a fasírtot
A fasírt állaga a sütéstől függ. Rakd a golyókat forró olajba, és fedő alatt süsd meg először az egyik oldalát. Így a hús megtartja a nedvességtartalmát. Majd vedd le a hőfokot és a másik oldalát is süsd meg. Szedd ki törlőkendővel bélelt tálba, és fedd le tálalásig.
forrás: Mindmegette.hu







