Létrehozva: 2024.12.28.

Így lesz igazán szaftos és omlós a fasírt

A hagyományos magyar konyha egyik kedvence a fasírt. Főzelékek mellé, esetleg salátával és kenyérrel is fogyaszthatod. A fasírt jó bevált receptjét is elkészítheted, de néha jó megfontolni néhány jó ötletet.

Hazánkban nagyon nagy népszerűségnek örvend a fasírt, és egyszerű elkészíteni is. Vagy mégsem? Hiszen bosszantó, amikor szétesik, vagy nem lesz elég szaftos. Akkor igazán isteni a fasírt, ha kívülről aranybarna, ropogós, belül pedig omlós és szaftos. Mutatjuk a trükköket, hogyan lesz tökéletes ez az étel tálaláskor.

Fasírt
Fotó: mindmegette.hu/Fasírt készítése

Mitől lesz igazán szaftos a fasírt?

  1. Nagyon fontos a jó minőségű hús, amit természetesen a legjobb beszerezni egy jó hentestől. De sokat számítanak a fűszerek, a hagyma, a fokhagyma, bors, pirospaprika, a majoránna, a kömény és a tejbe áztatott zsemle vagy kenyér is. 
  2. Eredetileg sertés lapockából vagy combból készül. Ezek kicsit zsírosabb részei az állatnak.  De keverhetsz kétfajta hús is: sertést és marhát fele-fele arányban.
  3. Ahhoz, hogy könnyen összeálljon és laza, puha legyen a fasírt, vízben vagy tejben áztatott zsemle vagy kenyér mindenképpen kerüljön bele. Bár ezt sokan nem veszik komolyan, de azért fontos, hogy jó minőségű legyen a pékárú. 
  4. Ott is hibát lehet elkövetni, hogy amikor tojás kerül bele- ami nagyon fontos kötőanyag- akkor nem jó arányba kerül bele a fasírtba. Ideális esetben 500 gramm húshoz 1 db tojást kell használni.
  5. Tuti tipp, hogy ne legyen száraz a fasírt: keverj 2 evőkanál mustárt a húshoz, így az íze is mennyei lesz.
  6. Esetleg tegyél egy darabka vajat a fasírtgolyók közepébe, így ízletesebb és szaftosabb is lesz az étel.

Formázhatod is a fasírtot!

Készíts nagyjából egyforma méretű golyókat, ez azért fontos, mert így ugyanannyi idő kell ahhoz, hogy megsüljenek. Ha szeretnéd, egy kicsit össze is nyomkodhatod őket, ha nem ragaszkodsz a golyó formához, így hamarabb át is sülnek.

Így süsd ki a fasírtot

A fasírt állaga a sütéstől függ. Rakd a golyókat forró olajba, és fedő alatt süsd meg először az egyik oldalát. Így a hús megtartja a nedvességtartalmát. Majd vedd le a hőfokot és a másik oldalát is süsd meg. Szedd ki törlőkendővel bélelt tálba, és fedd le tálalásig.

forrás: Mindmegette.hu

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek