RETRO RÁDIÓ

Így lesz tökéletes a nokedli, zseniális ez a trükk

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2023. 07. 30. 10:30

Szaftos pörköltek párja a nokedli, gyerekek kedvence pedig a tojásos változata. Néha meggyűlik vele az ember baja, de ha ezeket a trükköket megfontolod, tökéletes lesz a tészta.

Minden háziasszonynak megvan a maga nokedlireceptje, hiszen a nagyik és a dédik már generációkkal korábban kikísérletezték, hogyan lesz igazán finom a tésztája. Így nehéz kijelenteni, kinek a nokedlije a tökéletes, de vannak azért trükkök, melyekkel nagyon ízletes és nagyon jó állagú lesz ez a közkedvelt magyar köret. Mutatjuk is a receptet!

Glass,Bowl,With,Homemade,Hungarian,Nokedli,Or,Galuska,,A,Type
Fotó: Ildi Papp

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzafinomliszt
  • 2 db kisebb tojás
  • víz
  • zsiradék

 

Tészta készítése:

  1. Keverd be a tésztát. Közben forrald fel a vizet egy fazékban, vedd takarékra a lángot.
  2. Mély tálba szórd bele a lisztet, a közepébe készíts egy fészket. Ide üsd bele a tojásokat. Fontos az arány: 30 dkg liszthez 1 db tojás szükséges. A túl kevés tojástól ragadós lesz a tészta, a túl soktól pedig nem áll össze a galuska jellege!  Sózd és add hozzá folyamatos keverés mellett fokozatosan a vizet, hogy fakanállal jól összedolgozhasd a tésztát. 
  3. Addig keverd, míg az alapanyagok elvegyülnek. Akkor megfelelő állagú, ha szépen, lassan záródik össze a massza, ha elhúzod benne a fakanalat. 
  4.  Forrald újra a közben takarékon tartott vizet, és amikor lobog, szaggasd bele a galuskát. Megnedvesített nyeles vágódeszkán a tésztát adagonként, késsel leválasztott apró darabokban ejtsd a vízbe. De a fazékra helyezhető galuskaszaggató segítségével is megteheted. 
  5.  Gyorsan szaggasd, mert, az első nokedlik már főnek a fazékban, nincs sok időd, ha azt szeretnéd, hogy az első pont olyan tökéletes és finom legyen, mint az utolsó kis gombócka. Szaggatás közben érdemes megkeverni a fortyogó főzőlét, hogy a galuskadarabok ne ragadjanak össze. 
  6. Végezetül szűrőkanállal emeld ki a felszínre érkező galuskákat, és csurgasd le róluk a vizet.

 

Le kell öblíteni a galuskát vagy sem?

Ebben a kérdésben a vélemények különbözőek. Öblítés nélkül előfordulhat, hogy a nokedli kicsit ragacsos lesz. Ezért többen az öblítést választják. Így viszont a tészta felületéről lemosódik a tápanyag, és kihűl a nokedli. Így attól függően érdemes döntést hozni,  hogy mivel tálalod fel a galuskát.  Olajban vagy vajban is megforgathatod, így praktikusan újra átforrósíthatos a nokedlit. Vagy ha tojással készíted, akkor is adja magát ugyanez a megoldás...

Ha szeretnéd a tésztát kicsit megbolondítani, tehetsz bele snidlinget, medvehagymát vagy spenótot és fokhagymát is!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.