Kik közelítenek fehér zubbonyban Magyar Péterhez, szilveszter éjjelén?

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.30.

Így lesz tökéletes a nokedli, zseniális ez a trükk

Szaftos pörköltek párja a nokedli, gyerekek kedvence pedig a tojásos változata. Néha meggyűlik vele az ember baja, de ha ezeket a trükköket megfontolod, tökéletes lesz a tészta.

Szerző Sors Edina

Minden háziasszonynak megvan a maga nokedlireceptje, hiszen a nagyik és a dédik már generációkkal korábban kikísérletezték, hogyan lesz igazán finom a tésztája. Így nehéz kijelenteni, kinek a nokedlije a tökéletes, de vannak azért trükkök, melyekkel nagyon ízletes és nagyon jó állagú lesz ez a közkedvelt magyar köret. Mutatjuk is a receptet!

Glass,Bowl,With,Homemade,Hungarian,Nokedli,Or,Galuska,,A,Type
Fotó: Ildi Papp

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzafinomliszt
  • 2 db kisebb tojás
  • víz
  • zsiradék

 

Tészta készítése:

  1. Keverd be a tésztát. Közben forrald fel a vizet egy fazékban, vedd takarékra a lángot.
  2. Mély tálba szórd bele a lisztet, a közepébe készíts egy fészket. Ide üsd bele a tojásokat. Fontos az arány: 30 dkg liszthez 1 db tojás szükséges. A túl kevés tojástól ragadós lesz a tészta, a túl soktól pedig nem áll össze a galuska jellege!  Sózd és add hozzá folyamatos keverés mellett fokozatosan a vizet, hogy fakanállal jól összedolgozhasd a tésztát. 
  3. Addig keverd, míg az alapanyagok elvegyülnek. Akkor megfelelő állagú, ha szépen, lassan záródik össze a massza, ha elhúzod benne a fakanalat. 
  4.  Forrald újra a közben takarékon tartott vizet, és amikor lobog, szaggasd bele a galuskát. Megnedvesített nyeles vágódeszkán a tésztát adagonként, késsel leválasztott apró darabokban ejtsd a vízbe. De a fazékra helyezhető galuskaszaggató segítségével is megteheted. 
  5.  Gyorsan szaggasd, mert, az első nokedlik már főnek a fazékban, nincs sok időd, ha azt szeretnéd, hogy az első pont olyan tökéletes és finom legyen, mint az utolsó kis gombócka. Szaggatás közben érdemes megkeverni a fortyogó főzőlét, hogy a galuskadarabok ne ragadjanak össze. 
  6. Végezetül szűrőkanállal emeld ki a felszínre érkező galuskákat, és csurgasd le róluk a vizet.

 

Le kell öblíteni a galuskát vagy sem?

Ebben a kérdésben a vélemények különbözőek. Öblítés nélkül előfordulhat, hogy a nokedli kicsit ragacsos lesz. Ezért többen az öblítést választják. Így viszont a tészta felületéről lemosódik a tápanyag, és kihűl a nokedli. Így attól függően érdemes döntést hozni,  hogy mivel tálalod fel a galuskát.  Olajban vagy vajban is megforgathatod, így praktikusan újra átforrósíthatos a nokedlit. Vagy ha tojással készíted, akkor is adja magát ugyanez a megoldás...

Ha szeretnéd a tésztát kicsit megbolondítani, tehetsz bele snidlinget, medvehagymát vagy spenótot és fokhagymát is!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek