RETRO RÁDIÓ

Kiderült, hogy maximum hány fokon szabad sütni az alufóliába csomagolt ételeket

Létrehozva2024. 11. 22. 13:00

Szaftos, omlós lesz a sült hús alufóliában sütve, de sokan tartanak tőle, hogy káros vegyületek oldódhatnak ki belőle sütés közben. Most kiderült, hogy biztonságos így sütni a húst, de nem mindegy, milyen hőfokon.

A kérdés nem új, de most TikTokon újra felbukkant: vajon mennyire biztonságos alufóliában sütni a húsokat? Az tény, hogy akár a tepsit feded le vele, akár beletekered a husit, sokkal finomabb lesz, de nem véletlen, hogy sokaknak aggályai vannak, hiszen mégiscsak fémről van szó, ami nagy hőfokon, hosszú ideig érintkezik a hússal. Így jogosan merül fel az emberekben, hogy nem kerülnek-e a sütés során alumíniumrészecskék a húsba. A Huffpost szakértőket kérdezett meg a témában.

Electric,Oven,With,Convection,From,Inside,With,Meal,Wrapped,In
Lehet alufóliát használni a sütéshez, de nem árt vigyázni vele./  Fotó: SViktoria /  Shutterstock

Ne legyen túl forró a sütő

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ajánlása szerint alufóliában húst sütni legfeljebb 200 Celsius fokig biztonságos – mondta a lapnak Tamika Sims szakértő, és hozzátette, hogy az USA-ban szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak az élelmiszerek csomagolóanyagaira, melyek az alumíniumra is kiterjednek. Érdemes tehát a sütési hőfokot 200 fok alatt tartani, ha így sütsz húst – de nem csak a hőmérséklet az egyetlen dolog, amire figyelni kell.

Savas ételeket inkább ne

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a túlságosan sós, vagy savas ételek alufóliában, magas hőfokon történő sütése során több alumínium kerülhet az ételbe. „A magas sütési hőmérséklet és a citrusfélék, paradicsom, esetleg ecetes pác hatására az alufóliából alumíniumrészecskék szivároghatnak az ételbe” – árulta el a lapnak Darin Detweiler, az amerikai Északkeleti Egyetem professzora. Hozzátette, hogy nem túl nagy mennyiséget kell elképzelni, de nem árt óvatosnak lenni, hiszen ha rendszeresen nagy mennyiségben kerül alumínium a szervezetünkbe, az számos egészségügyi problémát, többek között neurodegeneratív betegségeket okozhat. 

Lehet benne sütni, de ne ez legyen az alap

A szakértők szerint ha nem minden nap alufóliában sült húst eszel, nagy problémát nem okozhat, de természetesen ekkor is figyelni kell a hőmérsékletre. Ezen felül pedig kerüld a savas pácokat és hozzávalókat a sütésnél. Ha pedig semmiképpen nem szeretnél alufóliát használni, a sült húshoz a tepsit letakarhatod sütőpapírral is, ugyanúgy bent tarja a gőzöket, a hús finom, puha és szaftos lesz, és az alumínium részecskék miatt sem kell aggódnod.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.