kulcsár edina
Szaftos, omlós lesz a sült hús alufóliában sütve, de sokan tartanak tőle, hogy káros vegyületek oldódhatnak ki belőle sütés közben. Most kiderült, hogy biztonságos így sütni a húst, de nem mindegy, milyen hőfokon.
A kérdés nem új, de most TikTokon újra felbukkant: vajon mennyire biztonságos alufóliában sütni a húsokat? Az tény, hogy akár a tepsit feded le vele, akár beletekered a husit, sokkal finomabb lesz, de nem véletlen, hogy sokaknak aggályai vannak, hiszen mégiscsak fémről van szó, ami nagy hőfokon, hosszú ideig érintkezik a hússal. Így jogosan merül fel az emberekben, hogy nem kerülnek-e a sütés során alumíniumrészecskék a húsba. A Huffpost szakértőket kérdezett meg a témában.
Ne legyen túl forró a sütő
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ajánlása szerint alufóliában húst sütni legfeljebb 200 Celsius fokig biztonságos – mondta a lapnak Tamika Sims szakértő, és hozzátette, hogy az USA-ban szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak az élelmiszerek csomagolóanyagaira, melyek az alumíniumra is kiterjednek. Érdemes tehát a sütési hőfokot 200 fok alatt tartani, ha így sütsz húst – de nem csak a hőmérséklet az egyetlen dolog, amire figyelni kell.
Savas ételeket inkább ne
Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a túlságosan sós, vagy savas ételek alufóliában, magas hőfokon történő sütése során több alumínium kerülhet az ételbe. „A magas sütési hőmérséklet és a citrusfélék, paradicsom, esetleg ecetes pác hatására az alufóliából alumíniumrészecskék szivároghatnak az ételbe” – árulta el a lapnak Darin Detweiler, az amerikai Északkeleti Egyetem professzora. Hozzátette, hogy nem túl nagy mennyiséget kell elképzelni, de nem árt óvatosnak lenni, hiszen ha rendszeresen nagy mennyiségben kerül alumínium a szervezetünkbe, az számos egészségügyi problémát, többek között neurodegeneratív betegségeket okozhat.
Lehet benne sütni, de ne ez legyen az alap
A szakértők szerint ha nem minden nap alufóliában sült húst eszel, nagy problémát nem okozhat, de természetesen ekkor is figyelni kell a hőmérsékletre. Ezen felül pedig kerüld a savas pácokat és hozzávalókat a sütésnél. Ha pedig semmiképpen nem szeretnél alufóliát használni, a sült húshoz a tepsit letakarhatod sütőpapírral is, ugyanúgy bent tarja a gőzöket, a hús finom, puha és szaftos lesz, és az alumínium részecskék miatt sem kell aggódnod.