Így lehet sütőzacskóban ropogós héjú isteni házi kenyeret sütni
Elsőre meredeknek hangozhat az ötlet, valójában azonban nagyon praktikus megoldás, a végeredmény pedig tökéletes házi kenyér lesz. Mutatjuk a receptet!
A házi kenyérsütéssel nemcsak a spórolás miatt érdemes megismerkedni, hanem az ízek, illatok miatt is, hiszen nincs is annál jobb, amikor friss kenyérillat lengi be a házat. Arról nem is beszélve, hogy a boltinak soha nem lesz olyan ropogós a héja, mint amit a saját sütődben sütsz! A kenyérsütés művészet, a legtöbb háziasszony rengeteget kísérletezik, mire elsajátítja a megfelelő módszert. Nem mindegy a dagasztás, kelesztés ideje, és az is fontos, hogy elegendő nedvességet kapjon sülés közben a kenyér. Boros Valinak, a szabolcsi háziasszonynak erre is van egy jó megoldása: sütőzacskóban készíti a kenyeret, így garantáltan tökéletes lesz.
Kenyér sütőzacskóban
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
15 dkg rétesliszt
1 tk só
1 tk cukor
4,5 dl víz
2 dkg élesztő
2 tk só
1 tk cukor
Elkészítés:
Egy kis tálban keverj össze egy evőkanál lisztet, egy evőkanál vizet, a cukrot és az élesztőt, majd fedd le, és hagyd állni fél órát.
Egy dagasztótálba tedd alulra a sót, öntsd rá a kétféle lisztet, majd a megfuttatott élesztős vizet. Alaposan dagaszd ki a tésztát, majd letakarva hagyd kelni 45 percet.
Ha megkelt a tészta, fogj két kenyérsütő formát, tegyél beléjük sütőpapírt, majd rakd beléjük a kétfelé osztott tésztát. Takard le a tésztákat, és hagyd őket 25 percen át kelni. A kelesztés után vágd be a tetejüket, fújd be őket vízzel, majd tedd a két formát sütőzacskóba. A zacskót zárd le.
200 fokon süsd aranybarnára a kenyereket, majd vedd ki őket a formából és tedd vissza még tíz percre a sütőbe. Hűlés közben spriccelj rájuk még egy kevés vizet.
A sütőzacskót nem kell kiszúrni; Valika elárulta, hogy még soha nem durrant szét neki a zacskó, és mindig szépek a kenyerei.