Létrehozva: 2024.10.13. 11:30

Óriási vita a húsleves körül: 3 táborra szakadtak a magyar háziasszonyok

Igazi gyógyír az őszi-téli időszakban, és nem mellesleg nagyon finom is. Régen minden hétvégén elkészítették az asszonyok, a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része volt. De mikor kell leszedni a levesről a keletkező habot? Parázs vita indult az ügyben a háziasszonyok között...

Aki készített már valaha húslevest, tudja, hogy kulcsmozzanat a receptben a „lehabozás” – vagyis, amikor elkezd forrni, közben hab jelenik meg a lé tetején, és ezt célszerű szűrővel vagy evőkanállal leszedni. Ugyanis ez a biztosíték arra, hogy szép, tiszta legyen a kész húsleves, ne legyen zavaros. Egy Facebook csoportban egy háziasszony ezzel kapcsolatban tett fel kérdést, és kiderült, hogy nem mindenki egyformán csinálja a habozást.

Hungarian,Chicken,Meat,Soup,With,Noodle
Abban mindhárom tábor egyetért, hogy a húsleves akkor az igazi, ha a lé áttetsző, tiszta. Fotó: Mehes Daniel / Shutterstock

1. Felforrás után

Az egyik tábor szerint kis idővel azután kell leszedni a habot, hogy felforrt a leves. Rengeteg asszony írta, hogy hogy még az édesanyjától, van, aki a nagymamájától tanulta így, és ezzel a módszerrel mindig gyönyörű, tiszta volt a lé. Sőt, van, aki kétszer szedi le a habot: egyszer sózás előtt, egyszer sózás után.

2. Vizet cserélve

Van, aki nem vacakol a habbal, hanem amint felforrt a leves, leveszi a lábost a tűzről, leönti a levet, és új vízzel főzi meg a húslevest. A módszert használó háziasszonyok szerint ez sokkal egyszerűbb, ráadásul sokkal tisztább lesz a leves, mint a szűrővel szedegetés után; és a módszer a húsleves ízén semmit nem változtat. 

3. Habozás nélkül

A harmadik módszert is sok asszony alkalmazza, miszerint egyáltalán nem szedik le a habot, de cserébe végig alacsony lángon dolgoznak, lassan forralják fel a levest, és nem 4-5, hanem akár 10-12 órán át főzik. A titok nyitja, hogy éppen csak gyöngyözzön végig a leves, gyorsan főzni, forralni nem szabad. Így az a kevés hab, ami esetleg ki is alakul az elején, elfő a végére, és szép, tiszta lesz a húsleves.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek