Szalonnával rakott nokedli: vajon mi lehet ennek az isteni fogásnak a titka
A hűvösebb időben nagyon jólesik egy kis finom, húsos füstölt szalonna reggelire vagy vacsorára. Emellett főzéshez is isteni alapanyag, például nokedlival párosítva. Ebből az ételből mindenki kétszer fog szedni!
A szalonna alaphozzávaló a magyar konyhában, hiszen sokkal finomabb a pörkölt, a paprikás krumpli, ha az alapot szalonnával indítjuk – de rakott ételben is kiváló a húsos szalonna. Érdemes kipróbálni, milyen nokedlival rakva, és ne feledkezz meg a titkos összetevőről, a sajtról sem, amitől krémes lesz és isteni finom. Ez az étel nagyon eteti magát, és brutálisan laktató, így átmelegít az őszi hidegben. Várkonyi Éva Mária a Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban osztotta meg a receptet.
Főzd meg a nokedlit, és tedd félre. Vágd kisebb kockákra a szalonnát, süsd ki, a zsírjában pirítsd meg a lila hagymát.
Készíts besamel mártást: forrósítsd fel a vajat, keverd bele a lisztet, és lassú tűzön pirítsd. Amikor habzik, add hozzá a felforrósított tejet, és gyorsan keverd el, majd forrald két percig. Add hozzá a reszelt, fűszeres kemény sajtot, ízesítsd a darabokra vágott petrezselyemzölddel, a szerecsendióval, sóval és borssal, majd húzd le a tűzről.
Keverd össze a nokedlit a szalonnával, a mártással, majd egyengesd el egy mély tepsiben. A tetejére reszelj kemény sajtot, majd sütőben addig süsd, míg a sajt megolvad.