Kiderült, hány óra alatt fő tökéletesre a tükörtiszta, rezgő kocsonya
Máris érdemes ezt az őszi-téli magyar ételt elkészíteni, hiszen nemcsak finom, nagyon egészséges is! Bár egyszerű a recept, érdemes pár dologra odafigyelni, hogy tökéletes legyen.
A tökéletes kocsonya tiszta, rezeg, és persze az íze is hibátlan – utóbbi leginkább azon múlik, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozol-e. Bizony, nagyon nem mindegy, milyen húst választasz: legyen minél több csontos-bőrös hozzávaló a kocsonyában, és lehetőleg házi, vagy termelői húst érdemes választani. Emellett az időfaktor se mindegy, jó kocsonyát nem lehet egy-két óra alatt készíteni! Boros Vali, a szabolcsi háziasszony elárulta a titkot: a kocsonyát legalább 7-8 órán keresztül kell főzni. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók
4 db sertésköröm (félbevágva)
1 db hátsó sertéscsülök
4 db sertésfül
10-15 db egész fekete bors
2 fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma
3 db répa
1 db petrezselyemgyökér
víz
Elkészítés:
Borotváld meg a bőrös húsokat, majd alaposan mosd meg őket. Egy tízliteres fazékba tedd őket, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Kezdd el főzni a húsokat, majd habozd le. Utána adj a főzővízhez négy teáskanál sót, és az újabb habot is szedd le. Add hozzá a hagymát, a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát és a fűszereket.
Vedd vissza a lángot, éppen csak gyöngyözzön a főzőlé, így főzd két órán keresztül a kocsonyát. Tedd bele a petrezselymet és a répát, majd főzd tovább; összesen 7-8 órán keresztül abáld a legkisebb lángon.
Ha letelt az idő, szűrőlapáttal vedd ki a húsokat, szűrd át a levelet, és öntsd tányérokba. Tedd bele a kicsontozott húst, majd helyezd el a tányérokat hideg helyen, hogy meg tudjon dermedni a kocsonya.