Létrehozva: 2024.10.22. 12:30

Így készül a házi felvágott, sokkal finomabb, mint a bolti, rengeteget spórolhatsz

Sokan kerülik a felvágottakat, mert tartanak az adalékanyagoktól, vagy volt már rossz tapasztalatuk az ízükkel, állagukkal. Boros Valinak, a szabolcsi csodaháziasszonynak erre is van egy megoldása: készítsd el magadnak!

Egyre több helyről hallani, hogy aki egészségesen akar táplálkozni, annak érdemes kerülnie az ultrafeldolgozott élelmiszereket – a bolti felvágottak pedig tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak. Persze akkor sem történik semmi tragédia, ha időnként eszel ilyeneket, de az idősebbek még emlékeznek rá, hogy a mai felvágottak ízben meg sem közelítik a régieket. A legjobb megoldás erre, ha elkészíted házilag, így tudod, mi van benne, az íze is jobb, mint a boltié, és sokkal olcsóbb is. Boros Vali legutóbb a soproni felvágott receptjét osztotta meg. Akik követik őt, tudják, hogy Vali mindent igyekszik otthon elkészíteni, ötletes receptjeit imádják a háziasszonyok, párizsit is régóta készít – most pedig a soproni felvágott receptjét mutatta meg. Hozzátette: nem kell tartani attól, hogy macerás a szalámikészítés, valójában 20-25 perc munkát igényel, a végeredmény pedig magáért beszél.

Érdemes házi felvágottat készíteni! Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Házi soproni felvágott recept

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéscomb
  • 40 dkg húsos szalonna
  • 30 gramm soproni fűszerkeverék (üzletekben kapható)
  • 36 dkg jégpehely (apróra zúzott jég, hűti és lazítja a masszát)
  • 1 db maghőmérő (az abáláshoz)

Elkészítés: 

  • Daráld le a húsdaráló legnagyobb lyukán a szalonnát és a sertéscombot, keverd bele a fűszerkeveréket.
  • Vegyél ki 80 dkg-ot a darálékból, pépesítsd a jégpehellyel, majd tedd vissza a darált húshoz és szalonnához, és alaposan keverd össze, majd botmixerrel dolgozd krémesre. Töltsd bélbe, az egyikbe szúrd bele a maghőmérőt, majd a szalámikat kösd egy fakanál nyelére, és lógasd egy fazék 80 Celsius fokos vízbe. Amikor a szalámik maghője eléri a 72 fokot, vedd ki őket, és hűtsd le jeges vízben, majd mehetnek a hűtőbe.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek