RETRO RÁDIÓ

Ez a birsalmasajt tuti megköt: készítsd mikróban

Létrehozva2024. 10. 19. 12:00

Meglepő, de jól működő receptet osztott meg egy magyar háziasszony: ha így készíted a birsalmasajtot, gyorsan megköt, és hamarabb lehet eltenni száradni. Ezt a trükköt érdemes kipróbálnod, ha időhiányban szenvedsz!

A birsalmasajt igazi különlegesség, és most van itt az ideje, hogy elkészítsd, hiszen most lehet jó áron birsalmához jutni. Ez a finom csemege nagyon egészséges, hiszen a birsalma tele van ásványi anyagokkal, rostokkal és vitaminokkal, valamint erős antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert, és lassítja a szervezetben az öregedési folyamatokat. De a birsalmasajt gyomorpanaszok, puffadás és székrekedés ellen is hatásos. Persze elsősorban nem emiatt fogyasztjuk, hanem az íze miatt. Sokan azonban félnek belefogni a feldolgozásba, hiszen rengeteg hiba csúszhat a gépezetbe, például nem köt meg a birsalmasajt, ráadásul időigényes is az elkészítése. Mindkét problémára megoldást jelenthet, ha mikróban készíted, hiszen így gyorsan és biztosan megköt a birsalmasajt, és nem kell órákig főzni a masszát, míg besűrűsödik. Mutatjuk a receptet!

Quince,Cheese,Or,Marmelada,Is,A,Sweet,,Thick,Jelly,Made
Mikróban könnyebben és gyorsabban elkészül a birsalmasajt / Fotó: Julia-Bogdanova / Shutterstock

Birsalmasajt mikróban

Hozzávalók:

  • 2 kg birsalma
  • 1 kg cukor
  • 1 dl víz
  • 2 citrom leve
  • ízlés szerint fahéj, dió

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg tiszta körömkefével a birsalmákat; hámozni nem kell őket, csak darabold négyfelé, és szedd ki a magházukat.
  • Tedd fel az előkészített birseket egy lábosban egy deci vízzel és 1 citrom levével főni. Ha forr, tedd takarékra a tűzhelyet, és lassan, fedő alatt párold egészen puhára a birsalmát. Körülbelül 20 perc alatt lesz tökéletes, ekkor pürésítsd botmixerrel.
  • Öntsd át mikrózható edénybe a masszát, add hozzá a cukrot, a másik citrom levét, majd tedd be a tálat a mikróba, és a legmagasabb fokozaton hagyd a gépet dolgozni öt percig. Vedd ki, majd keverd át jó alaposan a birsalma masszát, és tedd vissza. Összesen négyszer 5 percig mikrózd a birsalmasajtot, és minden kivétel után alaposan keverd át.
  • Ha kész, öntsd kivizezett formákba a masszát, és hagyd hűlni. Másnap már ki tudod borítani, szilárd lesz a birsalmasajt, és már enni is lehet belőle; de érdemes sütőpapíron hagyni száradni 8-10 napig, hogy tökéletes legyen. A szárítás ideje alatt eleinte naponta többször, majd naponta egyszer forgasd át, hogy az alja kerüljön felülre. A 10 nap száradás után zárt edényben tárold a hűtőben; sokáig el fog állni. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.