FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.09. 11:30

Így készítsd a fasírtot: soha nem fog szétesni

Hazánkban nagyon népszerű húsétel a fasírt, ráadásul elkészíteni is roppant egyszerű. Vagy tévedés? Előfordult neked is, hogy szétesett, és ez bosszantott? Így készítsd a kedvencedet, hogy tökéletesen tálalhasd.

Szinte nincs olyan ember, akivel elő ne fordulhatna, hogy valamilyen étel nem tökélesre sikerül. Nem szabad kétségbe esni, vagy szégyenkezni ilyenkor, még akkor sem, ha a fasírtról van szó. Ha esetleg szétesne, az sem a világvége. Most megtudhatod, mit kell tenni, hogy ez ne történjen meg.

Meatless,Eggplant,Meatballs,On,Wooden,Background.
Fotó: romanadr

1. Mindenképpen legyen benne kötőanyag

Alapvető dolog a fasírt esetében, hogy az egyik összetevő egyben tartsa a gombócokat. Ilyen például a tojás. A fehérje a hő hatására megkeményedik, és összefogja a darált húst, hogy véletlenül se essen szét. Szerencsére a tojás abban is segít, hogy ne legyen száraz az étel. A zsemlemorzsa is nagyon fontos, vagy a tejben áztatott zsemle, ezek felszívják a felesleges nedvességet és egyben tartják a húst. Így könnyeben tudod formázni és sütés után is megfelelő lesz az állaga.

2. Légy türelmes!

Ha éhesen állsz neki főzni, olyankor nem csoda ha kapkodni kezdesz, csak mihamarabb elkészüljön az étel. De, ha nem hagyod a keveréket elég ideig pihenni, hogy a hozzávalók összeálljanak, akkor nagy hibát követsz el. Szóval ne tedd! Nyugodtan, figyelmesen készítsd el a fasírtot, és a serpenyőben se forgasd gyorsan meg, hanem add meg neki az időt, hogy rendesen átsüljön.

3. Figyelj oda az összetevők arányára

A fűszerek, a fokhagyma, a hagyma vagy a zöldfűszerek ugyan nem közvetlenül tartják össze a fasírtot, de mégis hozzájárulnak az állagához. Finoman aprítsd a zöldségeket, ezek textúrát adnak, és az arányokat tartsd be, hogy ne lazítsák fel túlzottan a masszát.

4. Fontos a hús minősége

Fontos, hogy a megvásárolt hús milyen, hiszen a zsírosabb jobban összetapad, míg a túl sovány hús könnyebben szétesik. Ne vegyél túl száraz húst, mert akkor nehezebben áll össze a fasírt. Az egyik legjobb hús a sertés lapocka. De a sertés- és marhahús keveréke is jó választás. Természetesen pulykából,  csirkéből is elkészítheted, de ügyelj arra, hogy 70% sovány és 30 %  zsíros húsból álljon.

 5. Nem mindegy hogy sütöd meg!

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű zsiradékban süsd a fasírtot, mert a serpenyőhöz ragadhat. Forró zsírban, közepes hőmérsékleten süss: ha nem elég meleg a zsír vagy az olaj, a hús magába szívja azt, míg túl magas hőmérsékleten, kívül megég belül pedig nyers marad a fasírt.
 



 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek