FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.28.

Ezt még a magyarok is imádni fogják: erre is jó a halloween tök

Közeledik a Halloween, ami még mindig megosztja a magyarokat. Az azonban biztos, hogy a tök ilyen formájú felhasználása senkinek nem lesz ellenére...

A Halloweent nem lehet kikerülni, most már hazánkban is egyre elterjedtebbek a faragott töklámpások és a borzongató dekorációk. Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja, de az biztos, hogy a tököt nemcsak kifaragni lehet – grillezésnél isteni finom pulled pork (tépett hús)  készülhet benne. Persze ehhez mindenképpen olyan tököt célszerű vásárolni, amelyik ehető. Hazánkban ezzel különösen óvatosnak kell lenni, hiszen a legtöbb fajta Halloween tök egyáltalán nem ehető, és nemcsak az íze rossz, de mérgező is lehet. Ezért ha húst sütnél a tökben, válaszd a dísztökök helyett a kanadai sütőtököt, amit pézsmatök vagy sonkatök néven találhatsz meg az üzletekben – ez a fajta nemcsak ehető, de finom is, kinézetre pedig nagyon is hasonlít a halloween tökhöz, bár a receptben a tök csak egy fontos mellékszereplő.

Holidays,,Halloween,,Woman,Holding,A,Pumpkin,On,Her,Outstretched,Hands,
Faragás helyett inkább dobd a grillre idén a tököt! Fotó: Vlad Linev / Shutterstock

Tépett hús a sütőtök belsejében

A tépett hús, vagy pulled pork egy hosszan sütött grillezett sertéshús, ami annyira omlós, hogy villával egyszerűen szét tudod húzni a szálakat, ha elkészült, de akár kézzel megnyomkodva is szétomlik a hús. Hamburgerekbe, szendvicsekbe is isteni. Alapvetően smokerben készül, de ha van egy sütőtököd, annak a belsejében is kisütheted a husit; isteni finom lesz, hiszen a tök édeskés íze átjárja a rostokat. Egy szép, napsütéses őszi hétvégén érdemes elkészíteni, ilyenkor még lehet grillezni odakint. Ebben a videóban meg tudod nézni, hogyan készül; lentebb pedig megtalálod a receptet is!

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéslapocka vagy -tarja
  • 1 nagy kanadai tök, amibe belefér a hús
  • mustár
  • 2 ek só
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 2 tk majoránna
  • 1 tk köménymag
  • 0,5 tk fahéj
  • 2 tk római kömény
  • 1 ek fokhagymapor
  • 2 ek barnacukor
  • 2 tk pirospaprika
  • 2 ek mustár
  • 0,5 liter húsleves alaplé
  • 3 ek pumpkin spice fűszerkeverék

Elkészítés: 

  • Keverd össze szárazon a fűszereket egy tálban a sóval. Kend be a húst a mustárral; ez azért kell, hogy rátapadjanak a fűszerek. Jó vastagon szórd be a húst a fűszerekkel, majd tedd a gömbgrillbe, és lezárva süsd egy-másfél órán keresztül.
  • Alaposan mosd meg a tököt, majd vágd le a tetejét, hogy egy kis fedő legyen belőle. Kapard ki a magokat a tök belsejéből.
  • Ha már szép kérget kapott a hús, tedd a tök belsejébe. Az alapléhez add hozzá a pumpkin spice fűszerkeveréket (a keveréket magad is elkészítheted: keverj össze 3 ek őrölt fahéjat, 1 tk őrölt gyömbért, 2 tk szerecsendiót, 1,5 tk őrölt szegűszeget 1 tk őrölt szegfűborssal). Öntsd az alaplét a húsra, majd fedd le a tököt, és tedd vissza a grillbe. Zárd le, és lassú tűzön süsd 6-7 órán keresztül.
  • Ezután pedig nincs más dolgod, mint kivenni a tököt, és élvezni a finom, omlós tépett húst!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek