RETRO RÁDIÓ

Ezt még a magyarok is imádni fogják: erre is jó a halloween tök

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 10. 28. 15:00

Közeledik a Halloween, ami még mindig megosztja a magyarokat. Az azonban biztos, hogy a tök ilyen formájú felhasználása senkinek nem lesz ellenére...

A Halloweent nem lehet kikerülni, most már hazánkban is egyre elterjedtebbek a faragott töklámpások és a borzongató dekorációk. Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja, de az biztos, hogy a tököt nemcsak kifaragni lehet – grillezésnél isteni finom pulled pork (tépett hús)  készülhet benne. Persze ehhez mindenképpen olyan tököt célszerű vásárolni, amelyik ehető. Hazánkban ezzel különösen óvatosnak kell lenni, hiszen a legtöbb fajta Halloween tök egyáltalán nem ehető, és nemcsak az íze rossz, de mérgező is lehet. Ezért ha húst sütnél a tökben, válaszd a dísztökök helyett a kanadai sütőtököt, amit pézsmatök vagy sonkatök néven találhatsz meg az üzletekben – ez a fajta nemcsak ehető, de finom is, kinézetre pedig nagyon is hasonlít a halloween tökhöz, bár a receptben a tök csak egy fontos mellékszereplő.

Holidays,,Halloween,,Woman,Holding,A,Pumpkin,On,Her,Outstretched,Hands,
Faragás helyett inkább dobd a grillre idén a tököt! Fotó: Vlad Linev / Shutterstock

Tépett hús a sütőtök belsejében

A tépett hús, vagy pulled pork egy hosszan sütött grillezett sertéshús, ami annyira omlós, hogy villával egyszerűen szét tudod húzni a szálakat, ha elkészült, de akár kézzel megnyomkodva is szétomlik a hús. Hamburgerekbe, szendvicsekbe is isteni. Alapvetően smokerben készül, de ha van egy sütőtököd, annak a belsejében is kisütheted a husit; isteni finom lesz, hiszen a tök édeskés íze átjárja a rostokat. Egy szép, napsütéses őszi hétvégén érdemes elkészíteni, ilyenkor még lehet grillezni odakint. Ebben a videóban meg tudod nézni, hogyan készül; lentebb pedig megtalálod a receptet is!

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéslapocka vagy -tarja
  • 1 nagy kanadai tök, amibe belefér a hús
  • mustár
  • 2 ek só
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 2 tk majoránna
  • 1 tk köménymag
  • 0,5 tk fahéj
  • 2 tk római kömény
  • 1 ek fokhagymapor
  • 2 ek barnacukor
  • 2 tk pirospaprika
  • 2 ek mustár
  • 0,5 liter húsleves alaplé
  • 3 ek pumpkin spice fűszerkeverék

Elkészítés: 

  • Keverd össze szárazon a fűszereket egy tálban a sóval. Kend be a húst a mustárral; ez azért kell, hogy rátapadjanak a fűszerek. Jó vastagon szórd be a húst a fűszerekkel, majd tedd a gömbgrillbe, és lezárva süsd egy-másfél órán keresztül.
  • Alaposan mosd meg a tököt, majd vágd le a tetejét, hogy egy kis fedő legyen belőle. Kapard ki a magokat a tök belsejéből.
  • Ha már szép kérget kapott a hús, tedd a tök belsejébe. Az alapléhez add hozzá a pumpkin spice fűszerkeveréket (a keveréket magad is elkészítheted: keverj össze 3 ek őrölt fahéjat, 1 tk őrölt gyömbért, 2 tk szerecsendiót, 1,5 tk őrölt szegűszeget 1 tk őrölt szegfűborssal). Öntsd az alaplét a húsra, majd fedd le a tököt, és tedd vissza a grillbe. Zárd le, és lassú tűzön süsd 6-7 órán keresztül.
  • Ezután pedig nincs más dolgod, mint kivenni a tököt, és élvezni a finom, omlós tépett húst!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.