
Ezt még a magyarok is imádni fogják: erre is jó a halloween tök
Közeledik a Halloween, ami még mindig megosztja a magyarokat. Az azonban biztos, hogy a tök ilyen formájú felhasználása senkinek nem lesz ellenére...
A Halloweent nem lehet kikerülni, most már hazánkban is egyre elterjedtebbek a faragott töklámpások és a borzongató dekorációk. Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja, de az biztos, hogy a tököt nemcsak kifaragni lehet – grillezésnél isteni finom pulled pork (tépett hús) készülhet benne. Persze ehhez mindenképpen olyan tököt célszerű vásárolni, amelyik ehető. Hazánkban ezzel különösen óvatosnak kell lenni, hiszen a legtöbb fajta Halloween tök egyáltalán nem ehető, és nemcsak az íze rossz, de mérgező is lehet. Ezért ha húst sütnél a tökben, válaszd a dísztökök helyett a kanadai sütőtököt, amit pézsmatök vagy sonkatök néven találhatsz meg az üzletekben – ez a fajta nemcsak ehető, de finom is, kinézetre pedig nagyon is hasonlít a halloween tökhöz, bár a receptben a tök csak egy fontos mellékszereplő.

Tépett hús a sütőtök belsejében
A tépett hús, vagy pulled pork egy hosszan sütött grillezett sertéshús, ami annyira omlós, hogy villával egyszerűen szét tudod húzni a szálakat, ha elkészült, de akár kézzel megnyomkodva is szétomlik a hús. Hamburgerekbe, szendvicsekbe is isteni. Alapvetően smokerben készül, de ha van egy sütőtököd, annak a belsejében is kisütheted a husit; isteni finom lesz, hiszen a tök édeskés íze átjárja a rostokat. Egy szép, napsütéses őszi hétvégén érdemes elkészíteni, ilyenkor még lehet grillezni odakint. Ebben a videóban meg tudod nézni, hogyan készül; lentebb pedig megtalálod a receptet is!
Hozzávalók:
- 2 kg sertéslapocka vagy -tarja
- 1 nagy kanadai tök, amibe belefér a hús
- mustár
- 2 ek só
- 1 tk őrölt fekete bors
- 2 tk majoránna
- 1 tk köménymag
- 0,5 tk fahéj
- 2 tk római kömény
- 1 ek fokhagymapor
- 2 ek barnacukor
- 2 tk pirospaprika
- 2 ek mustár
- 0,5 liter húsleves alaplé
- 3 ek pumpkin spice fűszerkeverék
Elkészítés:
- Keverd össze szárazon a fűszereket egy tálban a sóval. Kend be a húst a mustárral; ez azért kell, hogy rátapadjanak a fűszerek. Jó vastagon szórd be a húst a fűszerekkel, majd tedd a gömbgrillbe, és lezárva süsd egy-másfél órán keresztül.
- Alaposan mosd meg a tököt, majd vágd le a tetejét, hogy egy kis fedő legyen belőle. Kapard ki a magokat a tök belsejéből.
- Ha már szép kérget kapott a hús, tedd a tök belsejébe. Az alapléhez add hozzá a pumpkin spice fűszerkeveréket (a keveréket magad is elkészítheted: keverj össze 3 ek őrölt fahéjat, 1 tk őrölt gyömbért, 2 tk szerecsendiót, 1,5 tk őrölt szegűszeget 1 tk őrölt szegfűborssal). Öntsd az alaplét a húsra, majd fedd le a tököt, és tedd vissza a grillbe. Zárd le, és lassú tűzön süsd 6-7 órán keresztül.
- Ezután pedig nincs más dolgod, mint kivenni a tököt, és élvezni a finom, omlós tépett húst!







