5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Karamellás almazselé: naná, hogy Szabolcsból érkezett a recept

Létrehozva2024. 09. 17. 12:00

Ha rengeteg almád van, és már nem tudod, hogyan tedd el télire, ezt a receptet érdemes kipróbálnod! Boros Vali megint remeket alkotott: a karamellás almazselé isteni finom, és gyorsan felhasználható süteményekbe.

Idén bőséges az almatermés, így ha van saját fád, akkor biztosan adn feladatot a sok gyümölcs feldolgozása. Kompótot nem lehet az egészből készíteni, hamar ráunna a család, reszelve, fagyasztva nem az igazi, hiszen süteménybe nehezebb lesz felhasználni a több nedvesség miatt – de szerencsére Boros Vali ötlete minden tanácstalan háziasszonyt kisegíthet! Isteni karamellás almazselét tett el télire, amit almás táskába, pitébe, de akár még palacsintába is tehetsz. Mivel dunsztolva van, a kamrapolcon simán eláll egész télen – vagy akár tovább is –, és ha süteményt sütsz, csak elő kell kapnod. A karamell és az alma nagyon jó párosítás, a mézeskalács-fűszer (amit Vali szintén maga készít, nem boltit használ) és a vanília pedig csak még istenibbé teszi. De lássuk is a receptet!

Méghogy az almát nem lehet eltenni télire! Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Karamellás almazselé

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 0,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 1 tk fahéj
  • vanília aroma
  • 40 dkg cukor (a karamellhez)
  • 2 dl szűrt almalé
  • 2 tk pektin

Elkészítés:

  • Pucolt meg és vágd apróra az almát, majd tedd fel főni a fél deci vízzel és a 10 dkg cukorral. Add hozzá a fűszereket, és főzd félpuhára az almát.
  • Karamellizáld a 40 dkg cukrot, öntsd fel a 2 dl szűrt almalével. Ha felhabzott, öntsd a félpuhára főzött almához, majd adj hozzá 2 teáskanál pektint. Főzd 20 percig az egészet, majd tedd tiszta, steril befőttes üvegekbe. Állítsd 10 percre a tetejükre a lezárt befőttesüvegeket, majd száraz dunsztban hűtsd ki őket.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.