Létrehozva: 2024.09.18.

Ez az 5 titka van a nagyi isteni húslevesének

Beköszöntött az igazi őszies idő, ilyenkor jobban kívánja az ember a forró húslevest. Ahhoz, hogy aranysárga legyen, finom és tápláló, érdemes bevetni nagyanyáink trükkjeit, így garantáltan tökéletes lesz!

Betegségek megelőzésére, meghűléskor, meg csak úgy, az íze miatt is több húsleves fogy, amint beköszönt az ősz. Ilyenkor sok háztartásban állandó szereplő a hétvégi asztalon, és senki nem tud nemet mondani a finom zöldségekre, az omlós főtt csirkehúsra. A jó húsleves nem zavaros, a leve átlátszó, a tetején aranysárga zsír úszik, és az ízek tökéletesen harmonizálnak. Nagyanyáink még tudták a titkot, mitől lesz tökéletes. Ha ezt az öt lépést betartod, nem fogsz csalódni!

Hungarian,Chicken,Meat,Soup,With,Noodle
Jó alapanyagok és sok türelem a jó húsleves titka. Fotó: Mehes Daniel /  Shutterstock

1. Az alapanyag legyen kifogástalan

Meg lehet venni a legolcsóbb csirkét bármelyik üzletben, de abból nem lesz finom húsleves; akkor az igazi, ha házi tyúkból készül, vagy legalább tanyasiból. A szupermarketekben érdemes a tanyasi csirkét keresni, de a legjobb, ha termelői hentesnél veszed meg a csirkehúst. Ugyanez igaz a zöldségekre is, legyenek a lehető legfrissebbek, roppanósak, a zeller- és petrezselyemzöld pedig ne szárított, hanem friss csokor legyen.

2. Sózd okosan

Tedd fel egy jó nagy fazékban az előkészített csirkét, önts rá hideg vizet, és kezdd el forralni. A sót ne az elején tedd bele; várd meg, míg felforr, szedd le a habot, és csak utána sózd a levest. Így még egyszer keletkezik majd hab, ha ezt is leszeded, szép, tiszta, áttetsző lesz a húsleves leve. 

3. Lassan főzd

Ha már nem jön több hab, fedd le a levest, és főzd tovább; de nem mindegy, hogyan, hiszen a jó húsleves titka a minél lassabb főzés. Éppen csak gyöngyözzön a lé, így főzd egyedül a csirkét fél órán át, majd add hozzá a zöldségeket. Legyen benne sárgarépa, legalább 4-5 szál, 2 petrezselyemgyökér, egy kisebb, kockákra vágott karalábé, zellergumó és hagyma, de ezen felül ízlést szerint tehetsz bele egy gerezd fokhagymát, egy paprikát és egy paradicsomot is, ettől gazdagabb íze lesz a levesednek.

4. A fűszerezés se maradjon el

Ha bekerültek a zöldségek a levesbe, jöhetnek a fűszerek is. Lehetőleg magad fűszerezd, ne bolti fűszerkeveréket használj, így sokkal finomabb lesz. Ami mindenképpen kell bele, az egy csokor friss petrezselyemzöld és egy csokor friss zellerzöld. Emellett ízlés szerint tehetsz hozzá lestyánt, vagy egy csipet tárkonyt, borsot és reszelt szerecsendiót is.

5. A tésztát külön főzd

A fűszerezés után a legkisebb lángon, gyöngyözve főzd a húslevest 4-5 órán keresztül. Ez az étel ugyanis minél tovább fő, annál finomabb lesz. Ha elkészült, szedd ki a zöldségeket és a húst egy hőálló tálba, majd vegyél ki egy kisebb lábasba a léből, és ebben főzd meg a levestésztát. Végül a nagy fazékban keverd össze a zöldségekkel, a hússal, és már tálalhatod is a finom tyúkhúslevest!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek