kulcsár edina
Már érnek a korai fajtájú szilvák, és ez a hagyományos magyar fogás csakis friss szilvából az igazi. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz tökéletes.
A fanyar szilva, az édes, fahéjas cukor, mellé a burgonyás, sós tészta és a pirított prézli olyan különleges elegyet alkot, aminek nehéz ellenállni. A legfinomabb a házilag készült gombóc, méghozzá friss szilvával a közepén; de kell némi odafigyelés és konyhai rutin, hogy a gombócok állaga tökéletes legyen. A legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy szétreped főzés vagy prézlibe forgatás közben. Ez ellen első körben a tészta gyúrásánál kell védekezni: legyen rugalmas, strapabíró, ezért érdemes magas keményítő-tartalmú krumpliból készíteni, és az se mindegy, mennyi a liszt. Inkább fokozatosan adagold, hogy elérd a tökéletes állagot. Ha ezzel megvagy, még a főzés során adódhatnak problémák, de ha ezt az öt trükköt alkalmazod, akkor nem fog szétrepedni a gombóc!
1. Ne tölts túl őket
Ha túlságosan nagyok a szilvák, akkor inkább csak egy felet tegyél a gombócba, máskülönben szétrepesztheti főzés közben a tésztát. Kisebb szilvát úgy magozz ki, hogy vissza lehessen csukni a fahéjas cukorral. Érdemes a gombóc formázása közben elvékonyítani a tésztát az illesztéseknél, hogy egyenletes legyen a vastagság.
2. Ne lobogjon, éppen csak forrjon a víz
Tény és való, hogy forrásban lévő vízben kell megfőzni a gombócokat, de ha túlságosan hevesen zubog a fazékban a víz, akkor összeütődnek a gombócok, és könnyebben megrepednek. Forrjon, de ne túl hevesen.
3. Pihentesd a gombócokat
Ha feljöttek a gombócok a forró vízben, hagyd őket egy percig főni, majd kanállal vedd ki, és tedd őket hideg vízbe. Fontos, hogy ne ejtsd, inkább óvatosan engedd bele! A hideg fürdő után szűrőben csepegtesd le a gombócokat. Ha forrón forgatnád a prézlibe őket, nagyobb lenne a kidurranás esélye: a hideg víztől a gombóc külseje összehúzódik és rászorít az egészre, egyben tart.
4. Csak semmi kapkodás a prézlivel!
Sokkal finomabb lesz a gombóc, ha nem olajban, hanem vajban pirítod meg a zsemlemorzsát. Alacsony lángon dolgozz, és folyamatosan kevergesd, mert a vaj és a prézli is könnyen odakap! Számíts rá, hogy 10-15 percig is eltarthat, mire megpirul a morzsa. Forgatásnál ne tegyél egyszerre sok gombócot a serpenyőbe, mert az összeütődéstől még megrepedhetnek.
5. Tartsd szárazon a zsemlemorzsát
Idővel elnedvesedik a prézli attól, hogy sok gombóc megfordult benne, ezért két forgatás között forrósítsd fel, így nem áztatja el a gombócokat, és nem fognak megrepedni.