RETRO RÁDIÓ

Ilyet csak a magyarok tudnak: Íme, az 5 legjobb szilvásgombóc-trükk

Létrehozva2024. 08. 09. 11:30

Már érnek a korai fajtájú szilvák, és ez a hagyományos magyar fogás csakis friss szilvából az igazi. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz tökéletes.

A fanyar szilva, az édes, fahéjas cukor, mellé a burgonyás, sós tészta és a pirított prézli olyan különleges elegyet alkot, aminek nehéz ellenállni. A legfinomabb a házilag készült gombóc, méghozzá friss szilvával a közepén; de kell némi odafigyelés és konyhai rutin, hogy a gombócok állaga tökéletes legyen. A legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy szétreped főzés vagy prézlibe forgatás közben. Ez ellen első körben a tészta gyúrásánál kell védekezni: legyen rugalmas, strapabíró, ezért érdemes magas keményítő-tartalmú krumpliból készíteni, és az se mindegy, mennyi a liszt. Inkább fokozatosan adagold, hogy elérd a tökéletes állagot. Ha ezzel megvagy, még a főzés során adódhatnak problémák, de ha ezt az öt trükköt alkalmazod, akkor nem fog szétrepedni a gombóc!

Sweet,Plum,Dumplings,In,Metal,Bowl,On,Wooden,Table.,Homemade
A nyár egyik nagy kedvence a szilvás gombóc. Fotó:  Shutterstock

1. Ne tölts túl őket

A fahéj ne maradjon el! Fotó:  Ripost

Ha túlságosan nagyok a szilvák, akkor inkább csak egy felet tegyél a gombócba, máskülönben szétrepesztheti főzés közben a tésztát. Kisebb szilvát úgy magozz ki, hogy vissza lehessen csukni a fahéjas cukorral. Érdemes a gombóc formázása közben elvékonyítani a tésztát az illesztéseknél, hogy egyenletes legyen a vastagság.

2. Ne lobogjon, éppen csak forrjon a víz

A csendes forrás a legideálisabb. Fotó:  Ripost

Tény és való, hogy forrásban lévő vízben kell megfőzni a gombócokat, de ha túlságosan hevesen zubog a fazékban a víz, akkor összeütődnek a gombócok, és könnyebben megrepednek. Forrjon, de ne túl hevesen. 

3. Pihentesd a gombócokat

Hagyni kell őket hűlni és csepegni. Fotó:  Ripost

Ha feljöttek a gombócok a forró vízben, hagyd őket egy percig főni, majd kanállal vedd ki, és tedd őket hideg vízbe. Fontos, hogy ne ejtsd, inkább óvatosan engedd bele! A hideg fürdő után szűrőben csepegtesd le a gombócokat. Ha forrón forgatnád a prézlibe őket, nagyobb lenne a kidurranás esélye: a hideg víztől a gombóc külseje összehúzódik és rászorít az egészre, egyben tart. 

4. Csak semmi kapkodás a prézlivel!

Ehhez az ételhez sok türelem kell, de maximálisan megéri a végeredmény! Fotó:  Ripost

Sokkal finomabb lesz a gombóc, ha nem olajban, hanem vajban pirítod meg a zsemlemorzsát. Alacsony lángon dolgozz, és folyamatosan kevergesd, mert a vaj és a prézli is könnyen odakap! Számíts rá, hogy 10-15 percig is eltarthat, mire megpirul a morzsa. Forgatásnál ne tegyél egyszerre sok gombócot a serpenyőbe, mert az összeütődéstől még megrepedhetnek.

5. Tartsd szárazon a zsemlemorzsát

Használhatsz pankó morzsát vagy hagyományos zsemlemorzsát is. Fotó:  Ripost

Idővel elnedvesedik a prézli attól, hogy sok gombóc megfordult benne, ezért két forgatás között forrósítsd fel, így nem áztatja el a gombócokat, és nem fognak megrepedni. 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.