Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.07.

Így aszalhatsz paradicsomot aszalógép nélkül

Az aszalt paradicsom isteni finom, és rengetegféleképpen fel tudod használni. A boltban méregdrágán lehet kapni, de szerencsére magad is elkészítheted, méghozzá áram és gép nélkül!

Az aszalt paradicsom nemcsak a pizzán isteni, de szószokba, szendvicsbe is kerülhet, és sült húsokhoz is zseniális. Mivel rendkívül sokba kerül, ezért ritkán kerül az asztalra hazánkban; érdemes tehát magadnak elkészíteni. Sokan aszalógépet használnak erre a célra, de nyáron jobb ehelyett kihasználni a Nap erejét, hiszen így természetes módon aszalhatod meg a paradicsomot, és az áramfogyasztásod sem fog nőni. Mutatjuk, hogyan készítheted el otthon ezt a finomságot!

Az aszalt paradicsom finom és egészséges, és könnyű elkészíteni. Fotó: Ripost

Készítsd elő a paradicsomot

Ahhoz, hogy tökéletes legyen az aszalás, fontos, hogy tiszta, ép alapanyaggal dolgozz. Mosd meg a paradicsomokat, nézd át őket. Amelyik sérült, penészes vagy beteg, azokat tedd félre, aszaláshoz nem lesznek jók. A kiválasztott paradicsomokat hagyd lecsepegni, majd vágd félbe őket, kapard ki a magokat és vágd ki a csumájukat. Nem muszáj lyukacsos aszalótálcát használnod, egy tálca vagy tepsi is megteszi, de fontos, hogy tegyél a paradicsomok alá sütőpapírt, enélkül odaragadnának. 

Egyszerűen tedd ki őket a napra

Helyezd el a paradicsomokat a sütőpapírral bélelt tálcán vagy tepsin úgy, hogy a vágott felük nézzen lefelé. Ha van lapostetős épület a telken, a legjobb, ha oda teszed őket, hiszen így egész nap kapják a napfényt; de tető híján teheted őket bárhova a napra, ahol nem férnek hozzá a madarak, állatok. Érdemes letakarni egy vékony muszlinanyaggal vagy tiszta szúnyoghálóval a paradicsomokat. Éjszakára vidd be a tálcákat, hogy ne nedvesítse vissza a paradicsomokat a harmat. 2-3 nap alatt kész is az aszalt paradicsom ezzel a módszerrel.

Rengeteg mindenhez felhasználhatod majd! Fotó: Ripost

A kocsiba is berakhatod őket

Ha tudod, hogy pár napig nem fogod használni az autót, akkor az utastérben is tudsz aszalni. Ilyenkor odabent 60-80 fok is lehet, ami aszaláshoz kiváló! A tálcákra, sütőpapírra helyezett paradicsomokat tedd a műszerfal fölé, itt egész nap ideális szögben érik a napsugarak őket. Két-három napig tart a kocsiban is az aszalás, és itt is fontos, hogy éjszakára vidd be a tálcákat. Érdemes az autó ablakait egy-két centire lehúzni a keletkező pára miatt, és a paradicsomokat letakarni hálóval.

Olajjal hosszú ideig eláll

A kész aszalványokat tedd kisebb, zárható üvegekbe, majd önts rájuk annyi olívaolajat, amennyi ellepi őket. Így sokáig el fognak állni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek