RETRO RÁDIÓ

Így aszalhatsz paradicsomot aszalógép nélkül

Létrehozva2024. 08. 07. 11:30

Az aszalt paradicsom isteni finom, és rengetegféleképpen fel tudod használni. A boltban méregdrágán lehet kapni, de szerencsére magad is elkészítheted, méghozzá áram és gép nélkül!

Az aszalt paradicsom nemcsak a pizzán isteni, de szószokba, szendvicsbe is kerülhet, és sült húsokhoz is zseniális. Mivel rendkívül sokba kerül, ezért ritkán kerül az asztalra hazánkban; érdemes tehát magadnak elkészíteni. Sokan aszalógépet használnak erre a célra, de nyáron jobb ehelyett kihasználni a Nap erejét, hiszen így természetes módon aszalhatod meg a paradicsomot, és az áramfogyasztásod sem fog nőni. Mutatjuk, hogyan készítheted el otthon ezt a finomságot!

Az aszalt paradicsom finom és egészséges, és könnyű elkészíteni. Fotó: Ripost

Készítsd elő a paradicsomot

Ahhoz, hogy tökéletes legyen az aszalás, fontos, hogy tiszta, ép alapanyaggal dolgozz. Mosd meg a paradicsomokat, nézd át őket. Amelyik sérült, penészes vagy beteg, azokat tedd félre, aszaláshoz nem lesznek jók. A kiválasztott paradicsomokat hagyd lecsepegni, majd vágd félbe őket, kapard ki a magokat és vágd ki a csumájukat. Nem muszáj lyukacsos aszalótálcát használnod, egy tálca vagy tepsi is megteszi, de fontos, hogy tegyél a paradicsomok alá sütőpapírt, enélkül odaragadnának. 

Egyszerűen tedd ki őket a napra

Helyezd el a paradicsomokat a sütőpapírral bélelt tálcán vagy tepsin úgy, hogy a vágott felük nézzen lefelé. Ha van lapostetős épület a telken, a legjobb, ha oda teszed őket, hiszen így egész nap kapják a napfényt; de tető híján teheted őket bárhova a napra, ahol nem férnek hozzá a madarak, állatok. Érdemes letakarni egy vékony muszlinanyaggal vagy tiszta szúnyoghálóval a paradicsomokat. Éjszakára vidd be a tálcákat, hogy ne nedvesítse vissza a paradicsomokat a harmat. 2-3 nap alatt kész is az aszalt paradicsom ezzel a módszerrel.

Rengeteg mindenhez felhasználhatod majd! Fotó: Ripost

A kocsiba is berakhatod őket

Ha tudod, hogy pár napig nem fogod használni az autót, akkor az utastérben is tudsz aszalni. Ilyenkor odabent 60-80 fok is lehet, ami aszaláshoz kiváló! A tálcákra, sütőpapírra helyezett paradicsomokat tedd a műszerfal fölé, itt egész nap ideális szögben érik a napsugarak őket. Két-három napig tart a kocsiban is az aszalás, és itt is fontos, hogy éjszakára vidd be a tálcákat. Érdemes az autó ablakait egy-két centire lehúzni a keletkező pára miatt, és a paradicsomokat letakarni hálóval.

Olajjal hosszú ideig eláll

A kész aszalványokat tedd kisebb, zárható üvegekbe, majd önts rájuk annyi olívaolajat, amennyi ellepi őket. Így sokáig el fognak állni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.