Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.23.

Az olaszok hanyatt dobják magukat ettől a zseniális magyar kávétól

Kicsit szokatlan, az tény, de érdemes kipróbálni. Isteni finom íze van, és emellett sokkal egészségesebb, mint a hagyományos fekete kávé. Ráadásul egyszerű elkészíteni, és olcsó is.

Több oka is lehet, hogy valaki miért nem iszik koffeines kávét: van, akinek betegség miatt az orvos tiltotta meg, mások soknak érzik a napi két-három csészényi adagot, és akad, aki csak az ízét szereti, a hatását kevésbé. Bármi is az oka, érdemes kipróbálni a kávé helyett ezt a koffeinmentes alternatívát, aminek csak annyiban van köze a valódi kávéhoz, hogy az íze a megtévesztésig hasonlít rá. Az elkészítéséhez pedig csupán a pitypang gyökerére van szükség.

Coffee,Mug,With,Flowers,On,Wooden,Background
Olyan az íze, mint a hagyományos kávénak Fotó: Larisa Koshkina /  Shutterstock

Élénkít és gyógyít

Bár koffein nincs benne, a pitypang kávé is garantáltan felébreszt reggel, emellett pedig tele van olyan hasznos anyagokkal, amik segítenek, hogy egészséges maradj. Például hatásos a máj méregtelenítésében, segít a bőr- és a szemproblémákon, javítja az emésztést, és a fogyást is elősegíti. Sőt, egy kutatás során a pitypang rákmegelőző hatásait vizsgálták, és kiderült, hogy a pitypanggyökér-kivonat a melanóma sejtekben sejtpusztulást idéz elő anélkül, hogy a nem rákos sejtekre hatással lenne.

Magad is elkészítheted

Pitypanggyökérből készült kávéport kaphatsz az üzletekben is, ezekből is lefőzheted a kávéd, de magad is elkészítheted az őrleményt. Érdemes ősszel kiásni a pitypang gyökereit, mert akkor található bennük a legtöbb hatóanyag. Alaposan tisztítsd meg a gyökereket, vágd össze őket jó apróra, majd szárítsd ki aszalógépben, vagy a napon, de a sütőbe is beteheted: 250 fokon 20 órán át süsd úgy, hogy résnyire legyen nyitva az ajtó. Ha letelt az idő, tárold légmentesen záródó edényben a szárított pitypanggyökeret. A kávét ugyanúgy készítsd, ahogy babkávéból tennéd.

Erre figyelj oda, mielőtt fogyasztod!

Bár a pitypang minden része a többség számára biztonsággal fogyasztható, sajnos van, aki allergiás lehet rá. Emellett néhány gyógyszerrel is reakcióba léphet, ezért ha van vényköteles, rendszeresen szedett gyógyszered, a háziorvosoddal konzultálj, hogy amellett fogyaszthatsz-e pitypangból készült készítményeket. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek