Létrehozva: 2024.08.10.
Módosítva: 2024.08.10.

Most érik a gyógyerejű magyar gyümölcs: egyél sokat belőle és élj 120 évig!

Míg régen minden kiskertben megtalálható volt, ma már kevésbé népszerű a fekete szeder. Pedig nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Mutatjuk, miért érdemes minden nap enni belőle!

A bogyós gyümölcsök nagyon egészségesek, és közöttük is kiemelkedik a magyar szeder, ami édes, frissítő, finom, és sokféleképpen felhasználható. Fogyaszthatod natúr joghurtba keverve, süteménybe és lekvárnak is isteni, és akkor még a gyümölcslevesekről, fagyikról nem is beszéltünk. Érdemes azonban nyersen is minél többet enni belőle, hiszen csodát tesz a szervezettel.

Blackberry,In,The,Hands,Of,A,Child,On,The,Background
Érdemes rendszeresen fogyasztani a szedret! Fotó: Milena Khosroshvili /  Shutterstock

Segíti az emésztést

Magas rosttartalma miatt a szeder jót tesz a gyomornak, serkenti az anyagcserét és segít, ha valaki szorulásban szenved. Mivel alacsony a kalóriatartalma, így szinte bármennyit lehet fogyasztani belőle.

Erősíti az immunrendszert

Magas C-vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően a szeder segít megelőzni a vírusos megbetegedéseket, hiszen támogatja az immunrendszert. Az antioxidánsok jelenléte segíti a sejtjeinket megszabadulni a káros szabad gyököktől; ezek oxidatív stresszt okoznak, és különféle megbetegedéseket okozhatnak. Kutatások szerint a szederben található vegyületek meggátolhatják a rákos sejtek növekedésében szerepet játszó enzimek termelődését is.

Őrzi a szív egészségét

Rendszeres fogyasztása védi az erek egészségét, támogatja a rugalmasságukat, magas antocianin tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A benne lévő kálioum támogatja a szív- és érrendszer egészségét, a fitokemikáliák segítenek csökkenteni a koleszterinszintet.

Szebbé teszi a bőrt

Belsőleg fogyasztva is rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt, de alkalmazható külsőleg is: készíthetünk belőle arcpakolást, de rengeteg kozmetikumban is megtalálhatóak a hatóanyagai.

Serkenti az agyat

Aki rendszeresen fogyaszt szedret, annak javulhat a memóriája, emellett ez a bogyós gyümölcs javítja a motoros funkciókat is. Polifenol- és mangántartalma miatt általános jó hatása van az agyműködésre.

Stabilizálja a vércukorszintet

A szederben annyi mangán található, hogy egy csészényivel az egész napi ajánlott bevitelt fedezni lehet. Ez azért is fontos, mert a mangán hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, emellett pedig a csontritkulást is segíthet megelőzni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek