Létrehozva: 2024.07.29.
Módosítva: 2024.07.30.

Kiderült: már ennyi mozgással töltött idő is csökkenti a korai halálozás kockázatát

Új kutatás látott napvilágot.

Már napi 11 perc élénk gyaloglás is csaknem negyedével csökkentheti a korai halálozás kockázatát - derült ki egy úttörő kutatásból. Vagyis már 1100 lépés, azaz az általában ajánlott lépésszám fele is védelmet nyújthat a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések ellen.

Slim,Young,Woman,Measuring,Her,Thin,Waist,With,A,Tape
11 percnyi mozgással is csökkenthető a korai halálozás Fotó: Stock-Asso / Shutterctock

A világszerte több mint 30 millió résztvevő bevonásával készült tanulmány az eddigi legkiterjedtebb ilyen jellegű kutatás. Kiderült, hogy heti 75 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitással 23%-kal csökkenthető a halálozási arány. Dr. Soren Brage, a tanulmány vezetője így nyilatkozott: 

Ha valaki számára a heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás gondolata kissé ijesztő, akkor eredményeink jó hírekkel szolgálnak. Egy kis testmozgás jobb, mint a semmi. Ez is egy jó kiindulási helyzet.

Azt tanácsolta továbbá: „Ha a heti 75 percet kezelhetőnek találja, akkor megpróbálhatja fokozatosan növelni a teljes ajánlott mennyiségig”.

Nagy-Britanniában minden ötödik középkorú ember mozgásszegény életmódot folytat. A leggyakoribb kifogások a testmozgás elmaradására az időhiány és a túlzott fáradtság. A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja 196,94 nagy kohorszra kiterjedő, lektorált cikk adatait foglalta össze.

Ebből kiderült, hogy az egészségügyi hatóságok által javasolt heti 150 perc mérsékelt intenzitású aktivitáson túli előnyök minimálisak. Ugyanakkor már az ajánlás felének elérése is jelentős egészségügyi előnyökkel járt, 17%-kal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek, illetve 7%-kal a rák kockázatát.

Bizonyos rákos megbetegedések, köztük a fej- és nyaki, a vér-, a csontvelő- és az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedések aránya 14-26%-kal csökkent. A tüdő-, máj-, méh-, bél- és emlődaganatok előfordulása szintén három és tizenegy százalékkal mérséklődött - írja a Mirror.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek