Létrehozva: 2024.08.08.

Közkedvelt gyógynövények kerülhetnek tiltólistára, mutatjuk a részleteket

Az alternatív gyógyászatban nagyon népszerűek, szinte bárhonnan rendelhetők a felhasználásukkal készült étrend-kiegészítők, de úgy néz ki, hogy ez a jövőben megváltozhat.

Az EU tagállamok szakértői két hónappal ezelőtt ajánlást tettek egyes hatóanyagok korlátozásáról az étrend-kiegészítőkben, javaslatukban 13 összetevő alkalmazását korlátoznák. Ezek között olyan népszerű gyógynövények hatóanyagai is megtalálhatók, mint a közönséges orbáncfű, a teafa esszenciális olaj, az ashwagandha és a királydinnye. A javaslat még nem jelenti, hogy az EU automatikusan betiltaná ezeket a hatóanyagokat, inkább korlátozásokra kell gondolni.

Ashwagandha,Fresh,Green,Leaves,On,The,Stem,,Medicinal,Herb,Plant,
Alábecsüljük a gyógynövények hatását, és ez akár súlyos egészségkárosodást okozhat. Fotó: Govind Jangir /  Shutterstock

Visszaszorítják az egészségkárosító étrend-kiegészítőket

Az ajánlás hatására felgyorsulhat a szakemberek szerint az egészségre káros étrend-kiegészítők visszaszorítása. A javaslatban 117 anyag szerepel, ebből 13 esetében az orvosok és gyógyszerészek már régóta figyelmeztettek arra, hogy veszélyes lehet az alkalmazásuk. Az egyik példa a teafaolaj, ami külsőleg rendkívül hatásos, de sem élelmiszerekben, sem étrend-kiegészítőkben nem javallott a fogyasztása – ugyanez a helyzet az aloe verával is.

A kurkuma reakcióba léphet a szedett gyógyszerekkel

Az orvosságok esetében mindenki ismeri a keresztreakciók kockázatát, és azt, hogy érdemes az orvosunkkal egyeztetni, ha a vényköteles gyógyszer mellett recept nélküli gyógyszereket is szednénk. Ugyanezt a gyógynövényes étrend-kiegészítők esetében senki nem kérdezi meg, hiszen nem feltételezzük, hogy az ártalmatlan pirulák bármilyen kölcsönhatásba lépnének a gyógyszerekkel. A gyógyszerészek azonban már régóta aggódnak azon, hogy a kurkumát tartalmazó szerek módosíthatják bizonyos gyógyszerek hatását, ezáltal pedig károsak lehetnek az egészségre.

Népszerű, de nem biztos, hogy veszélytelen az ashwagandha

Szorongásra, stresszre, alvászavarokra rengetegen alkalmazzák az indiai ginzeng néven is ismert növény hatóanyagából készült étrend-kiegészítőket, de szakértők szerint érdemes óvatosnak lenni vele. Ugyan rengeteg az ígéretes kutatási eredmény az ashwagandha gyógyhatásaival kapcsolatban, szükség lenne további, hosszú távú kutatásokra, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy biztonságos a használata. Bár természetes eredetű, attól még lehetnek veszélyei, ezért szakértők azt javasolják, hogy a szedése előtt mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek