Létrehozva: 2024.07.28.

Ha jól szeretnél aludni, ezeket az ételeket soha ne edd meg lefekvés előtt

Ha rendszeresen nehezen alszol el, vagy állandóan felébredsz éjszaka, érdemes átgondolni, miket szoktál enni vacsorára. Új kutatások szerint ugyanis egyes népszerű élelmiszerek álmatlan éjszakákat okozhatnak.

A pihentető, megfelelő mennyiségű alvás az egészség egyik alappillére, ezért ha azzal valami nem stimmel, érdemes utánajárni, mi lehet a probléma. Betegségek is állhatnak az alvászavarok hátterében, de ha az orvosoddal már kiderítettétek, hogy nincs semmi ilyesmi nálad, akkor érdemes az életmódodat megvizsgálni. Nemcsak az számít, hogy milyen körülményeket teremtesz az alváshoz, de az is, hogy mit eszel lefekvés előtt; kutatások szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik egészségkárosító hatása, hogy megfosztanak a pihentető éjszakai alvástól.

Woman,Looking,In,The,Fridge,Late,At,Night,,She,Is
Nem mindegy, mit eszel lefekvés előtt! Fotó: Stock-Asso /  Shutterstock

Krónikus álmatlanságot okozhatnak

Egy, a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban publikált tanulmány azt állítja, hogy ezek az élelmiszerek krónikus álmatlanságot okozhatnak. A kutatást a francia Sorbonne Paris Nord Egyetem kutatócsoportja végezte, a projekt során több, mint 38 ezer ember adatait vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, van-e összefüggés az étrend és az alvásminőség között. Az eredményekből kiderült, hogy szignifikáns összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a krónikus álmatlanság kockázata között. A kutatók szerint érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, hiszen a felmérés nem hosszú távú megfigyelésen alapult, de hasznos lenne a további összefüggéseket feltárni.

Mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Minden olyan élelmiszer, termék ide tartozik, melyeket ipari körülmények között, részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Ultrafeldolgozott élelmiszer minden, aminek legalább egy összetevője cukor, zsír vagy tartósítószer, természetes ételeket utánzó adalékanyag, ízfokozó, színezék és egyéb adalék. Néhány példa: üdítők, édesített gyümölcslevek, energiaitalok, levesporok, cukrokkal és egyéb adalékokkal előállított pékáruk, félkész termékek (pl. mirelit pizza), dobozos fagyik, cukorkák, édesített joghurtok, és a margarin is. De ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak az olyan húskészítmények, mint a virsli, a felvágottak vagy a májkrém is.

Nem csak az alvásra vannak rossz hatással

Ha csak néha-néha fogyasztasz ilyen élelmiszereket, általában pedig egészséges étrendet követsz, akkor nagy gondot nem okozhatnak ezek az élelmiszerek, de szakemberek szerint a mindennapi túlzott fogyasztástól érdemes tartózkodni. Egyrészt egyoldalú táplálkozás kialakulásához vezethetnek, hiszen kevés bennük a rost, de magas a zsírtartalmuk, másrészt pedig növelik az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koleszterinszint növekedésének a kockázatát, illetve egyes daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát – emellett pedig krónikus alvászavart okozhatnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek