kulcsár edina
Ha tettél el a főtt sonka levéből, biztosan kíváncsi vagy rá, meddig lehet tárolni, hiszen közvetlen az ünnep után még más ízekre vágyik az ember. Utánajártunk, meddig érdemes őrizni ezt a kincset!
A húsvéti főtt sonka levéből rengeteg finomságot készíthetsz, bableveshez például alap, de finomak tőle a főtt tészták, a rizottó és a krumplifőzelék is. Kérdés, hogy meddig áll el, hiszen a nagy ünnepi sonkázás után inkább könnyebb, más ízű ételekre vágyik az ember, a sonkalé legközelebb talán egy hét múlva kerül elő a hűtőből – de vajon meddig áll el? Ez attól is függ, hogyan tárolod!
Sima hűtőrészben: legfeljebb másfél hét
Ha nem fagyasztottad le, a sonka levét legfeljebb másfél hétig tárolhatod a hűtőszekrényben, és azon belül is érdemes minél lentebbi polcra tenni, ahol a leghidegebb van. Fontos, hogy a hűtőbe félretett sonkalevet ne bolygasd, ne vegyél ki belőle kis porciókat, hanem egyben használd fel az egészet.
Fagyasztóban: akár fél évig is eláll
Érdemes a fagyasztóban helyet csinálni a sonkalének, ha tudod, hogy egy-másfél héten belül nem fog elfogyni. Beteheted ételes műanyag dobozban, jól záródó zacskóban, de van, aki jégkockákat készít belőle, és egy-két darabot ad később az ételekhez. Legfeljebb fél literes porciót érdemes egyben lefagyasztani, ez egy két-három adagos főzelékhez, leveshez éppen elég. Bár fél évig is eláll, érdemes azért hamarabb elfogyasztani a sonkalevet.