tóth gabi
Sokszor hiába tartasz be minden lépést, mégis összeragad a tészta? Akkor könnyen lehet, hogy te is elkövetted ezt az apró bakit!
Bár rá lehetne fogni, hogy tésztát főzni egyszerű, a lelke mélyén minden háziasszony tart tőle, hiszen sokszor hiába minden erőfeszítés és figyelem, végül az egész adag összeragad a lábosban. Ilyenkor könnyű ráfogni, hogy rossz fajtát kaptál a boltban, vagy túlfőtt, de a probléma gyökere nem ebben van, és nem is az fog segíteni rajta, ha olajat öntesz a főzővízbe vagy a kész tésztára. Profi séfek szerint egyetlen hiba miatt ragad össze a tészta, amit szinte mindenki elkövet, és ez a rossz vízmennyiség.
Nem szabad spórolni a főzővízzel
Bizony, a vízmennyiség határozza meg, hogy össze fog-e ragadni a tészta. A többség éppen csak annyi vízben főzi, amennyi feltétlen szükséges, és ezt érthető, hiszen az ember szeretne spórolni a vízzel, meg nem mindegy, mekkora fazekat kell majd a nap végén elmosogatni. Csakhogy ennek a spórolásnak a ragacsos tészta az ára, hiszen ha túlságosan kevés a víz, nem tud kellőképpen kifőni a keményítő a tésztából. Séfek szerint ahhoz, hogy tökéletes legyen a tészta, fél kiló száraztésztához legalább négy liter vízhez van szükség – valljuk be, a legtöbben nem ennyit szoktunk használni. Lídia Bastianich séf a Tasting Table magazinnak elmondta, hogy ha több a víz, az csak jó, így aki biztosra akar menni, 5,6 liter vizet használjon fél kiló tésztához – nyilván a mennyiséget arányosan növelni kell, ha több tésztát szeretnél főzni.
A fazék mérete se mindegy
Persze a vízmennyiség eleve meghatározza, hogy mekkora fazekat kell használj, de még akkor is érdemes a nagyobbat elővenni, ha valaki kevesebb vízben főzi a tésztát.
A só is kevés szokott lenni
A sót legtöbben még a hideg vízben keverik el, és általában a mennyiséggel szokott probléma lenni: ha túl kevés, még a legfinomabb szósz mellett is íztelen lesz a tészta. Szakértők szerint érdemes literenként másfél teáskanállal számolni.