RETRO RÁDIÓ

Óriási hiba, amit a tészta főzésekor a legtöbb nő elkövet

Létrehozva2024. 03. 08. 11:00

Sokszor hiába tartasz be minden lépést, mégis összeragad a tészta? Akkor könnyen lehet, hogy te is elkövetted ezt az apró bakit!

Bár rá lehetne fogni, hogy tésztát főzni egyszerű, a lelke mélyén minden háziasszony tart tőle, hiszen sokszor hiába minden erőfeszítés és figyelem, végül az egész adag összeragad a lábosban. Ilyenkor könnyű ráfogni, hogy rossz fajtát kaptál a boltban, vagy túlfőtt, de a probléma gyökere nem ebben van, és nem is az fog segíteni rajta, ha olajat öntesz a főzővízbe vagy a kész tésztára. Profi séfek szerint egyetlen hiba miatt ragad össze a tészta, amit szinte mindenki elkövet, és ez a rossz vízmennyiség.

A legtöbben túl kevés vízben főzik a tésztát. Fotó: Pixabay.com

Nem szabad spórolni a főzővízzel

Bizony, a vízmennyiség határozza meg, hogy össze fog-e ragadni a tészta. A többség éppen csak annyi vízben főzi, amennyi feltétlen szükséges, és ezt érthető, hiszen az ember szeretne spórolni a vízzel, meg nem mindegy, mekkora fazekat kell majd a nap végén elmosogatni. Csakhogy ennek a spórolásnak a ragacsos tészta az ára, hiszen ha túlságosan kevés a víz, nem tud kellőképpen kifőni a keményítő a tésztából. Séfek szerint ahhoz, hogy tökéletes legyen a tészta, fél kiló száraztésztához legalább négy liter vízhez van szükség – valljuk be, a legtöbben nem ennyit szoktunk használni. Lídia Bastianich séf a Tasting Table magazinnak elmondta, hogy ha több a víz, az csak jó, így aki biztosra akar menni, 5,6 liter vizet használjon fél kiló tésztához – nyilván a mennyiséget arányosan növelni kell, ha több tésztát szeretnél főzni.

A fazék mérete se mindegy

Persze a vízmennyiség eleve meghatározza, hogy mekkora fazekat kell használj, de még akkor is érdemes a nagyobbat elővenni, ha valaki kevesebb vízben főzi a tésztát. 

A só is kevés szokott lenni

A sót legtöbben még a hideg vízben keverik el, és általában a mennyiséggel szokott probléma lenni: ha túl kevés, még a legfinomabb szósz mellett is íztelen lesz a tészta. Szakértők szerint érdemes literenként másfél teáskanállal számolni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.